Drakar vaknar

2014-02-13

chinawealth

Så i fredags så mognade obligationerna i Kinas kolindustri... Frågan är - vill PBOC verkligen att desparata låntagare skall att sluta låna - och dra ihop storleken på skuggbanksystemet och försätta sig i en uppenbar situation utom kontroll av kreditgivning (och dess subprime-liknande konsekvenser) ...

Som tidigare noterat,

... låntagare står inför ökande tryck från återbetalningar av lån i en miljö av överkapacitet och olönsamma investeringar. Det går inte att generera pengar i den organiska ekonomin för att betala lån, låntagare måste vända sig till skuggbanksektorn för kredit och undvika konkurs. Resultatet är en explosiv tillväxt av storleken på skuggbanksektorn (numera konservativt beräknad till att stå för 20-30 procent av BNP).

Förståeligt nog, så ser PBOC inte på skuggbanksektorn positivt. Eftersom skuggbanksektorn får sin kortsiktiga likviditet främst genom interbanking och rekollateraliserade lån, PBOC "trodde" att det skulle kunna sätta en smärtsam broms på denna sektor genom att minska likviditeten.

Tydligen, har PBOC missbedömt effekterna av sin åtgärd, precis som vore det faktiskt nästan så att banker själva skapar krediter - pengar.... och till stor del på grund av att kinesiska låntagare tenderar att korsgarantera varandras skulder, så att klämma åt ett relativt litet antal låntagare skulle kunna producera en kaskad av konkurser.

Reaktionen på kreditmarknaden var alltså nästan omedelbar och dramatiskt. Låntagare inför förestående konkurs är villiga att låna i alla fall, medan banker med pengar är ovilliga att låna ut det oavsett hur lockande villkoren är.

Om - när - denna situation fortsätter, kommer Kinas reala ekonomin drabbas av en otäck chock. Kedjekonkurser kommer ge en förlamande effekt på organisk ekonomisk verksamhet, även om det inte blir någon bankrun. Uppenbarligen är detta inte en möjlighet KKP: s högsta ledning uppskattar.

Så PBOC: s insatser förvärrar bara situationen för de värsta företagen ...

PBOC vill ha verkliga konkurser ... inte "tekniska" rekonstruktioner, i konkurrens är var och en sig själv närmast.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram