Vid räkningens förfall

2014-02-04

20140203_horse

Hästens år är här i kinesisk tideräkning, den fonetiska behandlingen på anglosaxisk terminologi kan sägas vara användbar i tiden, vilket träffande nog tycks vara någonting som det värsta systemkramande mediala trumpetorganet tycks ha tagit fasta på.

I ljuset av verkligheten kommer det att uppdagas vilka som har verkat för enskild nyttomaximering under förespegling av altruism.

Europa har en något udda definition av återhämtning: Vi visste redan att det i Greklands "återhämtning" råder: rekordhög arbetslöshet, en hel generation som inte kan hitta arbete, återvändade av nynazism, inget bläck att skriva ut deklarationsblanketter och till och med fall där folk infekterar sig med HIV för att få medicinska fördelar. Det, och naturligtvis skyhöga självmordsfrekvenser. Nu är det Spaniens tur.

Medan den iberiska nationen ursinnigt klättrar för att komma ikapp Grekland i termer av ren ekonomisk kollaps, även om regeringen har ändrat definitionen av BNP aldrig så många gånger, så har självmordsfrekvensen skjutit i höjden och är nu den högsta på åtta år.

Men på något sätt så vågar den Spanska regeringen fortfarande försöka titta folk i ögonen och hävda att BNP växer, med 26 % totalt och 54% ungdomsarbetslöshet och stigande självmordsfrekvens, det är en statistik Spanien inte kan ändra på. Den politiska motviljan till förändring talar för ett ovanligt lovande uppsving för giljotinmarknaden.

Ett säkert uppträdande kan ju dölja oceaner av osäkerhet. Som jag och andra med mig har sagt, så är ekonomer uppenbarligen alltför beroende av modeller som inte står för verkliga delar av instrument, marknader och handlare i derivatåldern. Så om man ändå skall ta deras perspektiv på tillvaron så kunde de väl åtminstone tänka på följande:

Modeller kan omöjligen ta hänsyn till oförutsägbara samspel mellan stora positioner och handlare i nya och mycket komplicerade instrument. Därför bör en centralbank vara försiktig, ödmjuk och konservativ. Istället är det bara glatt plöjning framåt som om den vet exakt vad som pågår. Köpa obegränsat med statsobligationer...vad skall man säga om Dråphlige Draghi?

Intelligenta kaptener seglar okända vatten med extra försiktighet och högsta beredskap. Bara dårar tror att varje mil de seglar utan att fartyget sjunker visar vidare att de är kloka och nejsägare var dårar. Detta är en vinnande formel för undergång, kraschen 2008 borde ha varit rykande-pistolen beviset för galenskapen i denna deras strategi, även om kraschen var riggad, men varje misstag som ledde fram till nödvändigheten av kraschen, speciellt överdriven och "osynlig" hävstångseffekt och räntor som var för "låga", har fördubblats under åren sedan dess. Så riskerna har uppenbarligen också ökat.. så vad säger då historien oss i detta?

År 1928, precis när vågorna i inkomstskillnaderna var som mest böljande, var börskurserna skyhöga och de monetära snedvridningarna hade på allvar börjat visa sitt fula tryne, de numera ökända orden "en kyckling i varje gryta och en bil i varje garage" var en integrerad del som slogan i Herbert Hoovers presidentval 1928 och en " röst för välstånd, "allt innan marknadens episka kollaps.

Snabbspolar vi framåt 86 år och så är inkomsternas ojämlikhet på samma berusande nivåer , börskurserna är på rekordhöga toppar och USA:s president lovar att höja minimilönen till en "lön att leva på" som kan fylla varje hus med McChickensmörgåsar och nu ... till råga på allt - Maserati lanserar sin (skenbara) "alla borde äga en Maserati" reklam. Det verkar som historiens analogi är inte den enda påminnelse om pre-crash erans livsglädje och dess återhämtning är en hägring skapad av massiva monetära snedvridningar.

Förra gången de rikaste 10% av den amerikanska inkomstfördelningen hade en så stor andel av hela landets intäkter var 1920 - en period som kulminerade i den stora depressionen och en kollaps av överdåd.

Enskild nyttomaximering är enskild nyttomaximering, just för att den är enskild. Om huruvida enskilda "nyttomaximerare" bildar liga eller inte, eller under vilka former som detta sker, till exempel genom att inbilla människor att det finns tomtar och troll, är i många sinnen tydligen av underordnad betydelse i förhållande till namnet på indelningen...Heja just mitt bästa fotbollslaget..

Alltså, pengar styr den ekonomi som kontrollerar politiken och bankerna styr därmed allt i den innevarande strukturen. Punkt.

Om bankerna, eller snarare människorna bakom bankerna har skaffat sig ett eller annat verktyg för att skapa geopolitisk operativ verkan, som till exempel ett stort land och ett litet land med respektive politiskt system, är inte heller det någonting som egentligen behöver diskuteras längre. Man måste kunna skapa utrikespolitiskt momentum för att kunna anställa inrikespolitiska åtgärder.

Bankerna betalar för sin politiska ledning i USA och utifrån detta är det strukturella utseendet uppenbart i förhållande till nutidens observerade skeenden och utvecklingsförlopp, precis som var någonstans toppen på den enskilda nyttomaximeringspyramiden befinner sig [socialpolitiskt], vilket inte förändras på minsta vis av att man klär in denna topp i olika färgglada sinnesstämningsskapande [förledande] förpackningar på olika geografiska platser.

Att vidare denna pyramidala struktur finns socialpolitiskt etablerad över hela världen inom regleringsbanken, kan egentligen knappast ses som något mer sensationellt konstaterande. Det är faktiskt fullkomligt uppenbart i ljuset av det nya informationsrörlighetsklimatet, det är lika uppenbart som att denna struktur nu havererar på grund av sin inneboende dysfunktionella karaktär för människor och samhällens långsiktiga utvecklingsmöjligheter.

Att utvecklas som människa är att kunna sträcka på sig för att kunna se över kanten ur den egna boxen av tankemönster.

Domino_oops

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram