Kom så går vi själva.

2014-01-07

bankerna vandrar vidare

Allt fler av oss i den bredare befolkningen och likasinnade bröder och systrar runt på jorden är fortfarande förbryllade av den fantastiska situationen i våra nationella liv, för trots att den samlade tsunamin av krafter som skakar våra ekonomier, vår kultur, och vår politik. Så har de otroligt sköra strukturerna inte gett efter för dessa krafter som så uppenbarligen redan är rörelse, ännu så länge. Strukturerna är som elefanter på nåltunna styltor till ben

Ingenting förändras, ingenting ger efter, men ändå. Det är som att bli levande begravd i en klibbig massa av tankebedövande kognitiv dissonans. Det är fortfarande pinsamt att visa sig så disharmoniskt med konsensus, men vi framhärdar som goda soldater i ett rättfärdigt krig. Lite som vore vi en flock Sven Dufvor.

Finansiella och digitala marknader svävar nu fritt i skyn som dimmor och skymmer ljuset från verkligheten, centralbankernas shamaner drar fram alla rökmaskiner och ordvrängningar ur sina magiska verklighetsförvrängande finansiella kyrkor på samhällets rygg, för att manipulera allt och alla. Bedrägeri genomsyrar alltmer öppet offentliga och privata företag, allt är riggat, all officiell statistik är lögner av ett eller annat slag, de reglerande myndigheterna sitter på sina händer, förlorade i extas av online-pornografi (eller drömmar om framtida anställning på bankerna).

Nyhetsmedia strilar önsketänkande propaganda om en mytisk "återhämtning" och "export mirakel" för att föda en fortsatt godtrogen offentlig desperat tro på framtiden. Rutinerna av bedrägerier som medicinen skapar, får en alltmer mer grym och flagrant framtoning för varje varje månad som passerar. En liten grupp av finansiella vampyrbläckfiskar suger i sig alla nominella välstånd i samhället, här och överallt runt jorden och alla andra är kvar i virveln ner i avloppet av eftervärlden, en virvel av avtagande allmänt armod och sänkta förväntningar.

Livet i Sverige är alltmer som att leva fängslad i ett nedslitet men inte färdigbyggt ohyra-angripet hus som måste saneras, desinficeras, och byggas om från grunden - med hopp om att det skulle komma ut ur återställningsprocessen och behålla de bättre kvaliteterna hos våra arv till våra efterkommande.

Några av oss är angelägna om att få komma igång med jobbet, för att driva ut alla råttor, fladdermöss, flatlöss, kackerlackor, iglar, fästingar och löss. Att riva ut den stinkande heltäckningsmattan och mögliga tapeten av bedrägliga sidospår och börja bygga längs linjer som överensstämmer med de krav som framtiden ställer - nämligen verkligheten av kapital och materialresursbrist. Men det har varit uppenbart ett tag att de nuvarande ägarna av huset hellre skulle föredra att låta det falla ihop, eller bränna ner allt istället för att renovera.

En del av oss tar nu det resultatet för givet, dock inte jag ännu och är kvar mer för att spekulera i hur korten kommer att spelas ut, i vilken ordning. Jag tror att den utdragna starten av denna epokgörande förändring kan förklaras ganska enkelt.

När toppen av den finansiella historien vann dragkraft omkring 2008 och följdes (som förutspått) av en finansiell kris, så kämpade sig den etablerade ordningen tillbaka för sin överlevnad, utnyttjande sitt återstående krympande kapital av informationsövertag och den enorma trögheten på egen gigantisk skala, för att återskapa utseendet av vitalitet till varje pris.

Men i hjärtat av huset var (och är fortfarande) sambandet mellan kredit och ekonomisk tillväxt. Utan att öka tillgången på billiga krediter, den ekonomiska tillväxten - som vi har känt det i ett par decennier - händer inte längre tillväxt. I centrum för den ekonomiska frågan om tillväxten finns kredit. Utan fortsatt tillväxt, kan krediten inte återbetalas och nya krediter kan inte utfärdas ärligt - alltså med rimlig säkerhet för återbetalning - vilket gör krediterna värdelösa.

Så, om en gammal skuld går dåligt och den nya skulden som genereras för att betala räntekostnaden vet att den gamla skulden är värdelös så faller allt. För att komplicera saken omvänt, så är det nya värdelösa skulder som emitterats för att betala räntan på den gamla ackumulerade skulden, för att upprätthålla förespeglingen att ekonomin inte går dåligt.

Och sedan finns alla typer av oärliga sidobedrägerier som drivs runt detta centrala kreditbedrägeri - shadow banking, "innovativa" värdepapper (dvs. nya typer av kreditbaserade bedrägerier och svindlerier, CDO, CDS: er, etc), logaritmbaserad - handel, insider flimsflams, pump-och-dumpar , nakna shorts etc. Dessa spel ger intrycket av en ekonomi som verkar fungera. Men den redovisade "tillväxten" är bluff, ett hopkok av överexpanderad statistik och önsketänkande. Och nettoeffekten flyttar hela samhället i riktning mot sitt mer destruktiva ultimata misslyckande. Det är dags att vakna och gå vidare utan elefanter i rummet.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram