Funny money era ends

2013-11-04

487724_10150906235627864_1780570453_n

För ungefär fem hundra år - från explosionen av handel och välstånd som följde på renässansen fram till slutet av nittonhundratalet - så var den knappa resursen i affärsverksamhet finanskapitalet. Om du hade det, så hade du en möjlighet att skapa mer välstånd, och om du inte hade det, så kunde du inte skapa mer välstånd. Den världen är nu borta. Idag, i en förändring som är historiskt ganska plötslig, så är finansiellt kapital försiktigt sagt rikligt förekommande. Den knappa resursen är inte längre pengar, eller i alla fall inte den totala mängden pengar.

Liksom ett litet barn stammande kämpar för att hantera skillnaden mellan gult och orange utan tillräcklig språklig precision, står vi inför samma problem i vårt finansiella system. vad är pengar och vad är kapital? Samtidigt som aktiemarknaderna blinkar grönt på den expanderande cirkulerande kreditmassan, vilket vi tror förmodligen gör oss allt mer rika, så är den utvecklade världen i en situation där den sparar mindre än den har gjort vid något tillfälle sedan andra världskriget.

Samtidigt som bankerna frammanar allt mer likviditet i den finansiella delen av ekonomin, så börjar nu mer eftertänksamma observatörer klia sig i huvudet över bristen på säkerheter i systemet. Naturligtvis är problemet solvens, inte likviditeten. Kapital kommer från besparingar och inte från en politik driven av allt billigare krediter i en evigt ökande omfattning? Räntekostnadstillväxtens tidspreferens har tvingat fram den ökande kreditkonsumtionen, inte sparande. Knappheten av det organiskt betingade kapitalet blir därför också allt knappare.

En dag som kommer snart så kommer priset på kapital att anpassas till verkligheten när prissättningsverktyget - pengar - havererar? Priset kommer då att spegla denna underliggande brist på värde, eftersom en dag så måste detta ske.

Så trots redovisade makrosiffror och en budget som utgår från att 30% av landets utgifter nästa år kommer att gå till ränteutgifterna, hur är det möjligt att vi plötsligt bombarderas med underbara nyheter om Spaniens nuvarande situation - en ekonomi som inte längre står på kanten till en avgrund - utan nu verkligen är på väg mot en färgstark framtid? Flera saker har uppenbarligen hänt.

Först och kanske främst så vill allmänheten nu höra trevliga och glada saker för att de är trötta på att hela tiden höra dåliga saker, de vill inte vara oroliga, så om de vill ha roliga glada berättelser, kommer de att få dem. Oavsett vad som händer imorgon. I morgon, när verkligheten kommer på besök och saxarna slipas igen för att trimma bort vad som tillväxten inte kommer att producera, då inte ens att betala ränta på skulden kommer att vara möjligt, då så kommer allmänheten att återigen få höra andra historier.

Men även tidsreferenserna har förändrats. Makten skjuter nu förväntningsskapande tidpunkter så långt bort det går utan att tidpunkterna skall falla ur det allmänna medvetandet. Makten är alltså mer pressad att behålla status quo. Tillväxten i USA kommer inte förrän 2019.

Ett annat datum för dagen D, är nu förpassat bort till slutet av november 2014, då Europeiska centralbanken (ECB) säger sig komma att offentliggöra resultaten av sin storslagna granskning av euroområdets största 126 banker (16 av dem är spanska).

Det är alltså resultaten av dessa olika tester som Europeiska bankmyndigheten (EBA) ska utföra på sådana banker som skall redovisas som att redovisningen hade någon form av praktisk innebörd för bankernas funktion och tillstånd.. Tills dess, låt det bli fred överallt inom banksystemet, men speciellt i Spanien.

Visst, efter nästa sommar så kan det väl kanske bli lite oroligt men för att förbereda folkets tänkesätt för vad som komma skall, kan väl ett par saker att filtreras in eller ur informationen, men det blir då det, varför oroa sig för morgondagen. Men nu skall nog inte någon bli förvånad över att höra saker som "Spanien går bra igen."

Nu har också slutligen mentala skilsmässan mellan folket och deras representanter fullbordats. Regeringen berättar sina historier medan folket upplever en annan verklighet. Men detta betyder föga. Det viktiga är att göra att allt blir till en fråga för i morgon och om någonting för morgondagens regeringen innebär att den inte kan hedra sina ord, så kommer den att säga att orden betydde någonting annorlunda än vad den sa för inte så länge sedan, så är det nu.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram