Putins brev i New York Times.

2013-09-12

Vad Putin har att säga till amerikaner om Syrien

MOSKVA - Den senaste tidens händelser kring Syrien har fått mig att tala direkt till det amerikanska folket och deras politiska ledare.Det är viktigt att göra detta i en tid av bristande kommunikation mellan våra samhällen.

Förbindelserna mellan oss har gått igenom olika stadier. Vi stod mot varandra under det kalla kriget. Men vi var också allierade en gång, och besegrade nazisterna tillsammans. Den universella internationella organisationen - FN - bildades för att förhindra att en sådan förödelse någonsin händer igen.

FN: s grundare förstod att beslut som rör krig och fred endast bör ske genom konsensus, och med USA: s samtycke till veto genom säkerhetsrådets permanenta medlemmar som är inskrivna i Förenta nationernas stadga. Den djupa visdom, detta har understött stabiliteten i internationella relationer i decennier.

Ingen vill att FN drabbas av samma öde i Nationernas Förbund, som kollapsade eftersom det saknade verklig hävstångseffekt. Detta är möjligt om inflytelserika länder kringgår FN och vidtar militära åtgärder utan säkerhetsrådets godkännande.

Den potentiella aggressionen från USA mot Syrien, trots starkt motstånd från många länder och stora politiska och religiösa ledare, inklusive påven, kommer att resultera i fler oskyldiga offer och eskalering och eventuellt sprida konflikten långt utanför Syriens gränser. Ett angrepp skulle öka våldet och släppa lös en ny våg av terrorism. Det skulle kunna undergräva multilaterala ansträngningar för att lösa det iranska nukleära problemet och den israelisk-palestinska konflikten och ytterligare destabilisera Mellanöstern och Nordafrika. Det kan komma att kasta hela systemet för internationell lag och ordning ur balans.

Syrien bevittnar inte en kamp för demokrati, utan en väpnad konflikt mellan regeringen och oppositionen i ett mångreligiöst land. Det finns några förkämpar för demokrati i Syrien . Men det finns mer än tillräckligt med Qaidakämpar och extremister av alla de slag som slåss för makten. Förenta staternas utrikesdepartement har klassificerat Al Nusra och den islamiska staten i Irak och Levanten vilka slåss tillsammans med oppositionen, som terroristorganisationer. Denna inre konflikt, som drivs av utländska vapen som levereras till oppositionen, är en av de blodigaste i världen.

Legosoldater från arabiska länder kämpar där, och hundratals militanter från västvärlden och även Ryssland, vilket gör detta till en fråga för vår djupa oro. Kan de inte återvända till våra länder med sina erfarenheter från Syrien? När allt kommer omkring, efter striderna i Libyen, så flyttade extremisterna till Mali. Detta hotar oss alla.

Redan från början, har Ryssland förespråkat en fredlig dialog som möjliggör för syrierna att utveckla en kompromissplan för sin egen framtid. Vi skyddar inte den syriska regeringen, utan internationell rätt. Vi måste använda FN: s säkerhetsråd och vi anser att bevara lag och ordning i dagens komplexa och turbulenta värld är ett av de få sätten för att hålla internationella relationer från att glida in i kaos. Lagen är fortfarande lagen, och vi måste följa den vare sig vi vill det eller inte. Enligt gällande internationell rätt, är aggression endast tillåtet i självförsvar eller efter beslut av säkerhetsrådet. Allt annat är oacceptabelt enligt Förenta nationernas stadga, och skulle utgöra ett angrepp.

Ingen tvivlar på att giftgas användes i Syrien. Men det finns all anledning till att tro att den inte användes av den syriska armén, utan av oppositionen, för att provocera fram ett ingripande från deras mäktiga utländska beskyddare, vilket skulle vara ett sidospår som gynnar fundamentalisterna. Rapporter om att militanta förbereder en ny attack - denna gång mot Israel - kan inte ignoreras.

Det är alarmerande att militär intervention i interna konflikter i främmande länder har blivit vardagsmat för USA. Är det i USA: s långsiktiga intresse? Jag tvivlar på det. Miljontals människor runt om i världen ser alltmer Amerika, inte som en demokratisk förebild, utan någonting som enbart förlitar sig på råstyrka, sydda koalitioner tillsammans under parollen "du är antingen med oss ​​eller emot oss."

Men kraft har visat sig ineffektiv och meningslös. Afghanistan är i gungning, och ingen kan säga vad som kommer att hända efter det att internationella styrkor drar sig tillbaka. Libyen är uppdelat i stammar och klaner. I Irak fortsätter inbördeskriget, med dussintals dödade varje dag. I USA, drar många en analogi mellan Irak och Syrien och frågar sig varför deras regering skulle vilja upprepa sitt senaste misstag.

Oavsett hur riktade angrepp är eller hur sofistikerade vapen som används, så blir civila offer oundvikliga, inklusive äldre och barn, som angrepp är avsedda att skydda.

Världen reagerar med att fråga: om du inte kan räkna med internationell rätt, då måste du hitta andra sätt att säkerställa din säkerhet. Således försöker ett växande antal länder skaffa sig massförstörelsevapen. Detta är logiskt: om du har bomben, kommer ingen att röra dig. Vi är fast med ord om behovet av att stärka ickespridning, när det i verkligheten är just detta som urholkas.

Vi måste sluta använda maktspråk och återvända till banan för civiliserade diplomatiska och politiska uppgörelser.

En ny möjlighet att undvika militära åtgärder har vuxit fram under de senaste dagarna. Förenta staterna, Ryssland och samtliga medlemmar i det internationella samfundet måste dra fördel av den syriska regeringens vilja att placera sin kemiska arsenal under internationell kontroll för efterföljande destruktion. Att döma av uttalanden av president Obama , så ser USA detta som ett alternativ till militära insatser.

Jag välkomnar presidentens intresse för att fortsätta dialogen med Ryssland om Syrien. Vi måste arbeta tillsammans för att hålla det hoppet vid liv, som vi kom överens om att vid 8-gruppens möte i Lough Erne i Nordirland i juni och styra diskussionen tillbaka mot förhandlingarna.

Om vi ​​kan undvika våld mot Syrien, kommer detta att förbättra stämningen i internationella frågor och stärka det ömsesidiga förtroendet. Det blir vår gemensamma framgång och öppnar dörren för samarbete i andra viktiga frågor.

Min arbets - och personliga relation med president Obama präglas av växande förtroende. Jag uppskattar detta. Jag studerade noga hans tal till nationen på tisdagen. Men jag är oense med ett uttalande som han gjorde om amerikansk exceptionalism, om att USA: s politik är "det som gör Amerika annorlunda. Det är det som gör oss enastående. " Det är extremt farligt att uppmuntra människor att se sig själva som exceptionella, oavsett motivation. Det finns stora länder och små länder, rika och fattiga, de med långa demokratiska traditioner och de som fortfarande försöker att hitta sin väg till demokrati. Deras politik skiljer sig också. Vi är alla olika, men när vi ber om Herrens välsignelser, får vi inte glömma att Gud skapade oss lika.

Vladimir V. Putin är Rysslands president.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.
Carl på social media

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram