Hundar är hundar.

2013-01-25

60122_10151056912877864_1439624870_n

Liksom en hund återvänder till sin spyor, en dåre återvänder till sin dårskap." - Ordspråksboken 26:11

Det är nästan tragiskt roligt att se ekonomiska principer som användes under den stora depressionen på 1930 talet tillämpas så blint och slumpmässigt som förespråkas av vissa ekonomer och politiker. Det är svårt att förklara verkligheten av tingens ordning för människor som ser världen av marknader och ekonomi genom abstraktioner av helt galen teori och modeller.

Om teorierna hade grund i verkligheten så skulle vidtagna åtgärder ha gynnat den stimulans av arbete och investeringsprogram för depression och likviditetsfällan som regeringarna har vidtagit och en viss mängd av ekonomisk skulle med säkerhet ha verkat för att lindra smärtan, förbättringar skulle ha uppstått. Alla kan se att efter ett antal år av dessa åtgärder så går utvecklingen åt det precis omvända hållet.

Men den politiska adeln skulle ha aldrig varit så synbart medvetet självbelåtna om det underliggande bedrägeriet som orsakade detta i första hand vore uppenbart för bara några få ytterligare människor, då skulle leendena ha stelnat. Åtstramningar utan reformer är en form av ekonomiskt självmord. FDR begränsade Wall Street och bankerna med genomgripande reform som räddade kapitalismen från sig själv, men han åtgärdade aldrig det problem som Schacht och Montague Norman hade etablerat 1931 med BIS och senare IMF. Han visste vad han gjorde...

FDR skapade en broms som arbetade för en generation till att hålla tillbaka sina mörkare impulser av girighet. Detta är ytterligare en lärdom som vi tydligen har glömt när vi nu hör argument om att återinföra bankdelning, det var bara en broms ingen åtgärd mot det funktionsmässiga problemet i sig själv. Folket i världen kommer inte att luras för evigt av samma illusion, eller som Hyman Minsky en gång sa, och nutida människor tycks ha glömt, "Vem som helst kan skapa pengar, problemet är att få dem accepterade." Han borde ha lagt till, utom med våld som reform, hand i hand med beskattning och uppbackning av kader lydiga politiker.

Bankerna kommer nu, eftersom de måste, att utfärda stora mängder av allehanda finansiella konstfärdigt utformade alkemiska produkter som CMBS papper, CDO papper och förmodligen även komma med andra obligationskopplade finansiella instrument som LBO: s som är bedrägliga och värdelösa. Eller rent av amorteringskrav...

De kommer sälja dessa till vem som helst vill köpa, för om bedrägeriet någonsin avslöjas, så kommer de att vända sig till centralbankerna vilka av tvångsmässighet kommer att köpa dessa "papper" från investerarna eller från bankernas balansräkningar för nära 100 procent av det nominella värdet. Den stora bedrägerimaskinen mullrar igång igen. Skuldbubblan måste inflateras med nya krediter för att hålla spelet igång ännu en tid.

Det finns ingen underliggande styrka i ekonomin, så de lån som värdepapperiseras kommer inte att återbetalas i reala termer och bankerna och investerarna kommer i slutändan likafullt att erbjuda dem till Centralbankerna, vilket innebär skattebetalarna, vilka kommer att köpa dem till icke-marknadsmässiga priser. Vad kan stoppa detta? Det finns inget som hindrar det. Det finns ingen risk för åtal för bedrägeri.

Det finns ingen skam eller känsla för moral. Det finns bara massor av konstgjorda pengar att tjäna för bankerna / hedgefonder / enskild vinstmaximering utan hot om straff för att delta i dessa massiva bedrägerier..

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram