Panik 1939 ur lite olika perspektiv.

2013-01-15

Spelfilmen "Panik" från 1939, av "skandalförfattaren" Gustaf Ericsson, handlar om en förment judisk och bolsjevikisk konspiration mot industri- och finansmannen Ivar Kreuger. Filmen hade urpremiär på Alcazar i Malmö den 5 mars 1939, men lades ner efter någon vecka. Bortsett från att den gick upp på några landsortsbiografer några år senare har den därefter aldrig visats offentligt. Den blev också med rätta ordentligt sågad av dåtidens kritik.
Filmen är naturligtvis undermålig med en klart tendentiöst antisemitisk slagsida - som väl ingen idag kan ta på allvar - men trots påtagliga brister utgör den ett intressant tidsdokument i sitt försök att ge Ivar Kreuger upprättelse - efter all smutskastning i pressen efter mordet 1932 och den av Kreugers fiender framtvingade konkursen.

 

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram