Feddoes-what-Feddoes

2012-09-14

Benyamin Shalom Bernanke är en shylock som vore han från Venedig, som tror att massiva statliga ingripanden för att stötta upp tillgångspriserna kommer få folk att känna sig rika och uppmuntra dem att spendera. Men att  backa upp tillgångspriser (och kraftigt öka Feds hävstångseffekt) kommer att leverera det motsatta resultatet. Den skuldfrie har inte råd att spendera i någon omfattning värd namnet, och resten vill inte gå in i mer massiv skuldsättning. De vill ha billigare tillgångar. Samtidigt som mat och energikostnader skenar exponentiellt.

Som extra hävstång i systemet, så kommer krediträntor knappt falla alls. Den långa bolåneräntan kan falla 0,25%. Är det verkligen värt någonting i nuläget? Givetvis inte!

Denna intervention är öppen. Det är Fed i panikläge. Detta kommer att befästa Bernankes rykte som den värsta amerikanske centralbankschefen i historien.

Bernanke skapar ju egentligen bara fler reserver i bankerna. Så vad är poängen?

Reserver blir "valuta" när bankmedel löses utöver vanlig dag till dag verksamhet, som under en uttagsanstormning. Vad Bernanke gör är att garantera bankinlåning.

Bernankes agerande hotar egentligen mer att starta krisen som han förefaller så desperat att förhindra. Inte ett bra drag från Fed-chefen ur det perspektivet

Skälen till att Shylocken Ben Shalom Bernanke gör det han gör är därför givetvis enbart för bankernas väl

Det uttrycks ju lite som att pengarna från betalsidan bara är "tryckta" elektroniskt och alltså principiellt direktiflaterande, men om detta vet ju bara Fed eftersom deras balansräkning är möjlig att granska först i efterhand, men det normala vore ju annars att Fed köpte sina egna utfärdade obligationer och skuldsatte folket i andra ändan ytterligare för att stärka bankernas reserver.

Det är alltså också en fråga om antingen direkt inflaterande pengar eller ytterligare deflationssskapande pengar för att stärka bankernas reserver. Vilken av dessa modeller som det egentligen är spelar ju ingen nationalekonomisk roll så länge som helikopterben inte delar ut pengarna direkt till konsumtiomsledet eftersom bankerna ändå är kreditförmedlare och kommer att få "låna" pengarna till nollränta och låna ut pengarna till högre ränta medan deflationstrycket mot befolkningen och realekonomin kommer att öka.

Att Fed skapar pengar mot dessa säkerheter i form av dåliga bolån som kollateral. är bara en annan aspekt på samma sak inom systemet och en semantisk lek för att förvirra, oavsett vilket uttryck som används för att beskriva processen så ligger verkligheten till grund och ingenting är ingenting och ingenting annat. Någonting ex nihilo blir alltid in nihilo.

Ett litet steg mot helikoptern således för Ben, men ett stort steg för mänskligheten mot systemets kollaps

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.
Carl på social media

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram