Matrixens Rings dilemma.

2012-07-25

I den ursprungliga Matrix filmen finns en karaktär som heter Cypher som bestämmer sig för att livet är bekvämare för honom inom gränserna för den falska verkligheten, inom den mentala programmering som kallas för Matrix. Han förråder sina kamrater, i utbyte mot att bli ansluten tillbaka in i Matrix - tillbaka till sitt bekväma (men illusoriska) liv av lättja och välstånd.

Av möra stekar, gott vin och fina kläder en enklare tillvaro utan eget självständigt och fritt tänkande, men också därför alltid till slut en väg mot en ovillkorlig själslig olycka och depressioner.

Jag kom att tänka på ett Cypher val som till en följd av en diskussion jag hade nyligen med någon om en verklig Cypher. Du kanske känner till honom, det gör nämligen de flesta..

Han är den vanlige politikern.

För länge sedan var politikern en förkämpe för exempelvis fri marknadsekonomi – en apologet till berömda idealister och författare . Han motsatte sig centralbanker - och luft valuta. Han försvarade kraftfullt värdet i pengar - och den viktiga (för ekonomisk frihet) nödvändigheten av moral. Han anförde konceptet att människor måste vara fria att blomstra - eller inte - enligt fördelarna med sina idéer och deras arbete, utan rädsla eller tvång från regeringen. Han föreföll vara var en mäktig röst för den ekonomiska - och därmed, enskilda - friheten.

Men någon gång så sålde han sig. Han anslöt sig tillbaka in i Matrix. Han blev inte mera antitesen till det som han en gång hade smädat: Han kom till den politiska makten styrd av det globala finansiella eliten, den som manipulerar demokratin för sin egen ekonomiska vinning. Den enhet som nedvärderar demokratin vid minsta infall och som skapar ekonomisk instabilitet på de finansiella globalisternas befallning, någonting som gör att ekonomisk trygghet blir en praktiskt absolut omöjlighet för en vanlig människa.

Den klingande bakgrunden av ljudet av pengar blev samhällets mest dödliga fiende. Den ökända Sagan om Ringen kapitalismen, Mordors rike. Politikern blev rikligt belönad.

Politikern blev rik, berömd och mäktig. Under många år, som politiker, kontrollerade han bokstavligen synbarligen det politiska systemet - vilket är ett annat sätt att säga att han föreföll som vore det att han kontrollerade ekonomin. Vilket vill säga att det i hans fall så påverkade hans infall miljontals människor. Kommer räntorna går upp - eller ner? Hur mycket inflation kan vi förvänta oss nästa år? Är det en bra tid att köpa - eller sälja? Människor analyserade varje av hans ord, varje av hans tonfall, vad kommer den store mannen göra?

Det har varit så mycket korruption inom den finansiella sektorn under de senaste åren, och regeringen har visat sig vara så djupt delaktig i många av dessa problem, att många människor upplever något mycket likt förtvivlan över frågan om vad man ska göra åt det hela.

Ingen Caesar hade aldrig en sådan godtycklig makt över massorna.

Det måste ha varit berusande. Det öppnade många dörrar - dörrar som skulle ha förblivit evigt stängda för en försvarare av demokratin - och för, en fiende till centralbanker.

Naturligtvis måste politikern leva med sig själv. Och det gjorde han sedan tills nu.

Vilket leder oss till frågan - en fråga som inte olik den Morpheus ställde till Neo - och innan Neo, till Cypher:

Vad skulle någon av oss har gjort om det förelåg samma val - vad innebär Cyphers val? Vad gjorde Norin Radd mot Galactus och varför? Valet är för alltid ovillkorligt när väl insikten är nådd.

Antingen: Spendera en livstid på att kanske slåss mot väderkvarnar – att aldrig övertyga tillräckligt många människor att lämna Matrix, att kasta pärlor för svin, att förmodligen leva ett hårdare liv själv som följd. Ögonen öppna - men fickorna tomma.

Eller: Ge upp massorna. Bestäm att de - mestadels – är oförbätterliga. Dra slutsatsen att även om det finns några som kan kopplas bort från Matrix, så föredrar de flesta sin Matrix värld av illusioner, bedrägeri och tvång. Så varför inte ge detta till dem? Låt dem ha sin Panem et circenses - sin fotboll och Allsång på skansen. Deras avlöningsdag - lånebetalning och heminredning utan eget kapital, deras konsumtion och skuldsättning?

Och alltså göra några spänn för sig själv på vägen?

Ja, jag förstår vad politikern gjorde. Och jag måste erkänna att om jag ska vara ärlig om det, att jag skulle en gång ha varit mycket frestad att göra samma sak - av samma skäl. Gud hjälpe mig, om uttrycket tillåts. Jag hoppas att jag inte skulle ha gjort det, men i dag är jag säker på vad jag skulle göra. Jag försöker hårt för att hålla ett optimistisk moraliskt perspektiv och hoppas att tillräckligt många människor skall komma runt förståelsens angöringsbojar i tid ....

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.
Carl på social media

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram