Hjärnkorset och Zlatan

2012-04-24

Världen gav sken av att göra ingenting och att vara på väg ingenstans under den senaste månaden, som förutom det i folkliga medvetandet så sensationella samverkandet mellan Zlatan och hans forwardkollegor, som många tror, förebådar en bländande omvändningshastighet för såväl den Europeiska mycket illavarslande ekonomiska återhämtningens återgång som till full sysselsättning, till 7 kronor per liter bensin till sommaren och valet av Jesus Kristus som VD för socialmodekratin med Mitt Romney som guds ställföreträdare på jorden. Men i själva verket är det bara så mycket besvär kokande under ytan i hela världen, att det mest känns som sjösjuka på torra land. Hjärnkors med hj kan även ses som monumentet för annat, även om vi inte skall tro att det nationella förståndet är borta och begravet för alltid.

Det är sant att det europeiska finansiella fiaskot nu är en berättelse av en sådan fantastisk mystifierande komplexitet, att allmänheten omöjligen kan förväntas förmå följa varje vridning längs händelsernas krokiga axel. Men faktum är att inget har fastställts för Grekland, eller snarare efter Grekland och att faran för alltmera djupgående haverier nu kan garanteras. Den enda frågan är faktiskt hur många månader det kan ta innan uppkomsten av normalitet i ekonomiska frågor tar sig uttryck i form av att människor bekämpar varandra på gatorna med våld i förment civiliserade länder som till en följd av det finansiella systemets haveri.

I Spanien, där avslöjades det i veckan att man har använt sig av en form av finansiering som endast kunde ha utformats av Åsa Nisse, hans gelikar i centralbankerna inom BIS och IMF och så givetvis med benäget bistånd av Häxmästaren själv med sina beskärmelser.

Planen för att stabilisera Spaniens blödande insolventa ställning fungerar på följande sätt: Spaniens stora banker lånar miljarder från Europeiska centralbanken (ECB) och de spanska bankerna vänder sig sedan till den spanska regeringen med pengarna för att finansiera en räddningsaktion, en operation för att rädda de spanska bankerna. De Spanska bankerna vänder sig alltså med sina räddningsaktion pengar till den spanska staten för att köpa spanska statsobligationer, det vill säga de lånar ut pengar till regeringen. Världen tog nyheten om denna farliga idioti med en gäspning. Man skulle ju åtminstone hypotetiskt kunna tänka sig att försiktigt kunna påräkna att några tyskar skulle kvävas av en bratwurst här och där, men icke, inte så mycket som hostning av surkål i halsen!

Tanken på allt ståhej som detta kan komma att innebära fortsättningsvis, måste redan nu roa historikerna att se på. Men tre veckor in i april har hittills ingenting penetrerat den häpnadsväckande vägg av illusioner som skiljer frågor om pengar från verkligheten, som vore det den enkelriktade spegeln i förhörs kammaren på en polisstation, där varenda polis är att ta på fullaste allvar i förhörsteatern.

Lärdomen att ta med sig under det första kvartalet 2012 blir därför att när allt fungerar, så ställs inga frågor.

Ingen i media uppmärksammar den pågående tragedin i Japan - och med detta hänvisar jag inte bara till den oavslutade Fukushima sagan, utan fastmera till den parallella historien om att Japan tvingats stänga nästan hela sitt kärnkraftsindustriprogram vilket kräver en gigantisk ytterligare import av olja och gas för att generera elkraft – vilket fullkomligt oundvikligen pekar på sannolikheten att Japan kommer att bli den första avancerade industriella nation att bjuda Sayonara till modernitet och återgår till en neo-medeltida socio-ekonomisk modell i det dagliga livet.

Väst och Nordafrika pyr ändå och likafullt som jättelika rot bränder. Ingenting har lösts politiskt och utsikterna utmärks i media av att islamiska galningar inom kort kommer att ansvara för Egypten och Libyen, för att bara inte tala om Syrien, Sverige eller till och med USA: s biljoner dollar på slagfält i Afghanistan, efter tio år av ihållande kamp. Vi kan inte styra antingen terräng eller beteendet hos människor som bor på platsen. Under tiden går hälften av Sudans oljeproduktion upp i rök över helgen. Och kung Abdullah av Saudiarabien blir inte yngre vid 88 års ålder. Saudis lediga oljekapacitet spelar ingen roll när riket är går upp i lågor.

Vad jag undrar är hur länge allmänheten kommer att förbli i sin Zlatan trance. Vid denna tid av intellektuell stelhet då ändå ingen tror på någon enskild teoretisk politisk kohort i detta land, då svindlade ungdomar, den professionella vänstern (eller vad som är kvar av dem), eller de flyktiga tänkande liberalerna (var de än är) – kan då verkligen inte någon skynda sig att sätta upp en nomineringskommitté för verkliga ledare eller börja marschera mot en av många sedeslösa institutioner i landets huvudstad exempelvis vaxmuseet formellt känt som justitiedepartementet. Jag tänker annorlunda, dock. Jag tror att det dystra intervallet av kriskonsolidering nu närmar sig sitt slut och liksom knopparna sväller på varje träd, är redo att brista ut i blom.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram