Det här är inte så bra för politikerförtroendet.

2011-03-31

SECSTATE WASH DC INRE 3080INFO RUEHZL / europeiska politiska KOLLEKTIVA RUEHBUL / AMEMBASSY KABUL 0068

CONFIDENTIAL i avsnitt 01 av 02 STOCKHOLM 000051

SIPDIS

SIPDIS

EO 12.958: decl: 2017/12/12 TAGS: Prel MOPS PGOV YI AF SWSUBJECT: SVENSKA parlamentets utrikesutskott ledare om Afghanistan, Kosovo

REF: LJUBLJANA 20 klassificerade efter DCM Robert Silverman skäl 1,4 (b) och (d). Sammanfattning -------

¶ 1. (C) Ladda diskuterade Sveriges roll i Afghanistan och Kosovo i separata möten 16 januari och 17 med Göran Lennmarker och Urban Ahlin, regeringen och oppositionsledarna i parlamentets utrikesutskott. Lennmarker och Ahlin både såg utrymme för ökningar av antalet svenska trupper i Afghanistan. Den svenska utbyggnaden till Afghanistan kommer upp till förlängning i slutet av 2008, och Ahlin bett oss att hjälpa till att berätta historien om den humanitära roll Sveriges trupper spela. Ahlin beklagade regeringens go-slow politik för Kosovo erkännande och bad om juridiska synpunkter på Kosovos självständighet frågan och säkerhetsrådets resolution 1244. Se åtgärd begäran vid punkt 8. Avsluta Sammanfattning. Afghanistan -----------

¶ 2. (C) chargé d'affaires träffade 16 januari med Göran Lennmarker, ordförande i parlamentets utrikesutskott, och januari 17 med Urban Ahlin, vice ordförande i kommittén och utrikespolitiska talesman för oppositionen socialdemokraterna. Om Afghanistan konstaterade båda att Sverige hade myndighet att öka distributioner till Sverige-ledda PRT i Mazar-e Sharif från nuvarande 365 till så många som 600. Ahlin betonade att parlamentet har regeringen beviljat denna flexibilitet för att kunna reagera på oförutsedda svårigheter. Eftersom det pris som extraheras med socialdemokraterna för deras konsensus stöd för denna regering-föreslagna ökningen av maj 2007 hade termen för godkännande förkortats och löper ut i december 2008. Detta innebär att installations-och tillåtna gränsvärden kommer att ses över och ett nytt godkännande under hösten 2008. Liksom tidigare skulle det föreslagna bemyndigandet begränsas till Mazar-e Sharif PRT område och fredsbevarande snarare än fredsskapande verksamhet.

¶ 3. (C) i väntan på debatten om denna förlängning, betonade Ahlin skulle det vara nödvändigt för socialdemokraterna att kunna förklara varför de stöder FN: s och NATO: s insatser i Afghanistan. Denna berättelse kan bäst berättas av afghaner. Ahlin bett om vår hjälp med att få en högre Afghanistan regeringstjänsteman att komma till Sverige för att relatera humanitära berättelser om hur de svenska och Nato insatser låta flickor gå i skolan, hålla landet från att tas över av knarkkungarna, och hålla talibanerna från att förtrycka folket. Ahlin föreslog det skulle vara nyttigt för NATO att dela ut sitt toppmötet i Bukarest ett blad berättar om Natos humanitära roll i Afghanistan.

¶ 4. (C) om möjligheten att Sverige skicka JAS Gripen till Afghanistan, sade Ahlin socialdemokraterna hade sagt den moderatledda alliansregeringen skulle de inte gå med på detta uppdrag. Afghaner skulle inte kunna skilja svenska flygplan från de länder som deltar i kampen mot operationer i Irak, per Ahlin. (Obs: Den svenska militären fortsätter att argumentera för ett Gripen uppdrag i Afghanistan,) Kosovo och Balkan ----------------------

¶ 5. (C) Ahlin sa att han inte höll med go-slow strategi som utrikesminister Bildt och UD tar om erkännande av Kosovo (Reftel). Samtidigt var det viktigt för regeringen att kunna motivera juridiskt position det tar på Kosovos självständighet. Sverige är ett formalistiskt samhälle, och ger stor respekt för FN, fortsatte han. Svensk oro över bestämmelserna i säkerhetsrådets resolution 1244 om Kosovos självständighet och suveränitet Serbien behöver åtgärdas. Ahlin bett oss att lämna information på den amerikanska rättsliga tolkningen av dessa bestämmelser i säkerhetsrådets resolution 1244. Oro Ryssland ---------------------

¶ 6. (C) Både Lennmarker och Ahlin sade Sverige har allvarliga farhågor om inriktningen Ryssland tar. Lennmarker, med hänvisning till sin roll som chef för OSSE: s parlamentariska församling, underströk vikten av att hålla västs dörrarna öppnas för Rysslands grannar. Nato behövs för att ge en öppning och hoppas på Georgien och Ukraina, och han rekommenderade att Nato avslöja "kreativt tänkande" i sitt April-toppmötet i Bukarest. Han påminde viktig signal Östersjöns stadga spelade på 1990-talet som förebild. Lennmarker tillade att han var mötet med Solana och skulle verka för EU att intensifiera det engagemang i Georgien och Ukraina. STOCKHOLM 00000051 002 av 002 Kommentar -------

¶ 7. (C) Ahlin noterade att han uppfattas som på högerkanten för hans parti i säkerhetsfrågor och förbindelser med USA Han är väl fast över hela spektrat i Stockholm, och är villig att spela en viktig roll när det gäller Afghanistan och Kosovo. Lennmarker hänskjuts till FM Bildt, liksom resten av regeringens utrikespolitik apparat. Action Request --------------  (min fetning. LA)

¶ 8. (C) Vi be om hjälp att svara på Ahlins två ansökningar om vår hjälp om Afghanistan och Kosovo: - På Afghanistan, för att hjälpa till att ordna ett vittnesmål av en högre afghanska regeringen tjänstemannen före den svenska riksdagen för att förklara den humanitära bidrag Svensk-ledda PRT. Per Ahlin, skulle detta bidra till den svenska riksdagen i förlängning av mandatet för den svenska-ledda PRT, - om Kosovo att tillhandahålla information om den amerikanska rättsliga tolkningen av bestämmelserna i säkerhetsrådets resolution 1244 som handlar om suveränitet Serbien och Kosovos självständighet. TRÄ

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram