Fatta galopp kräva inte alltid enbart hästar.

2011-03-07

Jean Claude Trichet och det politiska spel som för närvarande bedrivs riskerar nu att orsaka ännu en sammandragande kramp i EMU-skuld krisen. Om återhämtningen visar sig vara mer sårbar än vad det ser ut som - sårbar för en skattemässig klämning i väst och en kreditåtstramning i öst - denna ECB manöver kommer därav att få globala konsekvenser.

Ingen tvekan råder om huruvida ECB ledningen nu måste bevisa att de har åtminstone någonting annat än duvors blod i ådrorna, alltså efter det att Bundesbanks chef Axel Weber gick ut ur Eurotowern i avsky, mer eller mindre utifrån att han inte ville ta över en kropp som hade avvikit så långt från ekonomisk ortodoxi, och givit efter för politiska påtryckningar av köpa obligationer av konkursmässiga stater att han sade sig inte kunna ansvara för denna dårskap.

De gör rätt i att vara oroliga, duvorna alltså. Euron lever eller dör med den tyska uppoffringen i saken. Det oskrivna avtal som Maastricht dessutom innebär är att EMU måste köras på tyska villkor, med en tysk vetorätt över penningpolitiken, eller inte köras alls.

Dr Weber kunde knappast ha gjort mer för att lägga bränsle till den rasande elden av EU-skepsis som flammar med allt högre låga i Tyskland, där 189 professorer har varnat för "dödliga konsekvenser" om EU korsar Styx till en "överförings union" med delad skuldbörda.

De tre förbundsdags blocken i Angela Merkels koalition har utfärdat ett litet papper som nästan på beställning för henne att stå emot krav på ännu mer bail-out eftergifter på denna månads EU-toppmöte.

Så ja, har ECB ett trovärdighetsproblem i Tyskland, det kan man nog ganska lugnt påstå utan att riskera att bli kallad för varken konspiratoriskt vidlyftig eller särskilt äventyrligt sinnad. Men att höja räntan till en följd av en medial oljekris - som ECB gjorde i juli 2008 när det globala systemet redan var under knäckning - det är rent och skärt vansinne, i alla fall i förhållande till det syfte som uppges av ECB.

Detta är inte en upprepning av 2008, naturligtvis inte, men något är fortfarande djupt felaktigt och det är nu precis som tidigare, den grundläggande systemiska funktionen med att monetärisera den enskilda skulden till ett handelsverktyg, M3 penningmängden minskade i Eurozonen under januari och december. Den har varit negativ sedan augusti (från € 9520000000000 till € 9480000000000), beroende på att den finansiella delen av ekonomin suger åt sig en alltmera växande del av likviditeten på bekostnad av likviditetstillgången i den reala delen av ekonomin. Då blir det banne mig inte någonting som blir bättre av att höja räntorna för att ytterligare minska den uteliggande penningmängden.

Detta är alltså samma bank som satt på sina händer under den heta hösten 2005, för att hålla realräntorna negativa när ökningen i M3 steg till 8% (vilket är dubbelt mot ECB: s referensränta på 4.5%), samtidigt som de Irländska / Club Med egendomsbubblorna började sin dödsspiral utom kontroll.

Tyskland behövde då ligga under Eurolandets jämvikt i det ögonblicket. Detta är en liten smutsig hemlighetsom som nästan alla i den tyska politiska debatten nu väljer att glömma, eller åtminstone aldrig har erkänt öppet. ECB diskriminerar helt enkelt Club Med till förmån för Tyskland, kanske inte så oväntat egentligen.

Jag borde kanske mera ha tänkt på att Spanien kan stämma banken för tjänstefel vid Europeiska domstolen över att ett åsidosättande av sitt mandat, men det går inte ofta lättare att tänka på mer.

Spanien är emellertid nu temporärt ”fixat” igen. Ett års Euriborräntor hoppade 14 punkter till 1.92pc inom några timmar efter det att ECB chefen Jean-Claude Trichet uttalade kodorden "stark vaksamhet". Detta eftersom ECB vet, att detta är den styrränta som används för att sätta priset på de flesta av just de spanska inteckningarna.

Villaägare med grund i en omläggning av sina lån i mars kommer att få ta smällen direkt. Nya vågor kommer sedan att följa varje månad, med följdeffekter för banker och Cajas, som redan brottas med rekordnivåer på lånehaverier. Fitch Ratings sade på fredagen att det finansiella systemet i Spanien kommer att behöva € 38 miljarder i nytt kapital för att bara räta upp fartyget momentant.

Den spanska stoltheten kan rätta känna sig kränkt, och att döma av kommentarerna i trådar i Madrid pressen med maskinöversättning - "Sätt Trichet inför rätta", "lämna EU omedelbart", "Skapa en valuta för södra Spanien" – så genomgår en högröstad minoritet av spanjorerna sitt ögonblick av EMU epifaniska känsloyttringar.

Nu bollar alltså verkligen ECB med sin egen handgranat i handen, i och med de perifera skuld marknaderna, och detta uppenbarligen innan det att det finns någon som helst räddningsmekanism för  EU: s ledare och ännu så mycket mindre ett helt och hållbart EU: räddningsplan maskineri att skydda sig bakom.

För en månad sedan försökte Trichet att dämpa utsikterna för en räntehöjning och insisterade på att inflationen redan var "inprisad". Sedan dess har det skett en skock med Mellanöstern revolutioner, alltså produktionsförluster på 1M fat/dag (BPD) av libysk olja, och en $ 15 prisstegring på Brentolja för att återspegla risken för en Saudisk revolt? Detta är dramatiskt, men det verkar inte i sig själv inflationsdrivande.

 Olja utbudsstörningar bromsar resten av ekonomin. De tär på den ackumulerade efterfrågan, som likt en egenskap att en ytterligare skatt tillfallit Mellanösterns räntierer eller Kreml. Inflationen stiger synbarligen, men detta signalerar motsatsen till vad som egentligen händer under vattenlinjen.

ECB verkar ha fastnat i en tanke tänkt 1970, samt vidare ha gift denna tanke med villfarelsen att Yom Kippur oljekrisen orsakade den stora inflationsvågen. Medan den verkliga orsaken uppenbarligen var den skenande tillväxten i den breda penningmängden, precis som nu ur just detta perspektiv, fast vi befinner oss förstås rätt mycket längre ner på den alltmera sluttande skuldsättningens gata idag (jag hänvisar i fråga om skuldmättnadspunkten till andra artiklar av mig i ämnet). USA spenderar på kriget och Great Society, och en nära allestädes i bakhuvudet närvarande bild av över-stimulans och överhettning i hela västvärlden. Detta var då en historia om efterfråga, inte om någon utbudschock.

Som päron och potatis.

Västvärlden är inte i någon överhettning idag, ja utom möjligtvis då Tyskland, och dessutom så kan detta inte pågå om Kina bromsar. Euroområdet växte bara 0.3pc under det fjärde kvartalet 2010. Den brittiska ekonomin drog ihop sig! Det är inte överhettning. Den amerikanska arbetsmarknadens deltagande har fortsatt falla under det senaste året till 64.2pc, den lägsta nivån sedan 1984.

Ja, Kina, Indien och Brasiliens överhettning, den driver upp det globala priset på råolja, metall och spannmål. Kina ensamt svarar för 850 000 fat olja i efterfrågan varje år, något som äter sig djupt in i den globala lediga kapaciteten. Detta är verkligen en berättelse om efterfrågan på råvaror för BRICS, men det har karaktär av en utbudschock för väst utifrån den ojämlika levnadsstandarden i förhållande till BRICS.  Och det finns ingenting som ECB med fördel kan göra åt detta, och det är ett rent självmord att ens försöka. Det är en uppgift för People's Bank of China att försöka stävja Kinas kredit bubbla, inte för ECB.

Det är tolv år sedan lanseringen av EMU. Det har inte skett någon meningsfull konvergens av olika ekonomier sedan dess, snarare tvärtom. ”En storlek passar alla” penningpolitiken fortsätter att orsaka förödelse varhelst som den appliceras. Allt som förändras med den framväxande ekonomiska cykeln nu är en internrotation inom den rådande banan för stress, och en förändring i denna banas egenskaper.

Samtidigt så lutas allt för att möta den tyska tvingande makten, men inte tillräckligt för att tillfredsställa Tyskland. Ingen är nöjd.

Utifrån att vara medveten om att risken för att snubbla ökar betydligt vid hälta så är ett medlemskap i den monetära unionen i dess nuvarande form förnärvarande som att gå med en vass sten i skon, för evigt. Du kan stå ut med det, eller ta ut stenen.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram