Ingen är så blind som den som inget har sett.

2010-09-23

Ingen är så blind som de som inte kommer att se kan man kanske också uttrycka det som.

Jag har en lite annorlunda, men kanske ändå tänkvärd förklaring till den blinda dumhet som keynesianska "ekonomer” och deras förmåga att ha fel uppvisar.

Under 1933 gav regeringar och centralbanker runt världen, kommersiella banker det särskilda privilegiet att skapa pengar ur ingenting mot skuld.

Omedelbart ledde detta till att penningmängden började öka, och i dag är prisnivån i runda slängar 17 gånger vad det var den dagen, runt om i detta system av BIS och IMF.

Eftersom banker då kunde lämna lån (mot mottagandet av ränta) utan att i princip betala någonting för kapitalet (som den gamla modellen på sparbank gjorde), så hade de naturligtvis ett mycket starkt vinstintresse i att göra just detta. De började därför genast att finansiera en grupp "ekonomer" som påpassligt började uttrycka sig i olika medier och dök upp lite varstans för att försvara den gyllene tesen om att skapandet av pengar ur ingenting var "vägen till allt gott" för ett samhälle.

Att skapa pengar var annars något som hade prövats många gånger i många olika länder, men alltid med samma nedslående resultat. Priserna steg till månen och samhället fick det mycket dåligt.

Det senaste exemplet på detta är väl Zimbabwe där medellivslängden sjunkit från 60 år till 40 år på mindre än ett decennium, en siffra som förklarar fotografier av människoskelett och den officiella arbetslösheten på 95%. Men att Robert Mugabe är den som beordrat tillverkningen av dessa pengar, det skall nog i detta betänkas både en och två gånger innan det uttrycks.

Som jämförelse, de två mest framgångsrika länderna i världens ekonomiska historia är Storbritannien (inklusive Samväldet) och USA. Och dessa är de länder som har haft en sträng och hård penningpolitik som standard  i över ett sekel, alltså i relativa termer betraktat även om dessa ekonomier nu väl har passerat punkterna för skuldmättnad och är på väg mot kollaps

Hur som helst, dessa "ekonomer" som bad om ursäkt för sedlarna och som tjänade det kommersiella bankirerna var en samling skojare och bedragare.

Mest framträdande i detta skojeri var två amerikanska ekonomer vid namn William Trufant Foster och Waddill Catchings, vilka skrev en bok år 1928 med den politiskt mycket tilltalande rubriken "Vägen till allt gott".

På 1940-talet så insåg bankirerna att någonting måste göras så att viljan till skuldsättning upprätthölls eller helst ökade, och de inledde därför en kampanj för att köpa titlar till dessa ekonomer.

Men först tog en brittisk herre vid namn John Maynard Keynes och förbättrade Foster och Catchings bedrägeri, genom att använda en teknik likt vargen i fårakläder. Här är vargen bestående av en grupp människor i politiken eller ekonomin som vill gå tillbaka till hur det var på medeltiden. Den korrekta termen för dessa personer är reaktionärer, då de reagerar bara eller främst på förändringar. Fårakläderna är en förklädnad dessa människor har valt för att låtsas vara för vetenskap, frihet och framsteg, alltså politiskt korrekta individer, som stulit argumenten. När du ser ord som "nya" eller "progressiva”, då har du alltså inte sällan att göra med vargen i fårakläder.

Keynes plagierade Foster och Catchings teori och kallade det för "The New Economics"och framställde detta som det senaste ordet i den moderna ekonomiska vetenskapen. Bankirerna blev då mycket till sig och bokstavligen köpte fina titlar till sina favoritekonomer, så att dessa skulle kunna använda den prestige de fick till att påverka landet till förmån för papperspengar. Är det någon som måhända ser sambandet till Nobelpriset i Ekonomi och den roll som detta pris har kommit att spela?

Det annars mest kända fallet på detta är väl när Manhattan Bank (som senare blev Chase Manhattan) köpte en doktorsstol i nationalekonomi till John Kenneth Galbraith, vid Harvard för att skapa en plattform från vilken han kunde presentera sina teorier om sedlarna och tjäna bankirerna väl.

Detta är således en fantastisk tid i världens vetenskapliga historia. Hela lärosäten i Amerika köptes av bankirerna. Lärosätena tog bankirerna pengar och sålde en lögn till det amerikanska folket. Handelshögskolor grundade med privata bankpengar har alla denna fina gemensamma nämnare. Detta är berättelsen om ett gigantiskt bedrägeri som har lurat hela vårt samhälle och nära nog störtat den fria världen ner i en avgrund av social mänsklig misär.

En grupp reaktionärer, alltså individer som vill gå tillbaka till det förflutna, låtsas vara förkämpar för framsteg och har slagit blå dunster i ögonen på alla människor. Det är bara att se efter hur det ser ut själv för att konstatera detta

När bankir ekonomerna sedan fullt ut infiltrerade i våra system för högre utbildning, så upphörde detta att vara utbildning och undervisning i ekonomi blev ett skämt. Om någon idag tar en ekonomi kurs inom någon av alla institutioner i ekonomi, så kommer denne någon att få lära sig rena lögner, inte bara några lögner så där lite allmänt, utan just de lögner som ligger utformade för att stödja bankernas privilegium att skapa pengar av ingenting.

Alla kan höra bra många av dessa lögner när som helst när en företrädare för Centralbanksystemet öppnar munnen för att tala. Att hålla folket i skuld är bankernas liv med detta system, det är det som de lever av.

Då när ekonomin möjligen mer var en vetenskap (före 1930-talet) var det en grundläggande sak som ekonomer gjorde, att göra förutsägelser. Förutsägelse är det grundläggande verktyget för vetenskap. Om man har en sann teori, då använder man den för att göra en förutsägelse, och när förutsägelse visar sig vara korrekt, så utgör detta bevis för teorin.

Detta har tyvärr ingenting med dagens ekonomer att göra, där tro precis som inom religionen utgör fundamentet för marknaden.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram