Negflationens innebörd

2010-06-29

Efter att ha ögnat igenom dagens olika medier kunde jag lite glatt konstatera att begreppet negflation kom på tapeten på Telegraphs sida, i en artikel skriven av Jeremy Warner, vilken ingen gång under alla år som jag följt hans skrivande har kommit med några mer banbrytande texter.

Hur som helst efter att ha läst denna text så kunde jag konstatera att innebörden av begreppsförklaringen inte med bästa vilja i världen kunde sägas vara rättvisande.

Her Warner har ju i artikeln lyckats med det närmast omöjliga logiska konststycket att glömma den lilla detaljen, att det är på grund av att valuta bildas mot skuld som motvärde och att det finns ränta i ekonomin, som gör att den finansiella delen kräver en evig tillväxt och att vi befinner oss på en i högsta grad ändlig planet.

Kortare uttryckt kan man säga att en ekonomi hamnar i negflation, efter det att den har passerat skuldmättnadspunkten, alltså den punkt då den större delen av varje nybildad valutaenhet åtgår till att finansiera tidigare bildade skulder och räntor, vilket alltså är oundvikligt eftersom inte räntan som kostnad betraktat utgör någon grund till något valutaskapande.

Negflation är ett bra uttryck men som Jeremy Warner dock använder, uppsåtligt eller inte, på ett mindre lyckat sätt.

Att negflationen som tillstånd alltid befinner sig i en ovillkorlig exponentiell tillväxt, är ju en annan rätt given parameter i detta i och med räntans närvaro i systemet(alltså ränta på ränta). Men jag är inte helt säker på om Warner bara är korkad eller om han uppsåtligen utelämnar det perspektivet.

Hans beskrivande resonemang blir ju i artikeln lite av det klassiska metodvalet att ösa ur den läckande båten samtidigt som skrovet brinner upp. Tyvärr så måste jag av födsel och ohejdad vana göra likhetstecken emellan de effekter som skapas av dumhet, ignorans och oförmåga.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram