Frankensteins Ring av skuld.

2010-05-10

Mest akut är situationen för den reassurancemarknad som står inför utbetalningar som dränerar och havererar hela systemet. När CDS och CDO derivaten havererar kommer ett annat perspektiv i dagen. Som kommer att skapa en enorm deflation i finansekonomin.

Man kan nog mera försöka se hela bilden samtidigt och inte ett perspektiv i taget dessutom måste tänkandet vara parallellt och sekventiellt, inte bara det ena i taget, om man vill förstå hur detta skall hanteras.

Alltså att en skuld blir enkalre att hantera för att den blir större, det kan vi nog enas om är ett felaktigt antagande, eller hur?

Givet detta, så förbättras inte situationen i exempelvis Grekland av ett lånestödpaket, eller hur, möjligen kan man ju säga att snöbollen sparkas längre nedåt gatan, men att den inte sällan blir större av detta och att den förr eller senare blir för stor för att sparka vidare, eller att snöbollen går sönder.

De försäkringar som är tagna för att försäkra dessa statslåneobligationer, som exempelvis grekland har givit ut, har återförsäkrats på något som benämns reassurancemarknaden. Problemet är att det försäkrade värdet är så stort att det inte är möjligt att hantera i mer än i princip i enstaka fall av ersättningsanspråk samtidigt som detta är ett av bankerna korsvis finansierat system med CDS och CDO derivat. Faller en bank så faller alla och inte minst utifrån att försäkringsbolagen och reassurancemarknaden går under omgående.

Detta har gjorts möjligt av att dessa kreditderivat har ansetts som helt säkra värden, det vill säga att kreditratinginstituten har givt dem sin högsta värdering AAA+, eftersom de har ansett att det har handlat om nationer och man uppenbarligen inte har begripit eller velat se att även nationer har en begränsad återbetalningsförmåga som inte är oändlig.
 
Så skuldtillväxten är nu därför exponentiell mot tiden, alltså varje ytterligare tillför valutaenhet kommer nu att köpa en allt kortare tidfrist innan skuldernas värde kommer att realiseras i förhållande till valutan.
En skuld kan aldrig bli mer värd än vad som den kan återbetalas.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram