Ringlekar

2010-05-10

Låt oss göra ett exempel på lek. Säg, att ett land  i framtiden lånar till endast 8% ränta. Vid 150% av BNP kommer denna den årliga kostnaden för ränta (om hela skulden låg på 8%) att hamna vid cirka 12% av BNP.

Med andra ord skulle en av var 8:e euro i produktionen måste läggas till uppgiften att betala kostnaden för bibehållandet av skulderna på denna nivå. Grekland till exempel samlar endast in omkring 5% av BNP i skatteintäkterna från skatt - vilket i princip är hälften av vad som behövs för att betala räntan bara för att bibehålla skuldnivån. Det är nu tänkt att Greklans skall samla in ytterligare 4% i skatt.

För närvarande beräknas så mycket som 30% av den grekiska ekonomin ha gått svart för att undgå beskattning, vilket kanske säger något om den Grekiska skatteviljan som föreligger, man kan lätt föreställa sig hur det blir när skattebetalarna inser att varenda krona de betalar i inkomstskatt används för att skydda utländska bankirer från havererande spekulationer.

Och tänk vad som händer när, istället för att lägga till 10% av BNP genom att låna, Grekerna drar av ytterligare 10% för att betala tillbaka skulden. Det är 20 % av varje BNP enhet, en kalkyl som inte ens en mytoman från IMF kan tro på.

Förra veckan var skolor, flygplatser, sjukhus och andra tjänster i Grekland stängdes. Ett uppror drog blod. Femtioen procent av grekerna sade tydligt förra veckan att de inte kommer att gå med på programmet. De andra kommer garanterat också att vända sig emot detta när de ser hur det fungerar. De var vana vid att ha sin kaka och äta den också. Nu kommer de att ha varken kakan eller något annat eller ännu så mycket mindre att äta denna kaka.

Folken har ju egentligen ingenting att förlora i detta system förutom de kedjor av skuld som hindrar deras frihet och denna tro som kedjorna utgör sitter förankrad i folkets inbillning om att systemet är skapat för folkets eget bästa. 

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram