Svensk Korruptionsutredningsovillighet

2025-01-02
Nämen, igen...

https://www.epochtimes.se/ovilja-att-utreda-korruption-i-sverige
"Korruption finns i alla länder. Sverige är inget undantag. Men många politiker motsätter sig utredning utifrån en övertygelse om att korruption inte existerar här. Så var det när folkbildningen och Sida utreddes. Men Riksrevisionsverkets rapporter visade allvarliga brister och fusk med skattepengar.
Efter en lägstanotering av Sveriges poäng i Transparency Internationals (TI) korruptionsindex 2022 sänkte organisationen de svenska poängen ytterligare i 2023 års rapport. Sverige tappade en poäng jämfört med 2022, och flyttades ner en plats jämfört med föregående år till en delad sjätteplats med Schweiz. Både Norge, Finland och Danmark behåller sina poäng från föregående år. Danmark är fortsatt det land som upplevs vara minst korrupt i världen.
Riksrevisionens granskning utfördes efter att sex av åtta partier i kulturutskott motsatt sig en granskning.
TI:s rapport kan ses på två sätt. Dels som ett stort nederlag och en allvarlig signal till dem som arbetar med den svenska självbilden. Men också som ett uppvaknande efter decennier av falska självbilder. För korruption finns i alla samhällen, allt beror på hur den definieras och uttrycks.
Den brittiske historikern och politikern, den förste lord Acton, John Dalberg-Acton (1834–1902) menade att makt alltid leder till korruption i någon form samt att absolut makt resulterar i korruption, absolut. En brittisk lek med ord som beskriver det ofrånkomliga i alla samhällen. Och Sverige är inte på något sätt undantaget, även om självbilden är en annan.
Korruption behöver inte heller bero på totalitära statsskick, utan kan även vara resultatet av långa och obrutna maktinnehav, som det svenska, och den svenska kulturen med statlig finansiering av civilsamhälles- och frivilligorganisationer. Sedan maktskiftet 2022 har alltmer av detta kunnat åskådliggöras, samtidigt som klyftan mellan den önskade bilden och den verkliga har blivit allt tydligare.
I september 2022, efter valet till riksdagen, presenterade Riksrevisionen sin granskningsrapport om statsbidragen till folkbildningen. Granskningen utfördes efter att sex av åtta partier i riksdagens kulturutskott motsatt sig en uppmaning till regeringen Löfven att låta göra en granskning av statsbidragen till civilsamhället. Riksrevisionen är en självständig myndighet under riksdagen, varför granskningen ändå var möjlig att genomföra.
Den dåvarande ordföranden i kulturutskottet, liberalernas Christer Nylander, menade att det ingenting fanns att se här. Varje sten hade redan vänts på och verksamheten var i grunden sund. Men Riksrevisionens granskning visade något annat, något som professor Aje Carlbom och docent Magnus Ranstorp varnat för under en längre tid – utbredd korruption.
Revisorerna konstaterade en rad brister på samtliga nivåer.
Bland annat saknades 75 procent av underlagen inom samordningsanslaget, och Riksrevisionen uteslöt varken bedrägerier eller att staten finansierat livsstilskriminella. I dag har regelverken stramats upp, och Folkbildningsrådet, som haft ett myndighetsliknande uppdrag med att fördela statsbidragen, har fått stora delar av sin ledning utbytt.
Ett annat exempel är utrikesbiståndet, som främst den tidigare biståndsministern Johan Forsell (M) och hans efterträdare Benjamin Dousa (M) börjat adressera.
Biståndsmyndigheten Sida menade i sin årliga korruptionsrapport att myndigheten var helt befriad från korruption. Men den officiella rapporten stod i bjärt kontrast till Sidas internrevisions rapport till styrelsen.
Internrevisorerna ger en mörk bild av verksamheten, med bristande kontroll, kompisutnämningar, och så låg personalrotation att det skapas alltför nära vänskapsband med mottagarorganisationerna. Bara veckor efter att Sida försäkrat, likt Nylander, att ”här fanns inget att se” och att myndigheten var korruptionsfri, häktades en programansvarig misstänkt för förskingring av allmänna medel i miljonklassen.
Andra exempel, med misstänkt förskingring av lika stora belopp, har lagts ner av myndigheten och inte lagförts, med motiveringen att det varit ”olämpligt men inte olagligt” trots att myndigheten aldrig låtit en åklagare pröva ärendet.
I januari publiceras 2024 års korruptionsindex av Transparency International. Att Sverige skulle stiga på världsrankningen är det många som hoppas på, bland dem de som helst av allt vill dölja den korruption som faktiskt finns i den svenska statsförvaltningen.
Det kan inte uteslutas att en ytterligare sänkning av Sveriges betyg kan göra landet gott. Kanske är det vad som krävs för att antikorruptionsarbetet ska ta fart och för att man på allvar ska börja vända på varje sten. De stenar som alltför många påstår redan är vända på.
Johan Westerholm
Säkerhetspolitisk expert, journalist "

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram