Carl Norberg - Palanthir
Start
Arkiv
Själsligt
Vägen hit
Om Carl
Familjeföretag
2024-12-25
Värt att fundera lite på för fler nu...
https://www.svd.se/a/1My5GG/sa-jobbar-bonnier-och-wallenberg-for-hallbara-familjeforetag
"Wallenbergs följer mönstret
– Vi betraktar det här som ett familjeföretag, sa Jacob Wallenberg i SvD:s serie om succesionen i familjen, tidigare i höst.
Så har det inte alltid låtit. Så sent som i slutet av 1990-talet var budskapet att Wallenberg inte hade några familjeföretag utan bara ett antal familjerelaterade bolag.
Annelie Karlsson tycker att uttalandet är både ”jätteroligt” och talande:
– Det tyder ju på att de själva har gjort det här arbetet med hur familjens relation till de här företagen ska beskrivas.
Wallenbergs har numera en ”family constitution”, ett ”family assembly” med familjens medlemmar samt en ledningsgrupp ett ”family council”. Nästa generation förbereds i utbildningsliknande insatser.
Det låter likt det evangelium som Annelie Karlsson och hennes FBN predikat och jobbat med i några decennier.
Enligt Wallenbergfamiljen har dess upplägg arbetats fram av dem själva, av femte och sjätte generationen tillsammans. Men familjen har också använt ”sitt stora nätverk med bland annat andra familjeföretagare, akademin och kloka personer” för inspiration.
Annelie Karlsson, vd för Family Business Network.
Annelie Karlsson, vd för Family Business Network. Foto: Linus Sundahl-Djerf
Anneli Karlsson och FBN vill inte uppge vilka de jobbar med eller vilka som gått deras utbildningar. Men enligt henne har de inte haft några djupare kontakter med just Wallenbergfamiljen. Och man kan konstatera att inget Wallenbergbolag finns bland FBN:s medlemmar.
– Jag tror man kan säga att Bonniers startade lite tidigare, säger Annelie Karlsson om den största skillnaden mellan familjernas successioner.
En annan är att Bonnierfamiljens ägande är privat. Familjemedlemmarna äger själva aktier i som går i arv på vanligt sätt. Hos Wallenbergs är det inte privatpersoner utan stiftelser som äger, där familjen i stället måste göra aktiva val vilka i nästa generation som får plats i styrelser och bolag.
Även om stiftelseägande har sina unika villkor, tycker Annelie Karlsson inte att skillnaderna i frågeställningarna är så stora. De har samma utmaning i att välja framtidens företrädare.
– Hur säkerställer vi att de är riktigt skickliga? Den typen av frågor finns i andra familjer också. Den blir bara extra tydlig i den här.
”Klass går före kön”
I början av Successions andra säsong får dottern Shiv, som varit utanför familjeföretaget, erbjudande om att ta över. Serien må vara osannolik på många plan, men här finns en motsvarighet i verkligheten som Annelie Karlsson också har noterat.
– Ägarfamiljer och framförallt fäder har svårt att säga att deras döttrar inte är lika kompetenta som deras söner. Det hade man inga problem med fram till 1970-talet någonstans. Men där har det svängt.
Flera svenska familjedynastier leds eller är på väg att tas över av kvinnor. Johnson, Stenbeck, Schörling och Lundberg är bara några exempel. En majoritet av de 30 i Wallenbergs nästa generation är också kvinnor.
Men Annelie Karlsson tror inte det handlar om att familjeföretag nödvändigtvis tar större hänsyn till förändrade normer:
– Jag tror tyvärr att det är så att klass går före kön. I bemärkelsen att har du makt kan du gå emot normer.
Ibland finns heller inga män att välja. Hon citerar drottning Elisabeth i The Crown:
– Jag är är omgiven av personer som känner att de skulle kunna göra jobbet bättre, ”but, for better or worse, the Crown has landed on my head”.
Foto: Linus Sundahl-Djerf
Arvtagare, oavsett kön, behöver dock engagera sig operativt, säger Annelie Karlsson. Utan det blir det svårt att överleva som familjeföretag.
– Ett tag går det. Men man behöver någon form av minsta nivå av skit under naglarna.
– För dem som inte har varit operativa på länge kan det bli en utmaning. De kan inte processerna och känner inte av när ledningen inte gör de som de ska, eller när det börjar gå tokigt.
På andra sidan finns frågan om nepotism. Den ser Annelie Karlsson i flera familjeföretag hon har jobbat med.
– Det är ju inte helt ovanligt att det i ”Family Constitutions” och liknande står att man ska ha en akademisk examen eller att man ska ha jobbat utanför för att komma på tal. Eller att om man söker ett jobb ska man söka på samma meriter som andra.
***
I Wallenbergs fall har familjen varit tydlig med att vänta in nästa generation. Samtidigt är flera av de 30 i familjens sjätte generation inte unga längre. Flera är över 40, och de har fortfarande inte fått några ledande positioner. Men enligt Annelie Karlsson behöver det inte vara ett problem.
– Ting tar tid, säger hon och citerar danske multikonstnären Piet Hein.
– Det tar tid att få alla att bli överens kring varför det blir som det blir. Det krävs ett gediget ägararbete och en process för ett generationsskifte och de som är berörda av besluten behöver vara både delaktiga och engagerade."
Dela på Facebook
Dela på Twitter
Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför
Patreon
Bli månadsgivare
Swish
Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.
«
Omänsklig Rysk Attack
Tågstopp I Norge
»
Carl på social media
Visit our Facebook
Visit our Twitter
Visit our RSS feed
Patreon
Här kan du visa ditt stöd genom att
bli månadsgivare på Patreon
.
Swish
Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.
De Fria
Besök folkrörelsen
som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin
facebook
pinterest
youtube
rss
twitter
instagram
facebook-blank
rss-blank
linkedin-blank
pinterest
youtube
twitter
instagram