Icke Existerande Vattennätverkspartners

2024-10-18
Vojme vojne...

https://www.svd.se/a/4Bb42a/gwp-uppgav-3500-partners-men-manga-existerar-inte
"En rak fråga från Sida: Hur många partners har ni? Mer krävdes inte för att biståndsfinansierade Global Water Partnership skulle drabbas av panik: ”Vi öppnar ett ormbo om vi svarar.” SvD kan nu visa att många av organisationens partners inte existerar.
Alan Atkisson tar av sig glasögonen och visar upp en sladdhärva framför kameran.
– Det kanske är symboliskt. Min mikrofonsladd är alldeles hoptrasslad, säger biståndsorganisationens vd skämtsamt i Youtubeklippet från Bali tidigare i år.
Det är krångligt att videoblogga från en internationell vattenkonferens, fortsätter han och lyfter sedan fram ”partnerskapen” som en av de viktigaste punkterna för dagen.
GWP är en mellanstatlig organisation med uppdraget att via sitt internationella nätverk sprida kunskap om hur världens vattentillgångar kan säkras. Huvudkontoret ligger i Stockholm och organisationen har ett värdlandsavtal med Sverige.
GWP uppger 3 500 partners
Nätverket, med över 3 500 partners, är centralt när ­organisa­tionen marknadsför sig på den internationella arenan. Den svenska biståndsmyndigheten Sida lyfter också fram nätverkets storlek i sin beskrivning, det sägs omfatta ”cirka 3 000 partnerorganisationer i 178 länder, som finansieras och får sin övergripande styrning via GWP”.
Enligt GWP används nätverket för att “bedöma, stödja och identifiera lösningar” på problem med exempelvis vattentillgång. I den senaste affärsplanen beskrivs hur organisationen kommer att “ytterligare mobilisera” nätverket för att identifiera vändpunkter inom hållbar utveckling och klimatarbete.
Två källor inifrån beskriver nätverkets storlek som en av GWP:s ”selling points” i kontakten med Sida och andra finansiärer.
SvD kan nu avslöja att flera av GWP:s påstådda samarbetspartners inte existerar och att organisationen inte vet hur många partners de egentligen har.
Sida och visselblåsarna
Del 1: Larmade Sida om fusk – blev av med jobbet
Del 2: Flyger jorden runt för svenska biståndspengar
Del 3: Bluffen: Falska partners listade i vattennätverket
Nästa del: Flera länder hoppade av – Sverige är kvar
Sverige har gett över en kvarts miljard till biståndsorganisationen Global Water Partnership (GWP) under de senaste tio åren. Anställda på GWP har larmat både internt och till Sida om missförhållanden i organisationen.
– Jag minns att jag skrev upp mig på något nyhetsbrev. Men det var länge sedan, säger den tidigare företagaren Börje Brandt från Skellefteå.
Hans enskilda firma Regulus teknikutveckling listas som internationell partner på GWP:s hemsida. Problemet: företaget stängdes ner 2022.
– Jag ville veta vad som hände i viktiga internationella vattenfrågor på den tiden. Det kan ha varit 2010–2015 någon gång men jag skrev aldrig på något, säger Börje Brandt.
Han förstod inte heller att han därmed räknades som ”partner” till GWP.
Grön ungdom och KTH nekar
Miljöpartiets Grön ungdom blir också förvånade när de får veta att de räknas som GWP-partners. Det är Grön ungdom i Värmland som finns registrerade hos vattenorganisationen. Men den sektionen finns inte kvar utan stängdes ner hösten 2023. GWP känner man inte till.
”Det måste ha varit för flera år sedan i så fall”, skriver Grön ungdoms verksamhetsutvecklare Erika Stacke i ett mejl till SvD.
Ungefär likadant ser det ut när vi kontaktar Kungliga Tekniska högskolan. Enligt GWP är en specifik avdelning på KTH partner i nätverket. Men det är inget man känner igen på högskolan.
”Department of Land and Water Resources finns inte längre som en organisatorisk enhet på KTH. I dag finns institutionen SEED – sedan 2013. Jag vet inte om den tidigare avdelningen var partner till GWP”, skriver prefekten Maria Malmström, chef för avdelningen för vatten- och miljöteknik.
Den nuvarande SEED-institutionen har inget samarbete med GWP, tillägger hon sedan.
Ett växande nätverk
SvD har granskat antalet partners som angetts på GWP:s hemsida över tid. Grafen visar antal partners per år.
Källa: GWP, Wayback Machine
Så fortsätter det bland GWP:s partners i Sverige. Ett svenskt aktiebolag som samarbetade med vattenorganisationen 1998 finns listat som partner, visar vår kartläggning. När vi söker efter bolaget existerar varken det eller dess hemsida längre. Den tidigare ägaren är i 80-årsåldern. En familjemedlem förklarar:
– Bolaget stängde ner för över tio år sedan. Han är dement sedan nio år tillbaka.
Jag kan inte minnas att vi deltagit där.
Det är inte bara svenska företag och organisationer som uppges vara partners utan att de vet om det. Bolaget Redstack i Nederländerna är verksamt inom vattensektorn. De listas som nytillkommen partner 2023 på GWP:s hemsida.
”Kopplingen till GWP… Jag kan inte minnas att vi deltagit där”, skriver en representant för företaget och lovar att kontrollera med övrig personal om de minns något.
Två veckor senare återkommer man igen:
”Hittills är det ingen hos oss som känner till GWP.”
Sida ville ha svar om storleken
GWP har vetat länge att antalet partners som marknadsförs på hemsidan inte stämmer. Det framgår av interna mejl från vattenorganisationen som vi tagit del av.
I januari 2022 ville Sida ha svar på hur många aktiva partners som fanns i nätverket. Frågan ställdes inför ett finansieringsbeslut och utlöste febril aktivitet hos GWP.
”Vi vet helt enkelt inte” skrev en medarbetare i den interna mejltråden.
Två deltagare befarade att antalet aktiva partners kunde hamna på 5 eller 10 procent av de siffror som angavs på hemsidan.
Vi öppnar ett ormbo om vi svarar att vi inte har siffrorna.
”Vi måste vara medvetna om att det kan bli stora problem om de inser att vi bara kan få fram 300 aktiva (partners, SvD:s anm) medan vi marknadsför 3 000”, skrev en annan på GWP.
En medarbetare undrade hur många av de listade organisationerna som fortfarande existerade och hur många mejl som skulle studsa tillbaka om GWP kontaktade dem:
”Vi öppnar ett ormbo (eng. can of worms, SvD:s anm.) om vi svarar att vi inte har siffrorna.”
Några dagar senare skickades svaret till Sida. GWP vidhöll att mer än 3 000 partners anslutit sig till nätverket, och tillade sedan att ”minst” 350 av dem var aktiva ”vid varje given tidpunkt”.
Mejlar GWP:s partnernätverk
Vi undrar samma sak som GWP-medarbetaren i mejltråden. Om vi skickar ett mejl, hur många organisationer skulle vi nå? Hur många mejl skulle studsa tillbaka?
Först gör vi några stickprov för att testa de webbsidor som finns i GWP:s databas för partners. Vi surfar in på ett tjugotal och märker snabbt att flera sidor inte finns. Webbadresserna ligger ute till försäljning eller leder till helt andra verksamheter. En spel- och porrsajt, eller en sida med fitness-råd.
Då bestämmer vi oss för att mejla.
När vi laddar ner organisationens databas listas totalt 3 689 medlemmar i den. De flesta har angett en mejladress. Vi skickar i slutändan ut 3 107 mejl med en enkät. 35 procent av mejlen kommer inte fram alls, de studsar tillbaka. Det motsvarar ungefär 1 100 partners.
72 mottagare svarar på vår enkät. Ungefär en fjärdedel av dem skriver att de inte känner till något partnerskap med GWP.
SvD har testat att kontakta partners som har angett en mejladress. Ett stort antal av av de angivna adresserna studsar tillbaka.
Enkäten skickades till 3 107 partners.
Resultaten visar att SvD kan nå 2 017 av mejladresserna medan 1 090 studsar tillbaka.
Siffran på över 3 500 internationella partners är central för GWP. En tidigare högt uppsatt chef i organisationen beskriver nätverket som en ”kronjuvel”. Siffran lyfts fram i marknadsföringen och är det första som möter den som klickar in på GWP:s hemsida.
Sida har skrivit ett nytt avtal med GWP för åren 2025–2026 som innefattar ett svenskt bistånd på 60 miljoner kronor. Underlaget till Sidas beslut baseras på vattenorganisationens senaste affärsplan, där man säger att nätverket ska mobiliseras:
”Vårt nätverk, ett av organisationens största tillgångar, bestående av 3 500 partners i över 180 länder, är unikt i sin förmåga att komma åt, ge support och identifiera lösningar […]”
761 partners plockas bort
GWP:s vd Alan Atkisson befinner sig i New York. Han tackar ja till en videointervju. När vi frågar om siffrorna tonar han först ner nätverkets betydelse. Sedan tillägger han att man håller på att ”städa upp i databasen”.
– Jag är säker på att vi kommer att upptäcka att vissa organisationer inte längre existerar, eller att deras mejladresser inte fungerar. I en organisation som vår med en så lång lista av partners så är det tydligt att de över tid kanske upphör att existera.
Men ni använder ju siffran på över 3 500 partners i affärsplanen som Sida fått?
– Det finns många andra saker i en affärsplan. Organisationens arbete står inte och faller med den exakta siffran om antal partners i vår databas vid en given tidpunkt. Det som betyder något är att vi har ett väldigt stort nätverk, svarar Alan Atkisson.
Alan Atkisson, vd på GWP, kan inte svara på exakt hur stort partnernätverket är. Siffran som marknadsförts är ”3 500+”.
Han känner inte till de interna mejlen där anställda på GWP oroar sig över det verkliga antalet partners.
– Det här är en fråga jag föredrar att ta med mig och undersöka närmare, säger Atkisson.
Två dagar efter vår intervju försvinner plötsligt 761 partners från organisationens hemsida. Ytterligare några dagar senare dyker ett nytt meddelande upp:
”Påskyndade av en medieförfrågan om den gamla siffran så beslutade vi oss för att ytterligare skynda på vår sanerings- och granskningsprocess.”
Sida uppger djup oro
På sitt Linkedin-konto förklarar GWP att man har ”ett nytt sätt” att svara på frågan om hur många medlemmar partnerskapsnätverket har: ”Det nya svaret är: 2 800 registrerade partners – men den verkliga siffran är betydligt högre än så.”
Så här beskriver GWP sitt nätverk på Linkedin efter att SvD intervjuat organisationens vd.
Vi får en intervju med Sidas tillförordnade enhetschef för Klimat och miljö, Maria van Berlekom. Hon säger att storleken på GWP:s nätverk, siffran som marknadsförs utåt, inte är viktig för Sida. van Berlekom säger att hon inte ens vet hur stort nätverket är. Det viktiga är att GWP har ”adekvata” kontakter i världen, säger hon.
Du har inga synpunkter på att de har lämnat felaktiga uppgifter om sitt nätverk i sin affärsplan till Sida?
– Vad jag kommer ihåg och när jag tänker efter så har inte storleken på nätverket varit någonting som varit beslutsavgörande. Vi har fokuserat på det GWP gör, säger Maria van Berlekom.
Maria van Berlekom, tf chef på Sidas enhet för Klimat och miljö, säger sig inte känna till storleken på GWP:s partnernätverk.
Några timmar efter intervjun kommer ett mejl från en av Sidas pressekreterare. Sida vill förtydliga sitt budskap, står det.
”Vi på Sida ser väldigt allvarligt på när en samarbetspartner inte redovisar rätt siffror och resultat, som nu här vad gäller GWP”, skriver pressekreteraren och fortsätter:
”En del av det ni berättade om under intervjun var nya uppgifter för Sida vad gäller medlemmar i nätverket, och vi tar dessa uppgifter på mycket stort allvar.”
Sida uppger nu att de är ”djupt oroade” och att trovärdigheten för GWP påverkas ”generellt”, till exempel kring organisationens resultatredovisning. Pressekreteraren skriver att myndigheten nu påbörjar en uppföljning om nätverkets storlek. Man vill försäkra sig om ”att uppgivna resultat verkligen är korrekta”.
Från vattenfestival till internationell organisation – det gör GWP
Global Water Partnership (GWP) bildades 1996 när Vattenfestivalen fortfarande var ett årligt evenemang i Stockholm. Ursprungligen som egen avdelning inom Sida. Världsbanken och FN stödde projektet.
2002 blev GWP en internationell mellanstatlig organisation med stöd från flera bidragsländer. Huvudkontoret placerades i Stockholm. Syftet – att arbeta för säkrare vattentillgångar i världen.
Via huvudkontoret stöttar GWP arbetet vid 13 regionkontor och 77 landskontor. Organisationen uppger sig därigenom kunna påverka vattenhushållningen i 180 länder.
GWP finansieras med biståndsmedel.
Källor: SvD, GWP och Sida"

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram