Villrådigt Europa & Skrattande Kina Från Wolodarski

2024-10-13
Stackars Peter Wolodarski...

https://www.dn.se/ledare/peter-wolodarski-regimen-i-peking-myser-nar-den-foljer-krisen-i-northvolt-och-volkswagen/
"Problemen för den svenska batteritillverkaren Northvolt hänger ihop med en större europeisk kris. Europa är på väg att förlora ytterligare mark i världen.
Volkswagen har under sin 87-åriga historia aldrig stängt en fabrik i Tyskland. Företaget har varit en symbol för industriell världsklass, garanten för trygga och välbetalda jobb mitt i Europa. Nyligen kom ett omskakande besked: biltillverkaren överväger nedläggningar.
Det signalerar ett större haveri, som löper hela vägen från Europas industriella kraftfält till svenska Skellefteå och den krisande batteritillverkaren Northvolt.
Volkswagenledningen skyller på svag efterfrågan och inflöde av billiga kinesiska elbilar. Med andra ord: en blandning av ofördelaktig makroekonomi och strukturella förändringar.
Men bakom alla krisrubriker den senaste tiden finns en större, mer oroande berättelse. Den handlar om hur det skiftande globala klimatet slår mot Tyskland i synnerhet, men också mot Sverige och Europa i stort.
Vid millennieskiftet var det många som dömde ut den europeiska ekonomiska modellen, som fortfarande vilade tungt på traditionell industriproduktion. Men tack vare globaliseringen och ett gynnsamt internationellt samarbetsklimat lyckades Tyskland positionera sig som exportmästare i globaliseringens tidevarv.
Låga räntor, billig energi och superhög kinesisk efterfrågan gjorde att de klassiska industrihjulen snurrade på högvarv; åtminstone under 2000-talets första decennier. Införandet av euron gynnade Tyskland på den europeiska marknaden.
Men med pandemin och kriget i Ukraina började den ekonomiska motorn att hacka betänkligt. Och det blev tydligt att ingen av de tidigare fördelarna längre kunde tas för givna.
Man kan säga att den tyska tillväxtmaskinen, som hela Europa är beroende av, har trimmats in för en värld där inflationen och räntorna är låga, Ryssland levererar billig energi och kineserna konsumerar tyska kvalitetsprodukter.
Så fungerade det fram till 2020-talet. Och tyska ledare som Gerhard Schröder och Angela Merkel byggde landets strategi på en sådan världsbild, som var formad av Berlinmurens fall och de tankar om ”historiens slut” som då slog rot.
Krig hörde till det förflutna, öst och väst var ersatt av en global marknad, det skulle nu gå att göra affärer med såväl Moskva som Peking.
Men när det visar sig att världen inte längre ser ut så påverkas inte bara säkerhetspolitiken. Hela den ekonomiska strategin sätts i gungning, och det är vad Europa upplever.
Det handlar inte bara om att gasledningen Nordstream sprängts på havets botten, en dramatisk symbol för den tyska energikrisen. Efter Donald Trumps inträde i amerikansk politik har frihandel blivit ett fult ord. De geopolitiska spänningarna sliter varje dag på globaliseringen. Och det är fler än USA som återinför tullar, även EU gör det. Men unionens tullar kommer inte att skydda Volkswagen, så länge företaget ligger efter i sin egen modernisering.
Svenska Northvolts problem tycks bolaget ha samlat ihop till på egen hand, men bara delvis. Det finns också en tydlig koppling till Europas större utmaning.
Volkswagen är Northvolts största ägare. I det här läget hade det varit ljusare i Skellefteå om biljätten samtidigt mått bra – då hade jakten på nytt kapital inte varit lika tung. Nu ställer sig i stället det mäktiga tyska industrifacket frågan varför företaget ska kombinera fabriksnedläggningar på hemmaplan med satsningar i norra Sverige.
Hur Northvolts kris ska bana väg för någon kreativ förstörelse, för att tala med ekonomen Joseph Schumpeters ord, är svårt att se. Northvolt är en av dessa industrisatsningar som Europa sannolikt behöver, om vi vill klara klimatomställningen utan att öka vårt beroende av Kina eller Elon Musk i USA.
När krisen i Northvolt kommer på tal lyfter den svenska regeringen fram den fria marknaden. Det låter fint, men manuset bortser från vad som sker omkring oss.
Varken Kina eller USA spelar längre enligt globaliseringens marknadslogik. De öser ut subventioner. De bedriver en interventionistisk industripolitik, som vi kan tycka är felaktig och skadlig. Men den har stora konsekvenser även för vår ekonomi.
Det har inte varit så svårt att vara politisk ledare på länge, så all respekt för de utmaningar som statsminister Ulf Kristersson och förbundskansler Olaf Scholz står inför. Båda är hårt pressade av framför allt högernationalister.
Men första steget till att hantera kriser framgångsrikt är att förstå vad de handlar om. Sedan formulerar man en strategi och agerar utifrån den.
Kriget har redan fått Europa att begripa vad Ryssland är för sorts granne.
Den skiftande geopolitiska situationen i världen bör också få oss att inse att den tidigare tillväxtstrategin var tänkt för ett annat globalt klimat. Vindarna har vänt.
Den kommunistiska regimen i Peking måste skratta hela vägen till partikongressen när den beskådar hur villrådigt Europa agerar."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram