Carl Norberg - Palanthir
Start
Arkiv
Själsligt
Vägen hit
Om Carl
Rörlighetstest
2024-10-13
Alla resor börjar med ett första steg...
https://www.dn.se/varlden/medelalders-och-stel-da-kan-du-do-i-fortid/
"För första gången har forskare kartlagt sambandet mellan vighet och livslängd.
Ett enkelt rörlighetstest kan visa om man löper ökad risk att få livet förkortat – och en grupp är extra hårt drabbad.
– Vår studie visar en tydlig koppling till dödlighet, säger Claudio Gil Araujo, forskare i träningsfysiologi.
Forskning visar att god fysisk form är kopplad till ökad livslängd hos vuxna människor. Starkast är sambandet med kondition, men det finns även studier som visar på ett samband med styrka, och i viss mån balans.
Nu menar forskare bakom en studie publicerad i Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports att även vighet – och framför allt brist på sådan – har betydelse för livslängden.
Det är första gången som sambandet mellan fysisk flexibilitet – bedömd genom flera olika ledrörelser – och risk för förtida död kartläggs i en vetenskaplig studie, skriver forskarna.
3139 personer fick sin rörlighet bedömd i ett test – Flexitest – med 20 olika rörelser som involverar sju av kroppens leder. Den totala poängen, Flexindex, räknades fram genom att addera poängen (0-4) från varje övning, vilket gav en sammanlagd poäng mellan 0 och 80.
4 poäng i någon av rörlighetstestets 20 övningar är ovanligt och räknas i regel som överrörlighet i leden.
Resultatet visar att ju högre poäng en deltagare fick, desto lägre var sannolikheten att han eller hon dog under den genomsnittliga uppföljningstiden på 13 år. Män med över 49 poäng och kvinnor med över 56 poäng hade en mycket låg risk (mindre än 1 procent) att dö under uppföljningstiden.
”De mest lägst rörlighet har en tydligt förhöjd risk att dö.”
I den andra änden av spektrumet hade män med sammanlagt 19 poäng eller lägre – det vill säga med många ettor i Flexitestet – en markant ökad risk att dö. Detsamma gällde kvinnor med 29 poäng eller lägre.
I genomsnitt hade överlevarna hade nästan 10 procent högre Flexindex än de 302 personer som dog under uppföljningstiden.
Claudio Gil Araujo forskar i träningsfysiologi, är chef och idrottsläkare på Exercise Medicine Clinic Clinimex i Rio de Janeiro och huvudförfattare till studien.
– Vi har äntligen kunnat bekräfta att även flexibilitet är en fysisk hälsovariabel. Vår studie visar en tydlig koppling till det mest objektiva och relevanta hälsoutfallet: naturlig dödlighet, säger han till DN på länk från Copacabana.
Claudio Gil Araujo forskar i träningsfysiologi och är även praktiserande idrottsläkare på Exercise Medicine Clinic Clinimex i Rio de Janeiro, Brasilien.
Sambandet mellan vighet och dödlighet är dock inte linjärt: överlevnaden hos de allra vigaste skiljer sig inte dramatiskt från dem med genomsnittlig rörlighet.
– Vad som däremot är slående är att de mest lägst rörlighet har en tydligt förhöjd risk att dö, säger Claudio Gil Araujo.
Efter att ha tagit hänsyn till ålder, BMI och hälsostatus hade män och kvinnor med lägst Flexindex 1,87 respektive 4,78 gånger högre risk att dö än dem med högst Flexindex. Kvinnor har i genomsnitt 35 procent högre Flexindex än män, vilket är orsaken till att de jämförs separat.
Den nya studien baserad på Flexitestet är den tredje i en uppmärksammad forskningsserie om fysisk form och dödlighet.
Den första studien byggde på ett test där personer ombads att först sätta sig på golvet, och sedan resa sig – utan att ta hjälp av händerna (”sitting-rising test”).
Ju mindre hjälp av händer och knän en person behövde för att utföra övningen, desto lägre var sannolikheten att den dog under uppföljningstiden.
Den andra studien– som tidigare uppmärksammats i DN – kunde konstatera en ökad dödlighet bland personer som inte klarade av att stå på ett ben längre än 10 sekunder.
Flexitest har tagits fram för att ge en mer allsidig bild av den fysiska rörligheten än ett klassiskt rörlighetstest som utvecklades på 1950-talet – känt som ”sit and reach”-testet. ”Sit and reach”-testet mäter huvudsakligen den aktiva rörligheten i baksidan av lår och ländrygg. Men aktiv rörlighet omfattar även styrka och ger därför inte säkra och jämförbara resultat vad gäller vighet, menar Claudio Gil Araujo.
– Vårt test mäter enbart passiv rörlighet och tar hänsyn till rörelseomfånget i många fler ledrörelser. Det är nödvändigt för att veta vilka delar av kroppen en viss individ ska inkludera i ett eventuellt stretchträningsprogram. Jag tycker det har blivit dags att pensionera ”sit and reach”-testet, säger han.
Fakta.Aktiv och passiv rörlighet
• Aktiv rörlighet syftar på det rörelseomfång en person kan uppnå i en led genom att använda sina egna muskler. Exempelvis kan detta vara hur långt du kan böja dig framåt för att röra vid tårna eller om du kan föra armarna bakom ryggen och knäppa händerna.
• Passiv rörlighet handlar om hur stor rörelse du kan uppnå i en led med hjälp av en yttre kraft. Ett exempel på passiv rörlighet är när du sträcker en muskel genom att pressa den mot en yta, som en vägg, eller med hjälp av en vän som hjälper dig att töja ut musklerna.
Men betyder kopplingen mellan vighet och livslängd att den som börjar med yoga tre dagar i veckan också kan förlänga sitt liv?
Nej, den slutsatsen går inte att dra utifrån denna studie, understryker Tommy Lundberg, docent i fysiologi vid Karolinska institutet. Han tycker att det är en intressant och bra studie, men att den måste tolkas med sans och balans.
– Det går inte att säga att du förlänger livet bara för att du börjar stretcha. Det går inte ens att säga att du förlänger livet om du börjar träna, även om det finns mer etablerade mekanismer som kan förklara varför konditionsträning skulle kunna göra det. Alla studier som visat på ett samband mellan fysisk status och livslängd har haft förtvivlat svårt att visa på orsak och verkan, säger han.
Nedsatt rörlighet i medelåldern skulle till exempel kunna ingå i ett mindre hälsosamt livsstilsmönster, där det är andra livsstilsfaktorer än stelhet som förklarar den ökade risken att dö i förtid. Vighet och kondition är kopplat till utbildningsnivå, som har ett starkt samband med livslängd. Men troligen spelar också genetiska orsaker en stor roll, menar Tommy Lundberg.
– För mig är vighet och kondition nästan ett karaktärsdrag. Forskarna bakom denna studie har inte riktigt kunnat korrigera för livsstil. Det mest sannolika är att det här sambandet består av en kombination av genetik tillsammans med livsstil, hälsostatus och fysisk aktivitet. Det är inte så vanligt att folk ägnar sig åt väldigt mycket stretching. Man får se det mer som en markör för fysisk status, säger Tommy Lundberg.
Forskarnas flexibilitetstest enbart passiv rörlighet och tar hänsyn till rörelseomfånget i många fler ledrörelser än tidigare test.
Även forskarna själva konstaterar att de har utfört en observationsstudie som inte kan fastställa några orsakssamband. För att utreda om stretchträning kan förlänga livet krävs ytterligare studier, skriver de.
Claudio Gil Araujo menar ändå att stretching borde få mer uppmärksamhet i folkhälsoarbetet. Helst skulle han vilja se att stretching tas upp i Världshälsoorganisationen WHO:s rekommendationer för fysisk aktivitet, vid sidan av kondition, styrka och balans.
– Förutom livslängd handlar det också om hälsolängd, alltså den tidsperiod av livet som du är vid god hälsa. Att vara väldigt stel innebär inte bara en ökad risk för fall. Det kan också betyda att du får svårt att plocka upp något som du tappar på golvet, att ta av dig tröjan, att knyta skorna eller att kliva ur bilen. Att vara rörlig ökar möjligheten att ha ett tillfredsställande och självständigt liv, säger han och tillägger:
– Det är aldrig för sent att börja stretcha. Precis som med annan fysisk träning verkar det vara lättast att göra stora förbättringar när man börjar från en låg nivå.
Fakta.Folkhälsomyndighetens rekommendationer för fysisk aktivitet
● Alla vuxna bör ägna sig åt regelbunden fysisk aktivitet, både vardagar och helger.
● Begränsa stillasittandet och bryt av långa perioder av stillasittande med någon form av fysisk aktivitet.
● Ägna dig åt måttlig, pulshöjande fysisk aktivitet i minst 150 – 300 minuter per vecka, eller fysisk aktivitet på hög intensitet i minst 75-150 minuter.
● Styrketräna minst två dagar i veckan.
● Om du är över 65 år, träna träna balans, styrka och rörlighet minst tre dagar i veckan.
Källa: Folkhälsomyndigheten
Fakta.Överrörlighet kan också medföra problem
● Överrörlighet innebär att en persons leder kan röra sig utöver det normala rörelseomfånget.
● Detta är vanligt hos barn och ungdomar och minskar ofta med åldern. För många är överrörlighet ofarlig och utan symptom, men för vissa kan det leda till smärta, ledproblem och en ökad risk för skador.
● Personer med överrörliga leder kan uppleva muskelvärk, trötthet och problem med lederna, såsom vrickningar och dislokationer, alltså att leder hoppar ur led.
● Tillståndet kan ibland också vara kopplat till andra medicinska problem, som matsmältningsbesvär, hjärtproblem, och i vissa fall kan det vara en indikation på genetiska sjukdomar som Ehlers-Danlos syndrom eller Marfans syndrom."
Dela på Facebook
Dela på Twitter
Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför
Patreon
Bli månadsgivare
Swish
Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.
«
Dick & Opiumkrigen I SvD
Villrådigt Europa & Skrattande Kina Från Wolodarski
»
Carl på social media
Visit our Facebook
Visit our Twitter
Visit our RSS feed
Patreon
Här kan du visa ditt stöd genom att
bli månadsgivare på Patreon
.
Swish
Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.
De Fria
Besök folkrörelsen
som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin
facebook
pinterest
youtube
rss
twitter
instagram
facebook-blank
rss-blank
linkedin-blank
pinterest
youtube
twitter
instagram