Pantregistreringsansvarsplacering

2024-09-29
Så om inte ansvar för pantregistrering inte längre skall ligga på föreningarna, vad kan det då möjligen vara som står för dörren....

https://www.svd.se/a/1MjQ3Q/for-hog-risk-i-brf-er-kan-vara-dolt-pantsatta
"Panter på över en biljon kronor
”Det är en brottslighet som är väl genomtänkt, planerad och organiserad. Förövarna utnyttjar okunskap, bristande engagemang och avsaknad av kontrollmöjligheter”, heter det i pantregisterutredningen.
Där framgår, även om det har fungerat väl i de flesta föreningar, att riskerna ökar när panterna handlar om allt högre belopp. Enligt Bankföreningen finns nu lån på över 1 250 miljarder kronor med pant i landets bostadsrätter.
Ulrika Blomqvist, vd för Bostadsrätterna, tycker att tiden är mogen för att låta staten ta över pantregistren från föreningarna.
Ulrika Blomqvist, vd för Bostadsrätterna, tycker att tiden är mogen för att låta staten ta över pantregistren från föreningarna. Foto: Emma-Sofia Olsson
Enligt bostadsrättsjuristen Ingrid Uggla har Sverige behövt ett centralt pantregister för bostadsrätter mycket länge. Och hon konstaterar att olika förslag har funnits under 30 års tid men att de avvisats.
– Så det är alldeles utmärkt om man inför detta nu, säger Uggla.
Bankföreningen har skyndat på
Flera remissinstanser som har tyckt till om ett statligt pantregister för bostadsrätter håller med. Till exempel uppmanar Bankföreningen att registret införs ”skyndsamt”. Och Ekobrottsmyndigheten menar att registret behövs för att den organiserade brottsligheten inte lika lätt som idag ska kunna manipulera föreningsregister.
– Men kom ihåg att ett statligt register inte avhjälper alla problem kring bostadsrätter. I dag finns brottsupplägg kring bostadsrätter redan när konsumenten bjuds in att teckna förhandsavtal. Vi har tyvärr rötägg också inom nyproduktionen där man hittat sätt att komma över byggkreditiven, säger Ingrid Uggla.
Vid Bostadsrätterna tror Ulrika Blomqvist att de flesta föreningar vore glada att slippa dagens pantsättningsrutiner. Och vid Lantmäteriet säger Per Sörbom att den data som finns hos föreningarna lätt föras över digitalt.
Hur det gick för Carola? Det löste sig. Enligt Stockholms tingsrätt drogs stämningen mot henne om den dolda panten tillbaka i somras.
Pantregister för bostadsrätter
I dag saknas centralt pantregister för bostadsrätter, medan till exempel panter (inteckningar) i villor finns noterade i fastighetsregistret hos Lantmäteriet.
Nu anslår regeringen medel för att Lantmäteriet ska bygga upp ett statligt pantregister också för bostadsrätter.
Sedan länge har det varit BRF-styrelsernas ansvar att notera pantsättningar. Ofta sköts det av en ekonomisk förvaltare.
Kreditgivaren (t ex banken) skickar en underrättelse till BRF-styrelsen när en pantsättning görs, och då måste styrelsen genast notera pantsättningen i lägenhetsförteckningen med datum för noteringen.
Det lånade beloppet behöver inte framgå, men föreningen måste notera också när lån blir lösta.
Den som köper en bostad via mäklare får hjälp att kontrollera pantsättningen som också ska framgå av objektsbeskrivningen.
Köpare av bostadsrätter bör också försäkra sig om att säljare inte har obetalda avgifter till föreningen eftersom föreningen alltid har legal panträtt i sina bostadsrätter."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram