Ryska Kärnkraftsaffärer

2024-07-10
Det går verkligen bra för den Västerländska hemisfären 😉

https://www.dagensps.se/varlden/karnkraft-kassako-for-ryssland-senaste-kunden-indien/
"Samarbetet mellan Indien och Ryssland blir allt större. Nu är Ryssland inte bara en stark leverantör av olja och gas till världens största demokrati. Man ska även bygga sex kärnkraftsreaktorer i Indien. Nyheten kom under premiärminister Narendra Modis besök i Moskva under gårdagen, rapporterar CNN.
Hejdå Europa – hej Indien
Avtalet mellan Vladimir Putin och Modi är ännu ett bevis på att EU:s och USA:s sanktioner mot Ryssland på grund av kriget i Ukraina går så där.
Ryssland har ersatt försäljningen av olja och gas till Europa med att bli Indiens främsta leverantör. Sedan april i år exporterar man mer till Indien än de tre nästföljande leverantörerna sammanlagt, enligt Economic Times of India.
Men avtalet om kärnkraft är faktiskt än mer betydelsefullt. Det understryker Rysslands växande roll som huvudpartner för länder i Asien och Afrika som vill börja omställningen från fossil energi till hållbara lösningar.
Sovjetiskt arv
Ryssland ligger långt bakom USA, Kina och Europa när det gäller export av teknologi och konsumtionsvaror. Det man har är råvaror – och en kunskap om kärnkraft som går hela vägen tillbaka till Sovjet-tiden. Den expertisen kommer lägligt för Putin. Samtidigt som han säljer olja och gas finns också ett växande erbjudande om kärnkraftverk.
Redan innan Ukraina-kriget var Ryssland inblandade i hälften av alla avtal om att bygga kärnreaktorer världen runt. Just nu bygger man i Kina, Iran, Egypten och som sagt Indien.
De andra stora säljarna av kärnkraft: USA, Kina, Frankrike, Japan och Sydkorea, står tillsammans för 40 procent sammanlagt, konstaterar Financial Times.
På sikt är kärnkraften sannolikt mer lönsam för Ryssland än fossila bränslen. Det tar upp till tio år att bygga en reaktor. Sedan ska den underhållas, uppgraderas och i en avlägsen framtid monteras ned. Det leder till mycket långvariga relationer med köparländerna"

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram