Internationell Idrottsnazism

2024-07-08
Sedan Rysslands invasion av Ukraina den 24 februari 2022 har ryska idrottare stoppats från deltagande i flera internationella idrottsevenemang.
Förbudet har stoppat landet från att delta i stora tävlingar som OS och diverse världsmästerskap.
Särskilt märkbart är förbudet för ryska lagidrottare, som är helt uteslutna från all form av deltagande i internationella tävlingar. Bland annat har fotbollens högsta organ Fifa samt det internationella skidförbundet Fis stoppat ryska utövare från deltagande.
”Förstörelse av den globala idrotten”
På en pressträff under söndagen valde det ryska utrikesministeriet att ge sin syn på det ryska uteslutandet från världsidrotten.
De menar bland annat att idrottens högsta beslutsfattare förstör världsidrotten genom uteslutningen av ryska utövare – och att det strider mot de olympiska principerna.
– Det finns två anledningar till att våra idrottare utesluts. Det är ren nazism, nationalism, när man utesluter oss från idrotten på grund av blod, nationalitet, geografisk tillhörighet. Den andra punkten är förstörelsen av den globala idrotten, säger det ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zakharova, uppger rysk media.
”Hånar idrottare från Belarus”
Zakharova menar även att västvärlden inte agerar på samma sätt gentemot liknande konflikter i omvärlden. Hon trycker även på den historiska orättvisa som drabbat Ryssland genom årtionden.
– Detta handlar om deras önskan att helt förvränga den globala idrotten, som grundades på principerna om olympism, säger Zakharova enligt den ryska nyhetssajten Tass.
– Att ett land som har bidragit med så mycket till den globala idrotten – med idrottare, prestationer, idrottsanläggningar, två gånger framgångsrikt arrangerade olympiska spelen, utesluts från den globala idrotten medför därmed att den förstörs. På samma sätt hånar man idrottare från Belarus, säger hon vidare.
Under OS i Paris har enstaka ryska och belarusiska idrottare getts tillåtelse att tävla under neutral flagg.
Sommarens OS pågår mellan den 26 juli och 11 augusti.
https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/wOLEAo/putin-stangs-av-fran-sin-favoritsport-judo

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram