Lojal Kamel Än Så Länge I SvD

2024-07-08
https://www.svd.se/a/4BoJLR/trots-spekulationer-kamala-harris-lojal-mot-joe-biden
"I amerikanska medier råder det just nu febril aktivitet – och spekulationerna är många. Kommer president Joe Biden att kliva åt sidan till förmån för vicepresident Kamala Harris, eller inte? Detta trots att Biden, upprepade gånger, försäkrat amerikanska väljare om att han inte kommer att dra sig ur valet.
I fredags deltog Biden i en intervju med ABC, där han gjorde sitt bästa för att övertyga de amerikanska väljarna om att föregående helgs debatt mot Donald Trump var en engångsföreteelse. Han uppgav också att han varje dag genomför kognitiva tester som säkerställer att han fortfarande klarar av uppdraget.
Domen har i medierna varit hård efter debatten, och hans insats i den har beskrivits som ”en av de värsta av en sittande president i modern tid”. Minsta steg som presidenten och vicepresidenten tar analyseras nu på detaljnivå.
Tar Kamala Harris över?
Som under det amerikanska nationaldagsfirandet när Kamala Harris nästan introducerade den sittande presidenten som vice: ”Vi tackar vår överbefälhavare, vice… presidenten av USA! Den enastående presidenten av USA, Joe Biden.” Klippet på Harris misstag blev snabbt viralt och fick många att undra: Vem är egentligen mest ansvarig just nu, Biden eller Harris?
Men trots spekulationerna har Kamala Harris inte vikt sig en tum, hennes stöd ligger hos Biden.
”Joe Biden är vår kandidat. Vi besegrade Trump en gång och vi kommer att besegra honom igen, punkt,” sade hon till CBS.
Enligt Erik Åsard, professor emeritus i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet, finns det heller inga indikationer på att Kamala Harris förbereds för att ta över som presidentkandidat, eller att hon själv ger några tecken på att vilja det.
– Något annat än att hon som vicepresident stöder sin president vore otänkbart i nuläget, säger han i ett mejl till SvD.
– Så länge inte presidenten säger något annat måste hon som vice uppträda lojalt, det ingår i rollfördelningen mellan dem. Han valde henne som sin vice, och hon förutsätts arbeta lojalt för honom i alla lägen.
Harris popularitet ökar
Om Kamala Harris tar över efter Joe Biden, återstår frågan om huruvida hon skulle ha bättre chanser mot Trump.
SvD har tidigare rapporterat om att hon skulle kunna ta över Bidens kampanjkassa, men däremot skulle hennes första tillfälle att debattera mot Trump vara i september, bara två månader innan valet.
Dessutom har hon under hela sin mandatperiod också varit en relativt impopulär vicepresident. Dock har andelen som ogillar henne har minskat något på senare tid, från 54,8 procent vid årsskiftet till 51,2 procent den 5 juli, enligt valanalyssajten Fivethirtyeight.
Dock är andelen som tycker att hon gör ett bra jobb bara 37,1 procent – exakt lika låg som Joe Bidens.
På frågan om huruvida Kamala Harris har en chans mot Donald Trump är Erik Åsard tydlig:
– Det går inte att säga i nuläget, frågan är för tidigt väckt. En del mätningar som gjorts visar att hon ligger något bättre till mot Trump än vad Biden gör för närvarande, men det säger absolut ingenting eftersom hon inte är kandidat. Om läget skulle förändras och hon blir Demokraternas kandidat får vi en helt ny spelplan med helt nya förutsättningar. Först då går det att bedöma hennes chanser i en eventuell duell mot Trump."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram