Blackrock & Klimatpolicy

2024-07-03
"Strategin, som kommer att appliceras på fonder med ett uttalat klimat- och koldioxidmål, kan också utökas till fonder i USA och i Asien, rapporterar Bloomberg.
“Allt fler kunder vill minimera finansiella risker och maximera möjligheterna som associeras med övergång till en grön ekonomi”, meddelar Blackrock och fortsätter: “
De är intresserade av hållbara investeringar i den gröna omställningen.”
Klimatpolicy omfattar bråkdel av kapitalet
Den nya policyn, som bara påverkar en liten del av det totala kapitalet på 10,5 biljoner dollar som Blackrock förvaltar, är ett tecken på att bolaget försöker hantera motreaktioner på satsningar inom hållbarhet.
Bolaget har mött kritik och granskningar i USA, där republikaner motsätter sig deras position i frågan om klimatförändringar samtidigt som demokrater kräver att de ska göra ännu mer.
Ledande investerare inom hållbarhet
Men trots detta konstaterar Morningstar i en analys att Blackrock har klivit fram som en solklar ledare när det kommer till hållbara ledningar.
Orsaken till detta beskrivs av deras vd Larry Fink i hans årsbrev:
“Övergång till grön energi är en omfattande trend som drivs på av länder som motsvarar 90 procent av världens samlade BNP vilket skapar svallvågor på marknaden.”
Klimataktivister delar inte Morningstars uppfattning om Blackrock och bolaget möts ofta av hårda protester från miljörörelsen för sina investeringar i miljöskadliga verksamheter.
ANNONS
Bred tolkning av utsläpp i klimatpolicy
Policyn som omfattar de europeiska fonderna med en hållbarhetsprofil kommer att ta vara tuff.
Blackrock har sagt att de kommer att ta hänsyn till alla utsläpp kopplade till portföljbolagen värdekedja. Utöver det kommer man kommer även att titta på hur deras strategier knyter an till målet om att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader.
Investeringarna kommer fortfarande att ta hänsyn till hur investeringarna förväntas prestera ekonomiskt, vid sidan av de hårda klimatkraven. Den nya policyn ska träda i kraft under årets fjärde kvartal."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram