Polisbefarad Våldscocktail

2024-07-01
Bara så att vi vet vad det kan bero på om det blir stökigt....

https://www.svd.se/a/8qJJkW/polisen-befarar-farlig-valdscocktail-i-sommar
"Tongivande kriminella släpps ur fängelse och skjutningarna ökar. Samtidigt kan barn på sommarlov bli ett lätt byte för gäng som rekryterar för nya våldsdåd, varnar polisen. ”Det är en riskfylld cocktail”, säger underrättelsechefen Jale Poljarevius.
Under årets fem första månader skedde 105 skjutningar i Sverige, en 30-procentig nedgång jämfört med samma period i fjol. Men något har hänt.
Enligt polisens siffror skedde 19 skjutningar under junis två första veckor. Sedan dess har det skjutits ytterligare 19 gånger, enligt tidskriften Kvartals databas.
– Det förblir extremt skört. Vi såg tendenser i februari och mars, sedan dog det ut. Nu ser vi tendenser igen. Vi får se om det fortsätter eller om det ebbar ut, säger Jale Poljarevius, underrättelsechef i polisregion Mitt, och konstaterar att våldet historiskt sett eskalerat under sommaren.
Polisen varnar för att barn på sommarlov, i frånvaro av skolans skyddsnät och föräldrar som måste jobba, är sårbara för gängens jakt på nya skyttar.
Kvartal har rapporterat att många av de över 150 personer som dömdes för vålds- eller vapenbrott med bevisning från de krypterade chattjänsterna Encrochat, Sky ECC och Anom redan frigivits eller kommer ut i närtid.
I vissa områden försvann ett stort antal tongivande kriminella på ett bräde. När de släpps ut och vill återetablera sig finns stora risker – särskilt på sommaren, enligt Poljarevius.
– Några har kommit ut i vår region, vilket är oroväckande."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram