Carl Norberg - Palanthir
Start
Arkiv
Själsligt
Vägen hit
Om Carl
Om Kevin Spacey I DN
2024-07-01
Me2 är nog dött för honom, men vem vet, hans trovärdighet kan väl ändå inte anses minska bara för att han öppet har erkänt att han är homosexuell...
Han kan ju faktiskt ha mer att berätta och vem vet om det inte rent av är på så vis att det finns en planering för att motverka den Djupa Stat som har kontrollerat Underhållningsindustrin, Hållhaksbusinessen, Narkotikabraschen och Trafickingverksamten hela tiden.
The Usual Suspects.
https://www.dn.se/kultur/kevin-spacey-fast-i-metoos-ingenmansland/
"Sju år har gått sedan Kevin Spacey anklagades för sexuella trakasserier i samband med metoo. Trots friande domar vänder branschen fortsatt skådespelaren ryggen och i dag står han vid ruinens brant. Kommer han någonsin att släppas in i värmen igen?
När den förr så firade amerikanske skådespelaren Kevin Spacey nyligen gästade Piers Morgans talkshow ”Uncensored” kunde han till sist inte hålla tillbaka tårarna.
– Jag kan inte betala mina skulder, sade Kevin Spacey och syftade på de rättegångskostnader som har tvingat honom att lämna hus och hem.
Men sympatierna lyste med sin frånvaro efter intervjun. I sociala medier ironiserade man i stället över hans ”rollprestation” och över vilken ”fantastisk skådespelare” han är.
Sägas ska dock att Kevin Spacey inte har hela världen emot sig. Skådiskollegor som Sharon Stone och Liam Neeson har stöttat honom ekonomiskt. Likaså finns organisationen ”Support Kevin Spacey”, där fans anonymt kan donera pengar till honom. Men faktum kvarstår: Han är kvar ute i kylan och inget han gör tycks kunna ändra på saken.
Kevin Spacey är föremål för en färsk dokumentär, ”Kevin Spacey unmasked”, som i våras sändes i SVT och som fortfarande går att se på SVT Play. I brittiska och amerikanska recensioner av dokumentären framhålls det att metoofallet Spacey hör till de mer komplicerade. Inte minst då han i samband med den första anklagelsen valde att komma ut som gay, vilket fick många att mena att skådespelaren försökte blanda bort korten.
– Jag borde ha skilt de sakerna åt, sade skådespelaren till Piers Morgan.
En annan aktuell dokumentär, ”Sorry/not sorry”, berättar historien om den amerikanske komikern Louis CK. Liksom Kevin Spacey anklagades han för sexuella trakasserier. Louis CK å sin sida erkände och bad om ursäkt, för att sedan ta en paus i nio månader. Därefter följde en comeback som i vintras kröntes med en utsåld show på Madison Square Garden.
Kan en uppriktig ursäkt vara vägen framåt också för Kevin Spacey, även efter sju år?
Journalisten Irena Požar, författare till boken ”Backlashen: Metoo och revolutionen som stoppades”, tror att en ursäkt från Spacey eventuellt skulle tas emot väl.
– I intervjun med Morgan pratar han om hur han har vuxit som människa. Det i kombination med att han tar ansvar och ber om ursäkt ska inte underskattas, säger hon.
Att Louis CK erkände tror Irena Požar är en mycket viktig anledning till att han kunde komma tillbaka så snabbt. Hon påpekar att CK är ganska ensam om sin ursäkt.
– Debatten här i Sverige har kommit att handla mycket om cancelkultur och att man måste ha rätt att försörja sig. Om att man måste bli förlåten. Och jag tror verkligen att man inte ska underskatta vår förmåga att vilja och kunna förlåta. Men hur många har sagt förlåt? Har man sagt det så har det varit med förbehåll, precis som Spacey har gjort. ”Jag minns inte. Men om det är sant så ber jag om ursäkt. Och om det är sant så var jag full.”
Kevin Spacey har medgett ett ”klumpigt” och ”olämpligt” beteende under ”påverkan av alkohol”, men han har inte erkänt sig skyldig till de anklagelser om övergrepp som yngre män har riktat mot honom. Än så länge har han i rätten friats på löpande band. Så sent som i fjol fann en domstol i London honom oskyldig till fyra fall av sexuella övergrepp.
– Spacey erkänner i intervjun med Morgan att han har pushat gränser och vidrört människor sexuellt utan att försäkra sig om att de vill det. Inte ens i en bisats ber han om ursäkt för det, säger Irena Požar och fortsätter:
– Men generellt: blir man anklagad för något som man är oskyldig till är det så klart svårt att göra något annat än att hävda sin oskuld. Det betyder däremot inte att man inte kan ta ansvar för sina misstag, och sådana verkar det finnas en uppsjö av bland metoomännen.
Några som har tittat närmare på metooanklagade kändisars ursäkter, men också deras icke-ursäkter, är språkvetarna Peter Wikström och Erica Sandlund, båda verksamma vid Karlstads universitet. Nyligen avslutade de forskningsprojektet ”Ursäkter och icke-ursäkter”. Peter Wikström är dock skeptisk till att en ursäkt kan hjälpa Spacey.
– Om det är något som vi har sett så är det att det är väldigt svårt att lyckas med en ursäkt i något så moraliskt laddat. Mycket ska till för att den ska uppfattas som genuin. Och just i Kevin Spaceys fall var det som om han inte tog anklagelserna på allvar, säger han.
Peter Wikström syftar på videon ”Let me be Frank” som Kevin Spacey spelade in 2018 i rollen som politikern Frank i tv-serien ”House of cards”. I videon säger han att han inte tänker ”betala priset för vad han inte gjort” och att han ”aldrig har spelat enligt reglerna”.
– Det uppfattades som om han drev med alltihop.
En ursäkt som uppfattades som genuin, berättar Peter Wikström, och som i mångt och mycket är unik i deras studie, är den som den amerikanska manusförfattaren Dan Harmon (”Rick and Morty”, ”Community”) framförde. Han anklagades och erkände sig skyldig till att ha utsatt en kvinnlig kollega för sexuella trakasserier. Han bad om förlåtelse till kollegan både privat och offentligt. Dels vid ett offentlig framträdande, dels i sin podd.
– Det är sättet han gjorde det på som är unikt. Hur det formulerades. Inga abstraktioner eller vagheter som i många andra fall, vilket är intressant för mig som språkvetare. Han vittnade om en känslomässig insikt. Det blev intimt och en inblick i en mänsklig upplevelse.
Irena Požar är också inne på att allmänheten kräver att få se en människa. Hon påpekar att många som anklagades var måna om att lyfta fram sitt engagemang för kvinnor och kalla sig feminister. Likaså valde man att visa upp sig själv som familjefäder och äkta makar.
– De gjorde allt för att framstå som människor och inte som monster. Men kanske är det sant mänskliga att be om ursäkt. Det svåraste är nog att tillåta att man ser sig själv som en förövare. För det är det som man gör när man ber om ursäkt. Då erkänner man det för sig själv, och man erkänner därmed också sina offer, säger hon.
Att dokumentären om Louis CK har fått titeln ”Sorry/not sorry” (”Förlåt/inte förlåt”) har sina orsaker. Även om CK står fast visst sitt erkännande så har han under de senaste åren flera gånger skämtat om anklagelserna. Dokumentären undersöker komikerns comeback, men utforskar också hur den har påverkat kvinnorna som vittnade mot honom. Irena Požar menar att det är något som man ofta glömmer – även vittnena blir cancellerade.
– Jag tvekar inte en sekund om att enskilda män har haft det tufft, men jag vet att det finns kvinnor som har vittnat som inte vill leva längre. De är de riktiga förlorarna, säger hon.
Kevin Spacey har skulder upp över öronen, men har ingen möjlighet att tjäna ihop pengar för att betala dem. Han är inte dömd i domstol, men däremot av allmänheten och filmbranschen. Han medger vissa saker och uttrycker ånger, men någon ursäkt kommer inte över hans läppar. Läget framstår som låst och det är svårt att sia om huruvida det finns en väg till försoning. Peter Wikström påpekar att Spacey fall är långt ifrån unikt.
– I många av fallen som vi har följt kan man se att inget riktigt händer, de trampar vatten. Det är konflikter som fortsätter och som inte tycks få någon lösning, säger han.
Anklagelserna mot Louis CK och Kevin Spacey
Louis CK anklagades i The New York Times av fem kvinnliga komiker för sexuella trakasserier. Han ska bland annat ha visat sitt könsorgan för dem, och i vissa fall också onanerat framför dem. I ett öppet brev erkände sig komikern kort därpå skyldig till anklagelserna. Han meddelade även att han då skulle ”ta ett steg tillbaka”, vilket också skedde. Nio månader senare var han tillbaka i rampljuset och påbörjade en spikrak comeback.
Skådespelaren Anthony Rapp anklagade i en intervju Kevin Spacey för ett sexuellt övergrepp som ska ha ägt rum i mitten av 1980-talet. Därefter följde flera anklagelser. Sammanlagt har över 30 män anklagat Spacey för sexuella övergrepp och trakasserier. Spacey har i samtliga fall hävdat sig vara oskyldig. Skådespelaren har varit uppe i rätten fler gånger, men aldrig blivit dömd."
Dela på Facebook
Dela på Twitter
Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför
Patreon
Bli månadsgivare
Swish
Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.
«
Förlust & Vinst
Biologiska Människoexperiment
»
Carl på social media
Visit our Facebook
Visit our Twitter
Visit our RSS feed
Patreon
Här kan du visa ditt stöd genom att
bli månadsgivare på Patreon
.
Swish
Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.
De Fria
Besök folkrörelsen
som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin
facebook
pinterest
youtube
rss
twitter
instagram
facebook-blank
rss-blank
linkedin-blank
pinterest
youtube
twitter
instagram