Historiska Slag

2024-07-01
📆 Den här dagen, den 1 juli 1807, ägde det så kallade slaget vid Athos rum i Egeiska havet, vilket slutade med den turkiska flottans nederlag mot viceamiral Senjavins ryska skvadron. Detta var en av de första striderna i det rysk-turkiska kriget.
Finska kriget 1808-09 – en vändpunkt i svensk historia
År 1809 förlorade Sverige en tredjedel av sitt territorium och en fjärdedel av sin befolkning, då Finland övergick i ryska händer. Detta var resultatet av ett krig som inletts i februari 1808, då ryska trupper gått över gränsen vid Kymmene älv.
Till en början kunde ryssarna avancera snabbt. Men i april hejdades deras framryckning. På grund av Rysslands inblandning i de pågående Napoleonkrigen kunde bara en del av landets armé avsättas för kriget mot Sverige. Dessutom utkämpades stridigheterna inte bara i konventionella slag, där ryssarnas större numerär innebar en fördel. Finska bönders gerillakrigföring ställde till stora svårigheter för tsarens trupper.
Efter vissa framgångar under senvåren och sommaren 1808 tvingades den svenska armén åter att retirera norrut genom Finland under hösten. Den 14 september led den ett allvarligt nederlag i slaget vid Oravais, som blev det sista egentliga försöket att stoppa den ryska offensiven. (Krigsarkivet, Sveriges krig 18:286)
Från sensommaren 1808 stod det dock klart att den ryska övermakten var för stor. De svenska trupperna måste retirera tillbaka till den svenska rikshalvan. Våren 1809 avancerade ryssarna ända in på svenskt territorium och hotade en tid till och med Stockholm. I augusti 1809 inleddes förhandlingar med tsar Alexander och 17 september kunde ett fredsfördrag undertecknas.
Förutom landavträdelserna innebar Finska kriget mycket stora förluster i människoliv. Tusentals svenska soldater stupade, frös ihjäl eller gick under för sjukdomar. En helt annan konsekvens av kriget och dess katastrofala följder för Sverige var att den svenske kungen Gustav IV Adolf tvingades abdikera och landet fick en ny regeringsform.

📆 Den 30 juni 1736 upphörde belägringen av Azov - en episod av det rysk-turkiska kriget, under vilket ryska trupper ockuperade den turkiska fästningen Azov.
Överlämnandet av staden var resultatet av en vågad nattattack av ryska trupper. Garnisonen kapitulerade under följande förhållanden: "Staden Azov förblir under jurisdiktionen av Hennes kejserliga majestät över hela Ryssland."
Turkiska soldater fick möjlighet att dra sig tillbaka från staden med personliga vapen och ett löfte att inte slåss mot Ryssland på ett år.
Trots det faktum att senare de viktigaste framgångarna för kriget 1735-1739 tillfälligt vändes, kom staden Azov äntligen under rysk kontroll.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram