4:e Juli Hos Britterna

2024-07-01
Den Fjärde Juli var det sade Bill...

https://www.svd.se/a/lwVdl9/mr-brexit-nigel-farage-utmanar-sunak-i-storbritanniens-val-2024
"Han har sagt att att det var väst som tvingade Ryssland att attackera Ukraina – och att han lärt Donald Trump en hel del. Nigel Farage och hans parti Reform är på kraftig frammarsch inför valet i Storbritannien.
"LONDON Hans vän Donald Trump har kallat honom för ”Mr Brexit”. Den förra Ukip-ledaren Nigel Farage anses ha haft ett enormt inflytande på brittisk politik. Men han har aldrig suttit i underhuset.
Valet den fjärde juli blir hans stora chans.
Nigel Farages parti, Reform, går starkt framåt i mätningarna. Det beror enligt många i Storbritannien på honom själv. Farage har länge varit en synlig och uppmärksammad politiker på högerkanten.
Mellan 1999 och 2020, året då Storbritannien gick ur EU, var han Europa­parlamentariker. Han representerade då partiet Ukip – vars syfte var att driva igenom Storbritanniens utträde ur unionen.
Det anses bland annat ha varit rädslan för att förlora väljare till Ukip som fick den förra premiär­ministern David Cameron att gå med på att hålla en folk­omröstning om brexit.
Efter utträdet har Nigel Farage synts allt oftare i USA. Brittiska medier har länge spekulerat kring om han skulle flytta dit för att satsa på en lukrativ karriär inom media.
Men nu är det nya bud.
Rishi Sunak nyligen meddelade att Storbritannien ska hålla parlamentsval den 4 juli. Och Nigel Farage ställer upp som kandidat i den fattiga kuststaden Clacton-on-Sea.
Riktar sig till unga väljare
En färsk undersökning visar att Reform kan få omkring 15 procent av rösterna i valet, vilket enligt uträkningar kan innebära fem platser i parlamentet.
Partiet uppges ha lyckats nå unga väljare – till skillnad från de konservativa. Farage är enligt en undersökning av The Guardian den brittiska politiker som fått störst genomslag på Tiktok – där har han bland annat mimat till en låt av rapparen Eminem.
Hans kopplingar till Ryssland, och hans vänskap med Donald Trump, verkar inte ha påverkat hans popularitet hos vissa väljare. Nigel Farage uppges ha arbetat för den ryska statsägda nyhetskanalen Russia Today. Under helgen sade han i en intervju med BBC att det var väst som tvingade Ryssland att attackera Ukraina.
Kommentaren fick hård kritik i Storbritannien, men verkar hittills inte ha påverkat Reform i opinions­mätningarna. Vissa valunder­sökningar visar till och med att partiet nu leder över de konservativa.
Partiet riktar sig till väljare som är missnöjda över att invandringen ökat efter brexit och som önskar strängare regler. Ett av partiets förslag handlar om att höja skatterna för företag som anställer invandrare, enligt brittiska medier. Reforms kampanj går också ut på att kritisera avtalet med EU efter brexit – partiet uppges ha önskat en ännu mer radikal skilsmässa.
Men Reforms huvudfokus är invandringen och vissa kandidater har hamnat i blåsväder eftersom de uttryckt rasistiska åsikter.
Vill förändra valsystemet
På grund av Storbritanniens valsystem, där kandidaten med flest röster vinner i en valkrets, innebär det att stödet för Reform ändå bara leder till fåtal platser i parlamentet.
I en intervju med The Telegraph uppger Nigel Farage att han hoppas att partiet får sex miljoner röster den 4 juli – något som med ett annat valsystemet kunde innebära över 100 platser i parlamentet.
Nigel Farage har länge stöttat en förändring av valsystemet i Storbritannien – något andra småpartier också gör.
– Hungern efter förändring kommer att vara en mycket, mycket stor fråga efter valet och jag anser att vår roll är att kämpa för ett nytt valsystem, säger han till The Telegraph.
Om han lyckas driva igenom även det – efter brexit – kan han beskrivas som en av de politiker som haft störst inverkan på Storbritannien under 2000-talet."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram