Svensk Väg Att Stoppa Putin..

2024-06-29
Hos Henrik Jönsson 😃

https://www.svd.se/a/EyQ4K3/fore-detta-amerikansk-general-vill-att-sverige-stoppar-ryska-fartyg
"Sminkösen torkar försiktigt bort lite svett från Ben Hodges panna där han sitter i Henrik Jönssons talkshow 100% i Almedalen, som sänds via Youtube. Den trestjärnige amerikanske generalen är numera pensionär, men följer kriget i Ukraina som konsult.
Nu har han ett budskap till Sverige och Danmark. Länderna skulle kunna ”vara till stor hjälp” för att stoppa Ryssland i Ukraina, säger den tidigare befälhavaren för USA:s armé i Europa.
– Ryssland exporterar hundratals miljoner liter olja ut genom Östersjön varje vecka på gamla fartyg som inte är sjödugliga. De följer inte internationell lag för att visa sin position. De vägrar att använda danska lotsar när de går genom sundet, säger han i intervjun.
– Varför fattar inte Sverige och Danmark beslutet att detta är osäkert? Det bryter mot internationell lag. De kan inte längre passera genom sundet.
Ben Hodges poängterar att det inte skulle handla om en militär blockad, eftersom det skulle vara en krigshandling.
– Internationell lag tillåter Sverige eller Danmark att stoppa dessa fartyg från att framföras på grund av risken för en miljökatastrof. Okej, så det är inte en militär blockad. Det är att förebygga en miljökatastrof, om ett av de här fartygen är med om en olycka eller börjar läcka eller vad som helst. Så ni skulle ha rätt att stoppa dessa fartyg och beslagta dem.
Så kan Sverige agera
Amerikanen, vars analyser och frispråkighet har gjort honom till en eftertraktad expert, fortsätter:
– Efter att de första två eller tre har stoppats tror jag att det kommer att tvinga ryssarna att behöva börja hitta andra sätt att göra detta. Så jag skulle absolut förespråka att Sverige och Danmark och andra länder i Östersjöregionen samarbetar för att göra detta.
Han betonar att det här ekonomiska verktyget är lika viktigt, eller kanske ännu viktigare, än att skicka militär utrustning till Ukraina.
– Om ni kan stoppa dem från att exportera den här oljan som de säljer till Kina och Indien kommer det att förändra Rysslands förmåga att köpa vapen, utrustning och delar från Kina, Iran och Nordkorea.
Ben Hodges, amerikansk generallöjtnant.
Ben Hodges, amerikansk generallöjtnant. Foto: Linus Sundahl-Djerf
Men Sverige och Danmark skulle inte behöva göra det här ensamma, poängterar han.
– Naturligtvis skulle alla andra i Europeiska unionen behöva säga att vi är med Sverige och Danmark i detta. Vi kommer att stödja er eftersom ryssarna kommer att bli helt galna när de hör det här.
När Ben Hodges kommer ut från 100%-studion intervjuar SvD honom när han går i sommarvärmen mot hotellet för att checka ut.
Om Sverige och Danmark skulle hindra ryska lastfartyg att transportera olja via Östersjön, skulle inte Ryssland kunna använda kärnvapen?
– Nej, varför skulle de använda kärnvapen? säger han till SvD.
Kan de inte skicka kärnvapen mot Stockholm?
– Varför? Och sen då? Så många människor oroar sig att, ”åh herregud, Ryssland kan använda kärnvapen”. Men man måste ställa den andra och tredje frågan.
Ben Hodges kryssar sig fram mellan människorna i Visbys gränder.
– Vad skulle de använda kärnvapen emot? Och vad skulle effekten vara om de använde kärnvapen? Deras kärnvapen är bara användbara för dem eftersom vi tror att de kan tänkas använda dem, så det handlar om hotet.
– Jag kan inte garantera det, men jag ser noll sannolikhet för att de faktiskt skulle göra det och vi borde sluta agera som om de verkligen skulle göra det.
Det är väl ändå farligt?
– Det är klart att det är farligt, men tänk på vilken signal det skickar till Iran, Nordkorea, Pakistan och alla andra som har kärnvapen, eller vill ha kärnvapen, att USA tvekar bara för att Ryssland nämner att de kanske ska genomföra en kärnvapenövning i Belarus. Vilken förskräcklig signal att vi kan bli utpressade.
Bekymrad över Trump
Ben Hodges bor själv kvar i Tyskland sedan sin tid som befälhavare för de amerikanska styrkorna och när det gäller Donald Trump ser han med förskräckelse på sitt hemland.
– Vad som bekymrar mig är att miljontals amerikaner, inklusive vänner och familj, kommer att rösta på honom, säger han till SvD.
– Det är en dålig spegling av vårt samhälle och vår utbildning. Och det visar hur sårbara vi är för desinformation i Amerika, liksom i många delar av Europa, fortsätter han.
Foto: Linus Sundahl-Djerf
Onsdagens tv-sända debatt mellan Joe Biden och utmanaren Donald Trump gick så dåligt för presidenten att det nu spekuleras i att Demokraterna kanske borde byta presidentkandidat i valet i november för att ha en chans mot republikanen Trump.
– Faktum är att det är störande för en allians som är beroende av sammanhållning och amerikanskt ledarskap.
– Det skickar också dåliga signaler till ryssarna, som de kommer att utnyttja. Och jag tror också att det kommer att skicka dåliga signaler till andra, som kineserna, nordkoreanerna och iranierna. Vad planerar han egentligen att göra? Vad är hans grundläggande övertygelser? Vad är han villig att göra för att vi ska försvara våra strategiska intressen?
”Katastrof” för USA
Ben Hodges påpekar att Donald Trump inte kan låta USA lämna Nato eftersom det kom en lag förra året som förhindrar det. Men om Donald Trump skulle vända Ukraina och Nato ryggen borde Europas ledare agera, anser han.
– De måste göra en samlad ansträngning för att berätta för Trump-administrationen att det skulle vara en katastrof för Europa, för européerna, vilket i sin tur skulle vara en katastrof för USA:s ekonomi och vår egen säkerhet.
Hur skulle du känna om du var Sverige och just hade gått med i den här försvarsalliansen?
– Naturligtvis förlorar ni mycket av kärnvapenavskräckningen, men Europa har fortfarande stora delar av världens rikedomar. De kombinerade ekonomierna i Europeiska unionen är betydligt större än Rysslands ekonomi."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram