Gamblegate

2024-06-29
Var det inte en Engelsk spelexpert som uttryckte sig om Sverige och riggade fotbollsmatcher, ja han talade ju faktiskt till och med om 350-års institutionaliserad statskorruption..

https://www.svd.se/a/gw6l50/tories-kandidater-tar-avstand-fran-sitt-eget-parti
" Nej, Labourledaren Keir Starmer har inte en ande i flaskan som uppfyller alla hans önskningar. Det har blivit ett återkommande skämt bland politiska analytiker sedan valkampanjen i Storbritannien drog igång för drygt en månad sedan.
De konservativa har nämligen skakats av flera skandaler och klavertramp. De har släpat efter Labour i mätningarna i över ett år – och nu har de backat ytterligare. Vissa mätningar visar att partiet går mot den största förlusten på över 200 år och kan backa till mindre än 100 platser i parlamentet.
En konservativ kandidat säger till The Times politiska korrespondent Steven Swinford att mätningarna är värre ”än partiets värsta mardrömmar.”
Till och med de konservativas egna kandidater tar nu avstånd från partiet. Vissa har valt att publicera bilder av Nigel Farage på valreklamen som delas ut i deras distrikt, trots att han är partiledare för Reform, som knappar in på högerkanten.
Andra konservativa kandidater riktar hård kritik mot sitt eget parti:
James Cracknell, som ställer upp för de konservativa i den historiska staden Colchester, kallar sitt parti för ”a shower of shit”, ett färgstarkt brittiskt uttryck som är allt annat än positivt.
Orsaken till hans kommentarer är att partiet dragits in i ännu en skandal under valkampanjen – det handlar om ”gamblegate”.
Utreds för vadslagning
Så kallade ”gamblegate” skakar nu de konservativa. Partiets kandidater och andra som anställts av de konservativa har satsat pengar på att parlamentsvalet skulle hållas i juli, enligt brittiska medier. De utreds nu för att ha slagit vad baserat på insiderinformation, vilket är olagligt.
Enligt The Guardian placerade premiärminister Rishi Sunaks närmaste rådgivare, Craig Williams, 100 pund på att valet skulle hållas i juli – tre dagar före Sunak höll en presskonferens för att meddela att britterna får rösta den fjärde juli.
Storbritanniens spelinspektion synar nu fem personer med kopplingar till de konservativa. Polisen utreder också fallen och en av Rishi Sunaks anställda, med ansvar för premiärministerns säkerhet, har gripits i samband med utredningen.
Den konservativa förra ministern Michael Gove har jämfört ”gamblegate” med så kallade partygate – som handlade om att konservativa politiker och anställda hållit fester och samlats då landet stängt ner under pandemin.
– Det verkar ännu en gång som att vi inte behöver följa samma regler som alla andra, och det är möjligtvis det som skadat partiet mest, säger han i en intervju.
”Gamblegate” beskrivs som ännu en utmaning för en valkampanj som redan påverkats av många tabbar. Rishi Sunaks beslut att lämna ceremonin för D-Dagen i Normandie före andra världsledare anses nu av många analytiker ha varit en vattendelare som de konservativa haft svårt att återhämta sig från.
Traditionella väljare överger partiet
De konservativa uppges förlora traditionella väljare i välbärgade distrikt i södra England. Orsaken är enligt analytiker den linje partiet valde i samband med det förra parlamentsvalet 2019.
Då handlade det om att rikta sig till missnöjda Labourväljare i fattiga valdistrikt i norra England. Den dåvarande premiärministern Boris Johnsons framgångsrika strategi uppges ha handlat om att satsa stort på löften om investering, men också på brexit och de så kallade kulturkrigen.
Mätningarna visar att valdistrikten i norr nu tänker rösta Labour – bland annat på grund av att löftet om investering inte införlivades.
Samtidigt uppges de konservativas hårda retorik, som ibland efterapat Donald Trumps tongångar i USA, ha skrämt bort många traditionella toryväljare.
– Då det inte gick att göra väljarna i de norra valdistrikten nöjda med investering så satsade partiet på kulturkrigen i stället. Men det skrämde bort väljare som är välbärgade, välutbildade och inte delar de uppfattningarna, säger Tim Bale, professor i politik till Financial Times.
Strategin uppges ha varit särskilt katastrofal för partiet då det gäller att nå unga väljare. Bara sju procent inom åldersgruppen 18 till 24 uppger att de stöder de konservativa.
Inflytelserika konservativa medier uppges också ha vänt sig mot partiet. Det konservativa magasinet The Spectator kritiserar nu partiet, bland annat på grund av att de konservativa höjt skatterna.
Det spekuleras också vilt kring om tabloiden The Sun, som ägs av Rupert Murdoch, kommer att att stöda Labour för första gången sedan 1997.
Flera slåss om konservativa väljare
De konservativa uppges förlora väljare till Labour, Liberaldemokraterna och till högerpartiet Reform.
Reform, som leds av den förra Ukip-ledaren Nigel Farage, riktar sig till väljare i landets fattigaste valdistrikt. Partiets fokus är bland annat att stoppa invandring. Reform har gått kraftigt framåt i mätningarna sedan Nigel Farage meddelade att han tar över partiledarskapet och ställer upp som kandidat.
Ett annat stort hot mot de konservativa uppges vara centerpartiet Liberaldemokraterna. De konservativa anses därför tvingas satsa resurser på så kallade ”säkra” valdistrikt i sydvästra England och på jordbruksdistrikt i norr där Liberaldemokraterna går framåt, enligt brittiska medier.
Orsaken till att stödet för Liberaldemokraterna ökar uppges bland annat vara att väljarna i sydväst är arga på de de konservativa för att partiet inte gjort tillräckligt för att stoppa de stora vattenbolagen från att släppa ut avloppsvatten längs med kusten och i vattendragen.
Samtidigt backar de konservativa i traditionella jordbruksdistrikt där väljare uppges vara upprörda över att jordbruksstödet sjunkit efter brexit.
– Det känns som om ministrarna struntat i oss, säger Richard Pedley, en fårfarmare i Yorkshire till Financial Times.
Mätningarna visar att den största orsaken att väljare överger de konservativa för att rösta på Labour eller Liberaldemokraterna är uppfattningen om att offentliga tjänster, som hälsovårdssystemet NHS, tagit stor skada efter flera år av underinvestering.
Orsaken till att konservativa väljare tänker rösta på Reform är en uppfattning om att regeringen inte gjort tillräckligt för att minska på invandringen.
Kritiken: är inkompetenta
Flera tunga och inflytelserika namn har nu dessutom nu gått ut med hård kritik mot de konservativa. I en färsk bok med titeln "The Conservative Effect 2010-2024: 14 Wasted Years?" – 14 förlorade år – skräder inte de ansedda historikerna Anthony Seldon och Tom Egerton med orden. I ett utdrag ur boken får de senaste konservativa regeringarna underkänt:
”Det är svårt att hitta en jämförbar period i vår historia då regeringen åstadkommit så lite och lämnat landet i ett mer bekymmersamt tillstånd än nu.”
Enligt den konservativa journalisten Andrew Neil handlar partiets fall om brexit. Till The Spectator säger han:
– Brexit förstörde de konservativa, det tog bort deras möjlighet att åstadkomma något och ett nytt parti måste nu resa sig ur askan.
På andra sidan Atlanten ger den brittiska tv-personligheten John Oliver sitt utlåtande. I sitt program ”Last Week Tonight” beskriver han varför ”folk är så arga på de konservativa, och varför de har rätt att vara arga”.
Det handlar enligt honom om brexit, om nedskärningar, om inkompetenta premiärministrar, om en vacklande hälsovård och om barnfattigdom. Men John Oliver lyfter också upp varför fokuset under kampanjen inte handlat om att syna Labour noggrannare:
– Om en vild grävling bröt sig in i ditt hem och höll på att krossa och söndra allt och höll på så i 14 år, då skulle du nog tänka ”vi får fundera på hur vi ska måla om senare, men just nu måste den där grävlingen ut”.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram