Utbytbart Underlivsporslin..

2024-06-28
Ja hur skall det gå 😉

https://www.svd.se/a/W0j4yd/panik-i-demokraterna-kan-biden-bytas-ut
"Domen är hård mot president Joe Biden efter nattens debatt mot rivalen Donald Trump inför det amerikanska valet. Många från Demokraterna är, enligt medier som Politico och CNN, panikslagna. Därför uppges flera nu överväga om Joe Biden borde bytas ut på valsedeln.
Erik Åsard, professor emeritus i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet, beskriver läget som mycket besvärande för partiet.
– Debatten om Biden, som ju länge har funnits, inte bara generellt och på motståndarsidan utan även inom hans eget parti, intensifieras. Det är naturligtvis inte bra för partiet eller Biden, säger han.
Kan Demokraterna ersätta Biden?
Det finns sätt att ersätta Joe Biden som presidentkandidat före valet i november – men det är inte lätt.
– Det ena scenariot är att han själv hoppar av. Det tror jag är mindre sannolikt, han är en ganska envis person och det har gått så långt också, säger Erik Åsard.
Om Joe Biden ändå väljer att kasta in handduken tar en oförutsägbar process vid. Under vårens primärval i USA vann han nästan alla av de omkring 4 000 bundna delegaterna till konventet i augusti, då partiet nominerar sin presidentkandidat. Andra namn skulle snabbt behöva locka till sig delegaterna.
Sannolikt skulle vicepresident Kamala Harris – som i dag ställer upp för en ny mandatperiod som Bidens parhäst – kliva fram som kandidat.
– Då är frågan om hon kommer att få en utmanare? Och vem kommer Bidendelegaterna då att stödja? Allt har välts på ända. Det är väldigt svårt att förutsäga, för då står båda positionerna på spel på konventet, alltså både presidentkandidaturen och vicepresidentkandidaturen, säger Erik Åsard.
Eftersom primärvalssäsongen är över väntar i så fall ingen ny kampanjperiod.
– Det blir väl mest underhandskontakter som vi inte skulle få se i det offentliga. Man kontaktar delegaterna på olika vägar och försäkrar sig om att man har stöd. Men det kan man inte vara helt säker på, det är på konventet som det avgörs i ett sådant hypotetiskt fall.
Det finns också ett annat scenario.
Reglerna för de bundna delegaterna tillåter ett visst, om än litet, svängrum. De har ”förbundit sig” att stötta Biden – men teoretiskt kan de vända sig emot honom.
– Han skulle kunna utmanas på konventet av någon kandidat. Men den kandidaten har en väldig uppförsbacke, den måste då övertyga åtminstone hälften av Bidendelegaterna om att han eller hon ska bli kandidat i stället. Då blir det en strid på konventet, och det är väldigt ovanligt, säger Erik Åsard.
Vem skulle kunna ta över som kandidat?
Även om det, enligt flera medier, alltså är troligt att sittande vicepresident Kamala Harris skulle ansluta till loppet är hon inte garanterad en automatisk vinst.
– Hon måste själv ställa upp som kandidat och bli vald. Man kan tänka sig att Biden själv i ett sådant läge kommer att uppmana sina delegater att rösta på henne, så på det sättet ligger hon bra till för att få nomineringen.
Strateger som står nära tre potentiella presidentkandidater från Demokraterna uppger för Politico att sms vällde in till dem under debatten.
Potentiella namn som nämns av nyhetsbyrån AP och Politico är Gavin Newsom från Kalifornien, Gretchen Whitmer från Michigan, Josh Shapiro från Pennsylvania, Jay Robert Pritzker från Illinois och Ro Khanna från Kalifornien. Även utmanare från tidigare år, som Bernie Sanders, Elizabeth Warren eller Pete Buttigieg, kan välja att kliva fram.
Hur troligt är det att Biden ersätts?
Både AP och NBC News konstaterar att det blir tufft för de demokrater som vill ersätta Joe Biden på valsedeln. Trots att det finns kryphål beskrivs det som näst intill omöjligt att få bort honom utan hans eget medgivande. Även Erik Åsard är tveksam.
– Det är mindre sannolikt skulle jag ändå säga.
Joe Biden har själv inte indikerat att han är redo att ge upp.
– Självklart kommer han inte att hoppa av, säger Lauren Hitt, talesperson för Bidens kampanj, på fredagen.
Det i sig gör att sannolikheten sjunker.
– Processen har gått så långt. Det är svårare nu än vad det skulle ha varit för ett halvår sedan att byta kandidat. Särskilt för en sittande president, säger Erik Åsard."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram