Blue Suede Shoes

2024-06-28
https://www.dn.se/kultur/elvis-presleys-blue-suede-shoes-skor-vantas-ga-for-1-6-miljoner/
Det finns olika berättelser om låtens ursprung. I sin andra självbiografi Cash: The Autobiography påminde Johnny Cash om att han planterat fröet till låten hösten 1955, medan Perkins, Cash, Elvis Presley och andra Louisiana Hayride -akter turnerade i hela södern . Cash berättade för Perkins om en svart flygare, CV White, som han hade träffat när han tjänstgjorde i militären i Tyskland, som hade hänvisat till sina militära regler för flygares skor som "blå mockaskor ", och insisterade på att ingen skulle trampa på eller slita dem. [3] Cash föreslog att Perkins skulle skriva en låt om skorna. Perkins svarade: "Jag kan ingenting om skor. Hur kan jag skriva en låt om skor?"
I en annan version spelade Perkins en dans den 4 december 1955 och märkte ett par som dansade nära scenen. Mellan låtarna hörde han pojken skälla ut sin partner: "Äh-öh, trampa inte på mina mocka!" När han tittade ner såg han att pojken hade blå mockaskor på sig och en hade ett skavmärke. Perkins blev road av att se att pojken brydde sig mer om sina skor än om den vackra flickan han var tillsammans med, och började arbeta på en låt om händelsen den kvällen.
I båda fallen bestämde sig Perkins för att använda ett barnrim som bas för låten, och bestämde sig för " One for the Money ". Perkins arbetade med sin Les Paul -gitarr och började med ett A-ackord och improviserade några texter: "Tja, det är en för pengarna ... Två för showen ... Tre för att göra dig redo ... Nu gå, man, gå! " Nöjd klottrade han låten på lite klipppapper och stavade titeln som "Blue Swade" i sin brådska. Enligt Perkins, "den 17 december 1955 skrev jag 'Blue Suede Shoes'. Jag spelade in den den 19 december", för Sun Records . Suns producent, Sam Phillips , övertygade Perkins om att ändra texten från "go, boy, go" i den första versionen av låten till "go, cat, go" i den andra, som blev releaseversionen .

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram