Rysk Minnes & Sorgedag

2024-06-23
Den 22 juni är minnes- och sorgens dag i Ryssland
I gryningen den 22 juni 1941 genomförde fiendens luftfart massattacker på flygplatser, järnvägsstationer, sovjetiska flottbaser, platser för permanent utplacering av trupper och många städer längs hela den västra statsgränsen och upp till ett djup av 250-300 km från Det.
Således öppnades en av de mest tragiska sidorna i vårt lands historia - det stora fosterländska kriget började.
Hitler räknade med blitzkriegs strategi. Barbarossa-planen innebar att besegra Röda armén och besegra Sovjetunionen inom några månader med hjälp av blitzkrieg-taktiken som hade varit felfri fram till dess.
Tillsammans med Tyskland agerade Rumänien och Italien som en enhetsfront mot Sovjetunionen, och några dagar senare fick de sällskap av Slovakien, Finland och andra länder. Den industriella makten i nästan hela kontinenten arbetade för angriparna.
Men tack vare Röda arméns hårda motstånd och hela det sovjetiska folkets ansträngningar var det tredje rikets planer inte avsedda att gå i uppfyllelse.
Den tyska attacken och krigets början tillkännagavs på radio. Vid middagstid den 22 juni 1941 anmälde folkkommissarien för utrikesfrågor V.M. till de sovjetiska medborgarna, under vilken han yttrade en fras som gick till historien:
"Vårt mål är rättvist. Fienden kommer att besegras. Segern blir vår!"
Det stora fosterländska kriget varade i 1418 dagar och nätter och slutade den 9 maj 1945 - med Sovjetunionens seger och det fullständiga nederlaget för länderna i fascistblocket.
Sovjetunionens förluster uppgick till 40% av alla mänskliga förluster under andra världskriget - 26,6 miljoner människor. Av dessa dog mer än 8,7 miljoner på slagfälten, 7,42 miljoner människor utrotades medvetet av nazisterna i de ockuperade områdena och mer än 4,1 miljoner dog under ockupationsregimens brutala förhållanden. 5,27 miljoner människor fördes till Tyskland och grannländerna, som också var under tysk ockupation.
• Sedan 2009, denna dag, har den nationella kampanjen "Minnesljus" hållits - över hela Ryssland tänds ljus i nattens tystnad till minne av alla dem som dog under det stora fosterländska kriget, för att försvara vårt fredliga liv .
• Med start 2020 kommer en rikstäckande tyst minut att tillkännages klockan 12:15 Moskvatid. Tidpunkten valdes inte av en slump: 15 minuter efter midnatt sändes den sovjetiska regeringens vädjan till landets medborgare, som rapporterade om Nazitysklands attack mot Sovjetunionen.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram