Little Sweden Älskar Trump

2024-06-21
Ny vinkel på opinionsbildningen..

https://www.svd.se/a/4B7zwq/i-lindsborg-little-sweden-alskar-de-sverige-dalahastar-och-trump
"De älskar Sverige, dalahästar och folkdans – och några pratar lite svenska. Men på en punkt går USA:s Little Sweden på tvärs mot det gamla hemlandet. SvD har besökt Lindsborg för att ta reda på vad det beror på.
LINDSBORG
– Jag känner att vi redan har gett mycket stöd till Ukraina. De har fått väldigt mycket pengar, och jag vet inte hur ansvarsfullt de används?
Stacey Lott är manager på hotellet Dröm Sött Inn, i Lindsborg i Kansas. Hon har svenska rötter och är djupt kristen. Hon är ”inget stort fan” men hon ska rösta på Donald Trump. Hans Ukrainalinje och America First-politik är inget hinder:
– Det är som på ett flygplan när de säger att du ska ta på dig masken själv först, innan du hjälper andra.
På samma hotell träffar SvD:s utsända borgmästaren Clark Shultz. Det är en liten stad – hans svärson kommer förbi och fixar skrivaren i receptionen, och hans dotter kommer att steka de svenska pannkakorna till frukosten.
– Min far var mest tysk, men med med lite svenskt blod. Min mamma var hundra procent svensk – Swenson! – så det gör att jag är över hälften svensk. Det gillar jag.
Det är inte ovanligt att folk här presenterar sig med en siffra: ”Anderson, jag är 63 procent svensk”. Här är det bara positivt att vara svensk – ju högre siffra dna-testet visar desto bättre.
Lindsborg, som ofta kallas Little Sweden, grundades av pastor Olof Olsson och en liten grupp migranter från Värmland under andra hälften av 1800-talet. Det svenska arvet genomsyrar det mesta i staden. Här heter folk Peterson och Swenson och man kan inte ta många steg utan att stöta ihop med en dalahäst – det står en i nästan varje gathörn.
Två breda gator med låga hus korsar Lindsborg, som ser lite ut som en vilda västern-stad. Saloonen heter ”Öl Stuga” och ligger en bit ner på huvudgatan Main Street.
På samma gata ligger The Trendy Tomte, leksaksaffären Trollslända samt ”Anderson Butik” och affären Hemslöjd som båda säljer svenska prylar – lite i stil med turistaffärerna i Gamla Stan i Stockholm. Hemslöjd har också egen tillverkning av dalahästar.
Hästarna är en central ingrediens i Sverigebilden här, precis som köttbullar, tomtar, lingonsylt och folkdans. Sverige betraktat från Lindsborg verkar bestå av Dalarna, Småland och möjligen Värmland, och ibland ha fastnat nån gång på 50-talet.
Det är en charmig, lite dimmig – ibland dammig – Sverigebild. Men det är ingen tvekan om att den är ett uttryck för genuin kärlek. När SvD besöker Lindsborg är det midsommarfestival, en vecka före svensk midsommar.
Midsommarstången är prydd med två dalahästar, och den svenska flaggan vajar i toppen. Runt stången dansar flera hundra Lindsborgsbor till Små grodorna – ”the little pigs are so much fun to watch”.
I sitt öppningstal berättar borgmästare Shultz om när Carl XVI Gustaf besökte Lindsborg 1976 – det finns en rolig YouTube film här – och lokaltidningen frågade åldringen Albert ”Berky” Bergquist om han var exalterad?
– Nej, det är jag inte! Jag flyttade till det här landet för att komma bort från kungen, svarade Berky.
För det fanns förstås också politiska skäl att lämna Sverige, och politiskt är Lindsborg inte en spegling av det gamla hemlandet. I alla fall inte när det gäller inställningen till vem som är mest lämpad att vara USA:s president.
I Lindsborg röstar de flesta Anderson och Peterson och Lundstrom på Trump. Inte alla förstås, men en bit över hälften. Det gäller inte bara Lindsborg utan hela Kansas, en stat där den republikanske kandidaten så gott som alltid vinner. 2020 tog Trump hem delstaten med 56–42.
I förra veckan kom det respekterade amerikanska opinionsinstitutet Pew research med en undersökning från 34 länder, som bland annat mätte förtroende för Bidens och Trumps utrikespolitik.
I de flesta länder i mätningen är förtroendet högre för Biden än för Trump, men i inget land vinner Biden så mycket över Trump, som han gör i Sverige.
Medan Lindsborgsborna dansar till ”Så går vi runt kring en midsommarstång”, pratar jag med Jim Ruble. Han är en bankman i 60-årsåldern, engagerad körsångare och Trumpväljare.
Han säger att de flesta här i the Midwest är konservativa. De vill ha en liten stat, låga skatter och i huvudsak ”bli lämnade i fred”. Jim har studerat Milton Friedman och kallar sig själv ekonomiskt konservativ. Han är oroad över att den amerikanska staten spenderar för mycket, och över den höga statsskulden.
Jim Ruble har inte själv svenskt påbrå, men säger att den som bor i Lindsborg till sist blir lite svensk. Sedan ber han mig att högläsa en text som han har tagit med sig: ”Nåd från vår herre Jesus Kristus, kärlek från Gud och gemenskap från den helige Anden åt er alla”.
Det är från Korinthierbrevet, och han behöver träna på sitt svenska uttal.
– Jag ska läsa upp den i kyrkan i morgon.
Svenskarna letade svar i bibeln
Även om religiositeten avtar och färre amerikaner går i kyrkan, så spelar Gud och den helige Ande roll för hur många röstar i USA och i Lindsborg.
De första svenskarna som kom hit var kristna, och religionen är fortfarande mycket närvarande i staden. Fem kristna kyrkor i Lindsborg delar på de 3 500 invånarna. Det är förstås en skillnad jämfört med Sverige, som brukar kallas världens mest sekulariserade land.
Pray for America står det på en liten skylt utanför Ruth Petersons tegelvilla, och precis det gör hon.
Hon ber för Amerika och för Donald Trump, för hon tycker inte alls om hur han uppför sig och uttrycker sig och att han kallar andra politiker för nedsättande namn. Att kunna ”kontrollera sin tunga” är avgörande för en president i USA.
– Jag kommer att rösta på honom, men jag kommer att fortsätta be för den mannen, säger Ruth Peterson.
Hon är 85 år och välkomnar oss på en lite sökande svenska – det är inte längre så många i Lindsborg som fortfarande kan tala svenska. Själv lärde hon sig först som vuxen, som barn ville hon vara amerikan.
Hon berättar om sina troende svenska anfäder, och om hur de första svenskarna här i Kansas ständigt grubblade över teologiska frågor och letade efter svar i bibeln.
– ”Var står det skrivet?” frågade de alltid varandra, säger Ruth.
Själv är hon med i The Lindsborg Covenant Church – det som i Sverige kallades Missionskyrkan – precis som Stacey Lott. Båda två säger att Trumps insats för kristna värden under tiden i Vita huset är viktiga för att de ska stödja honom nu.
Helt avgörande är hans utnämningar av konservativa domare i Högsta Domstolen, som sedan skulle riva upp den amerikanska abortlagstiftningen. Båda nämner också Trumps position i transfrågor som viktig.
– Ja, för det berör också våra skolor här. Det finns barn här som tycker att de är i fel kön, så de vill byta. Jag tycker att vi börjar prata om det alldeles för tidigt med för små barn. Och drag queens på våra allmänna bibliotek – snälla hjälp oss! Det här oroar mig.
Som kristen, betraktar du det som en synd att vilja byta kön?
– Jag tror att vi är födda som män och kvinnor och jag är inte för att byta kön.
Ruth känns som vänligheten själv och har inget dömande tonfall, men hon säger att hon inte får utvecklingen att gå ihop med sin kristna tro.
Samma sak gäller homosexuella äktenskap. Hon skulle aldrig säga upp vänskapen med någon som gifte sig med en partner av samma kön, men hon funderar en stund.
– Jag tycker att det är en synd kanske, i den meningen att det går emot Guds skapelse. Det är som att säga att han missade det här, han hade fel.
Som att säga att Gud gjorde ett dåligt jobb?
– Ja kanske, säger Ruth och skrattar.
Det finns en tanke inom den amerikanska kristna högern som innebär att Gud använder sig av Trump, på samma sätt som han under biblisk tid använde den persiske Kung Kyros – som inte var rättrogen – för att nå sina mål.
Det är en tankemodell som hanterar problemet som Ruth, och många andra kristna, har med Trumps personlighet – den behöver inte vara perfekt. Jag frågar Ruth om hon tror att Donald Trump kan vara ett verktyg för Gud?
– Det är intressant för i Skriften talas det ibland om att Gud använt sig av personer som är grymma, kungar, i det gamla testamentet.
Var står det skrivet?
– Att en person som inte är god, kan användas i goda syften? Det hände på bibelns tid.
Ruth nämner ännu en politisk fråga som egentligen alla republikaner vi talar med tar upp: invandring. Det spelar ingen roll att Kansas ligger i centrala USA, långt ifrån landets södra gräns, eller att Lindsborg framställer sig som ett lyckligt resultat av migration.
– Gränsen har varit alldeles för öppen, och det stör mig verkligen – min familj är immigranter, men då fanns det ett sätt och ett system för dem som kom.
Så här sa Stacey Lott:
– Vårt land är mycket sårbart just nu, de öppna gränserna gör mig mycket nervös. Jag känner att det kommer dåliga människor över gränsen, och de kommer att komma till Kansas.
Och Jim Ruble:
– Era regler för invandring till Sverige är tuffare än våra, så det är klart det är en viktig fråga för oss.
Det visar också många opinionsundersökningar. I krav på en tuff invandringspolitik finns en gemensam position för Trumprepublikaner och i alla fall Sverigedemokrater.
Men SD har alltid haft svårt att hantera Trump; partiet har dragits till politiken men velat hålla distans till Trumps osvenska personlighet. Dagen före valet 2020 bestämde sig ändå partiideologen Mattias Karlsson, och skrev på DN Debatt under rubriken ”Därför hoppas jag på seger för Donald Trump”.
Det var före Rysslands invasion i av Ukraina. Trumps signaler om att dra ner det amerikanska stödet till Nato och Ukraina har sedan dess fått honom att framstå som en bärare av ryska intressen – en omöjlig position i svensk politik.
Så i februari i år gjorde Karlsson gjorde slut med Trump, i en intervju med SvD:s Torbjörn Nilsson: ”Hade jag haft en pistol mot huvudet i dag så skulle jag välja Biden”.
Därmed skulle Sverigedemokraten vara i minoritet i Little Sweden.
Även om många säger att det finns en särskild svensk samförståndsanda här, så tycker förstås inte alla i Little Sweden samma sak. I Ruths och Staceys kyrka finns en söndagsskola för vuxna, som precis har ägnat en lektion åt att försöka lära församlingsmedlemmarna att prata om politik utan att bli arga på varandra.
Det uppstod stora konflikter i kyrkan under Covid, och nu finns det stora åsiktsskillnader om migrationen.
Hjälpte söndagsskolan?
– En del tyckte att det hjälpte, andra – som min man – tyckte att det mest var som att sitta och sjunga Kumbaya med varandra. Istället för att fatta beslut i frågor som behöver avgöras, säger Stacey Lott."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram