Putin I Vietnam

2024-06-20
Koreakriget (1950-1953) var den första stora konflikten mellan väst och öst under kalla kriget.
Kriget utkämpades officiellt mellan det kommunistiska Nordkorea och det kapitalistiska Sydkorea. Men de båda parterna stöddes av kalla krigets supermakter - Sovjetunionen (här inklusive Kina) respektive USA. Även FN ingrep i konflikten och ställde sig på Sydkoreas sida. USA kunde därför strida under FN:s flagg.
Vietnamkriget var en konflikt i Vietnam, Laos och Kambodja från 1 november 1955 till Saigons fall den 30 april 1975. Det var det andra av Indokinakrigen och en stor konflikt under det kalla kriget.

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/putins-turne-fortsatter-pa-statsbesok-i-hanoi

"Putins turné fortsätter – på statsbesök i Hanoi
I år är det 30 år sedan ett avtal om ”vänskapliga relationer” mellan Ryssland och Vietnam upprättades. Under torsdagen besökte den ryske presidenten huvudstaden Hanoi för ett statsbesök.
”Att stärka det strategiska partnerskapet med Vietnam är en prioritet” uppger Putin på plats, enligt nyhetsbyrån AP.
Ryssland har haft diplomatiska relationer med Vietnam sedan 1950. Målet med besöket för Putin sägs vara att se till att så fortsätter vara fallet. Det i en tid när Ryssland har blivit allt mer isolerade internationellt till följd av kriget i Ukraina.
När Putin anlände till presidentpalatset i Hanoi för att möta den vietnamesiska presidenten To Lam välkomnades han av en stor grupp barn som viftade med både Vietnams och Rysslands flaggor samtidigt som han skakade hand med presidenten To Lam som tillträdde 22 maj i år. Ledarna träffades för allra första gången.
På plats passade Lam på att gratulera Putin för att ha blivit omvald och betonade att Vietnam värdesätter ett strategiskt partnerskap mellan länderna, där Putin instämde.
Reser direkt från Nordkorea
Putin reser från Nordkorea där han under onsdagen skrev på ett avtal som innebar ett partnerskapsavtal där de två länderna lovat att skydda varandra i händelse av angrepp.
Något liknade avtal har ännu inte presenteras mellan länderna som möttes under torsdagen. Vietnam har en lång historia av att hålla sig väl med andra länder samtidigt som man har undvikit att ingå i formella allianser, något som de själva kallar för ”bambupolitik”.
”En uppvisning av det ryska stödet”
Jonathan Head, BBC:s Asienkorrespondent, beskriver besöket som en uppvisning av det diplomatiska stödet som Ryssland fortfarande har i regionen. Vietnam har den senaste tiden arbetat för att stärka relationen med Europa såväl som USA.
Samtidigt beskriver Head en relation mellan länderna som präglas av att det var forna Sovjetunionen som stöttade Vietnam både militärt och ekonomiskt. Så trots att Ryssland i dag inte är en lika viktig allierad som de en gång har varit fortsätter det finnas lojalitet från Vietnam."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram