Krishjälp Från Nato Via Norge

2024-06-20

https://www.msn.com/nb-no/nyheter/norge/sverige-og-finland-skal-f%C3%A5-krisehjelp-fra-nato-via-norge-blir-utrolig-viktig/ar-BB1oy5HA?ocid=msedgdhp&pc=U531&cvid=56f2517b36144309920ec503e0c94c91&ei=23
"Sverige och Finland får krishjälp från Nato via Norge: – Kommer att vara otroligt viktigt
– Skulle något allvarligt hända i Sverige blir Norges kontakt västerut otroligt viktig. Möjligheterna till kontakt med Norge från havet är nästan oändliga, säger Sveriges statsminister Ulf Kristersson till NTB.
Han är i Bodø för att planera det framtida Natoförsvaret i Nordnorden tillsammans med statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) och Finlands president Alexander Stubb.
För båda grannländerna har kustvägen till de centrala områdena gått via Östersjön. Med NATO-medlemskap och samarbete med Norge öppnar sig nya möjligheter.
– Vi är så vana att tänka nord-syd i Sverige. Nu måste vi också tänka på att bistånd kommer in via Norge, som sedan går vidare in i Sverige. Nu blir öst-väst-logistiken väldigt viktig, säger Kristersson.
Støre: – Sjövägen måste komma i kris
De tre statscheferna lämnade på onsdagskvällen i ett kustbevakningsfartyg utanför Bodø. På torsdag börjar dagen med en gemensam joggingtur, innan de ska besöka det norska försvarets operativa högkvarter på Reitan.
Støre säger att de ska planera hur logistiken mellan länderna ska fungera.
– Våra allierade, som ska bistå Norge i en kris, måste komma sjövägen för att komma hit. USA är störst, men det finns också hjälp från Storbritannien, Tyskland, Nederländerna och Frankrike som måste komma över havet, säger Støre till NTB.
– Om dessa ska nå Sverige och Finland i en krissituation så blir det från havet och via Norge. Så det måste vi prata ordentligt om, säger han.
Vägar och järnvägar
Det pågår redan diskussioner om detta mellan ländernas försvar, men Støre har bjudit in sina nordiska kollegor att lyfta det till en politisk nivå. Han slänger ut några öppna frågor:
– Vad har det maritima perspektivet Norge har, det inlandsperspektiv Sverige och Finland har? Vad betyder det för civil infrastruktur? Vägar, järnvägar så att vi kan vara till nytta för varandra?
Regeringen har redan avsatt pengar i den reviderade statsbudgeten för att rusta upp vägar mot gränserna och för fler korsningsspår på Ofotbanan mellan Narvik och riksgränsen.
– Norge blir vägen vi vill använda
Finlands president Alexander Stubb säger till NTB att infrastrukturen i Norge är väldigt viktig för dem.
– Vi har 1 340 kilometer gräns mot Ryssland och sedan har vi Östersjön vid södra och västra delen av vår kust, säger han.
– Om vi ​​av någon anledning skulle få en situation där vi inte ska ta oss igenom logistiken via Östersjön, så blir Norge den väg vi vill använda, säger han.
Kristersson menar att Natos expansion öppnar en mycket stor potential för att försvara hela området.
– Tradition och geografi har fått oss att förbereda oss på olika sätt. Nu kan vi samla alla resurser, vad vi har till havs, vad vi har i luften, vad vi har i ubåtar och vad vi har på marken, säger han."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram