Toaletthotad Seine

2024-06-18
Ja det var ju det där med att hålla ögonen på vattnet.....

https://www.svd.se/a/eMEKmK/aktivister-vill-gora-seine-till-toalett-infor-os
"Om några veckor ska tävlande från hela världen simma i Seine när OS inleds i Paris. Men det kan bli en otrevlig upplevelse. Franska aktivister hotar nämligen med att använda floden som gigantisk toalett.
BRYSSEL Planerna på att använda Seine som en kollektiv toalett tog fart i slutet av maj, då både president Emmanuel Macron och Paris borgmästare Anne Hidalgo lovade att ta ett dopp i stadens ikoniska flod den 23 juni, för att visa invånarna att den nu är tillräckligt ren inför OS.
La Seine, världsberömd för sina vackra broar och de romantiska promenadstråken längs den kringelkrångliga vägen genom Paris – jämte Eiffeltornet, katedralen Notre-Dame och Louvren – ska spela en stor roll under sommar-OS som startar den 26 juli.
Under invigningsceremonin ska idrottare åka i båtar under broarna, och hundratusentals åskådare kommer kanta floden för att uppleva ett invigningsspektakel som utspelar sig i ute i stadsmiljön i centrala Paris.
Under själva spelen ska sedan simtävlingarna – triathlon och de i öppet vatten – äga rum under bar himmel i Seine.
Men inte alla är nöjda med sommarspelen. Efter att Macron och Hidalgo lovat att bada nästa söndag skapades på nolltid en kampanj, en hashtagg i sociala medier som uppmanade människor att tömma sina tarmar i floden.
Strategiska kartor har tagits fram
Den spreds med rasande fart.
Snart lanserades också en hemsida för hågade aktivister, med budskapet: ”De slängde oss i skiten, så nu får de bada i vår skit”.
Aktivisterna verkar nu inte själva tro att de kommer att hinna ända ner till flodbanken mitt i huvudstaden, eller få ner byxorna i tid, innan säkerhetsvakter eller poliser haffar och bötfäller dem.
Därför kalkylerar några av dem nu hur lång tid det kommer att ta för deras avföring att rinna till Paris om de till exempel lättar på trycket lite längre bort, i någon av Seines bifloder och förgreningar.
Andra har lagt upp strategiska kartor över alla vattendrag med rätt strömningsriktning, mot den franska huvudstaden.
Borgmästaren Anne Hidalgo meddelade i helgen att hon inte kommer att bada den 23 juni trots allt, på grund av att för höga bakteriehalter i vattnet.
Paris borgmästare Anne Hidalgo.
Paris borgmästare Anne Hidalgo. Foto: Ammar Abd Rabbo/Stella
Att städa upp Seine för att göra den simbar till OS har varken varit enkelt eller billigt. Det har inneburit flera års arbete med avloppsvattenhantering, nya reningsverk, filtreringsstationer och avledningsbassänger för att minska mängden föroreningar i floden från exempelvis avföring.
Slutnotan för saneringsarbetet väntas landa på omkring 1,4 miljarder euro, eller omkring 15,8 miljarder kronor – pengar som många parisare och andra fransmän menar kunde ha gått till annat.
Grunden finns i proteströrelse
Varningar om att det skulle komma försök att sabotera OS, genom att skapa upplopp, jaga bort turister eller, som nu, genom att använda Seine som en toalett, har kommit i omgångar under längre tid.
Protestkören innehåller både fransmän som är missnöjda med president Macrons regering, men också parisare som ogillar både notan för OS och de förändringar i staden som genomförts för att kunna hysa spelen. I Paris är exempelvis många bilburna ursinniga på borgmästaren Anne Hidalgo för att hon stängt av stora delar av innerstaden för bilar.
Många av dessa hågade ”sabotörerna” tillhör också den enorma proteströrelse som startade förra året när presidenten genomförde en kontroversiell pensionsreform utan att nationalförsamlingen fick rösta om det, och utan att lyssna till gatans protester."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram