Handel Med Dödas Pass

2024-06-12
Men detta skulle ju faktiskt kunna vara....

https://www.svd.se/a/Av3XVz/ryssar-kan-resa-i-europa-erbjuds-kopa-ungerska-pass
" Lagom till sommaren startar Ungern ett särskilt ”gyllene visa”-program, och ska dela ut förnybara, 10-åriga uppehållstillstånd till ”strategiskt viktiga gästinvesterare”. Det är personer som kan plöja ner 250 000 euro i en fastighetsfond, 500 000 euro i privat egendom eller en miljon euro i statliga verksamheter i Ungern.
Programmet startar den 1 juli, rapporterar ungerska medier. Det inleds bara några år efter att Ungern tvingades lägga ner ett tidigare liknande program, som troddes vara genomsyrat av korruption.
Ungern sålde 2013 - 2017, med inga eller misstänksamt bristfälliga bakgrundskontroller, över 20 000 pass till bland annat rika ryssar. Det gällde även en handfull ryssar som var svartlistade och portförbjudna i hela EU.
Företagen som fått i uppdrag att agera mellanhänder mellan staten och intresserade köpare alla visade sig också vara registrerade i skatteparadis, uppger radiokedjan Radio Free Europe.
Strax efteråt slog dessutom den amerikanska gränspolisen larm om att en person som kommit till USA med ett ungerskt pass samtidigt var efterlyst av Interpol för passförfalskningar och handel med illegala pass.
Avlidna ungrares pass till ryssar
Nu uppdagades det att flera hundra ryssar hade lyckats komma över avlidna ungrares pass och antagit deras identitet. Sedan kunde de resa fritt, utan visum, inte bara i hela EU utan också till exempelvis USA. Något de knappast hade kunnat göra utan kontakter eller mutbara tjänstemän i Ungern, var amerikanernas slutsats.
Före den ungerska passkandalen krävde USA inte visum från några EU-resenärer. Idag måste ungrare ha visum för att besöka USA.
Den största gruppen investerare i det gamla ungerska, lagliga visumprogrammet, över 80 procent, var ryssar, kineser och personer från arabvärlden. När det nya nu sätter igång den 1 juli är den främsta målgruppen rika kineser. Stora kampanjer för passförsäljningen ska dras igång runtom i Kina.
Försäljningen av EU-pass eller EU-uppehållstillstånd är en lukrativ bransch för regeringar som snabbt vill få in kontanter, något som har väckt starka känslor på senare år.
Framför allt har Malta och Cypern kritiserats för att de sålt medborgarskap med tillsynes få motkrav. Den maltesiska regeringen bedyrade visserligen när den fick kritik att passköparna skulle behöva skaffa sig en adress och bo på ön, som vilka medborgare som helst.
Men det dröjde inte länge förrän rapporterna om ”brevlådemalteser” började dugga tätt. De hade registrerat sig på adresser som visade sig vara garage, trädgårdsskjul, brevlådor och till och med elskåp, och hade knappt satt sin fot på ön.
Ett pass, ett medborgarskap i ett EU-land, ett uppehållstillstånd eller visum, ger automatiskt sina innehavare rätt att bo, arbeta och placera tillgångar var som helst i EU.
Ett ungerskt eller maltesiskt pass blir alltså automatiskt en dörröppnare till alla andra länder i unionen. EU-kommissionen har i flera år sagt att man med passförsäljningen öppnar en port till hela EU för exempelvis gangstrar som vill tvätta pengar i europeiska finansinstitut, eller för våldsamma extremister.
EU kan inte stoppa
Men EU-institutionerna kan inte stoppa passförsäljningen, eftersom frågor som rör medborgarskap beslutas av varje enskilt EU-land.
I vintras avslöjades en härva i Bulgarien, med förfalskade födelsebevis sålts till ryssar över internet. De falska födelsebevisen visade på bulgariskt ursprung, och köparna kunde sedan mot en avgift på 8000 euro få ett bulgariskt pass – och fri lejd till hela EU.
På de sajter som sålde födelsebevisen stod det klart och tydligt att ett bulgariskt pass är likvärdigt med ett EU-pass."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram