Fontänplaskande Töntmaffia

2024-06-11
Ja, töntmaffians era är över nu.

https://www.svd.se/a/JbEXOb/partiernas-valvakor-ovardigt-ar-bara-fornamnet
"Någon plaskar omkring i betongbassängen, en annan raglar ner i en källare. Jag känner oron växa. Ska de här tomtarna representera Sverige?
Till och med duvorna undviker Sergelfontänen i Stockholm.
Ibland, på sommaren, flyter ett oidentifierbart skum över vattenytan: stora, vita flak som driver runt i ett par dagar tills de sköljs bort av någon regnskur. När det är helt vindstilla kan den som söker tidsfördriv roa sig med att räkna snusprillorna på botten.
Det har gått flera år sedan jag såg en student bada i betongbassängen.
Vid valår, däremot, då plaskas det.
Det är en blocköverskridande tradition. Bilderna från 2006 års valseger där den mest dyngsura halvan av MUF poserar bredvid en Reinfeldt-klippdocka i verklig storlek är permanent ingraverade på insidan av mina ögonlock.
Natten till måndagen var det miljöpartisternas tur att dyka ner bland fimparna.
Jag följer nyhetsrapporteringen och känner i realtid hur min lilla låga av framtidshopp flackar. Är det de här tomtarna som ska representera Sverige?
Tanken ersätts nästan direkt av en helt annan, ännu värre oro. Har jag blivit moralist?
Lite längre ner, på samma gata som Sergelfontänen, håller Folklistan hov på det en gång så anrika Hallwylska palatset. Reggeartisten Papa Dee rostar stenkakor och plötsligt dyker Colombias first lady, ambassadörshustrun Verónica Alcocer, upp i vimlet. Hon verkar förvirrad och hennes väninna säger i en kommentar till Expressen att de inte var bjudna och bara gått vilse.
Trots floppresultatet tryfferas valvakan av glitterkanoner, tomtebloss och utspillt vin.
Avförtrollning är fel ord – det implicerar att det en gång funnits en förtrollning.
På Djurgården sjunger SD-ledamoten Rickard Lång det högerextrema budskapet ”Ausländer raus” till tonerna av eurodiscoklassikern ”L’Amour toujours”. När han senare får frågor om låten försvinner han ner i en källare. Till Expressen förklarar partiets gruppledare att han var ”kraftigt överförfriskad”.
Ovärdigt är förstås bara förnamnet, och i det sistnämnda fallet är det nog mer än alkoholen som spökar. Men här finns också något mer i görningen.
Avförtrollning är fel ord – det implicerar att det en gång funnits en förtrollning.
Vibben liknar i så fall ordet i dess bokstavliga bemärkelse: den när en trollkarl fumlar och råkar avslöja magitricket: man blir plågsamt medveten om att den verklighet man spelat med i inte har någon bäring.
Man har kanske trotsat en livslång politisk depression och släpat sig till valurnan. Man tror, eller har åtminstone intalat sig själv, att man har röstat på en idé. Efteråt går man till och med in på SVT Play och ser Fouad Youcefi vifta mot skärmen under rösträkningens sista skälvande minuter. Landet över sitter politiska kommentatorer lyhörda och rakryggade, deras kroppsspråk säger: demokrati, hörrni – det är verkligen det minst dåliga statsskicket.
Så klipper kontrollrummet till valvakorna, och verkligheten flimrar förbi.
Segertecknen, de malliga leendena, någon raglar till i bakgrunden – är vi tv-tittare i själva verket oberoende observatörer av några högstadiekids valborgsfirande? Status- och makttörstande, alltid redo att vända kappan ut och in om den inte matchar modet nästa valperiod.
Vilken politiker skulle du helst ta en öl med? Frågan etablerades under det tidiga 2000-talet som ett sätt att mäta uppfattad autenticitet och älskvärdhet hos de folkvalda. Sedan dess har mycket förändrats. På sociala medier flexar Ulf Kristersson vaderna medan Ebba Busch verkar försöka slå personligt rekord i hundklappning.
Inläggen ger mig samma känsla som bilderna från valvakan. Håll avstånd, snälla – bara så kan beundran uppstå.
Ska folk som blir personlighetsförändrade av ett par öl styra vårt land, hålla linjen mot stigande havsnivåer, värmetemperaturer, Putin?
Med såna här ledare behöver man inga fiender."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram