Tyskt & Franskt I SvD

2024-06-10
Var finns kärnan...

https://www.svd.se/a/B03qMw/vad-betyder-det-har-for-eu-samarbetet
"I söndagens EU-val gick det åt andra hållet. I Tyskland, det land med det mest tongivande miljö- och klimatrörelsen i hela unionen, tappade de gröna ett tiotal stolar i Bryssel. De franska gröna tappade sju mandat, från 12 till fem – partiets sämsta resultat på 30 år.
Nästan bara i Sverige – ett land som stuckit ut rejält från andra EU-länder, med ett stort fokus på just miljö- och klimatfrågor i valdebatten – gick MP framåt.
Men den kanske största insikten om europeisk politik som detta EU-val ger är att inget, verkligen inget, ser ut att kunna stoppa den så kallade ytterhögerns mest extrema partiers framfart.
Alternative für Deutschland (AFD) blev näst största parti i Tyskland. För bara några veckor sedan kastades AFD ut ur sin samarbetsgrupp i Bryssel – av ingen annan än Marine Le Pen.
Droppen som fick Le Pens bägare att rinna över var en intervju med AFD:s toppkandidat Maximilian Krah, där han gjorde apologetiska uttalanden om Adolf Hitlers kamporganisation SS.
En av Maximilian Krahs assistenter misstänks samtidigt ha varit agent för Kinas säkerhetstjänst, och nummer två på AFD:s kandidatlista till EU-valet, Petr Bystron, misstänks ha tagit emot 20 000 euro från Kreml för att sprida rysk propaganda.
Men spionerier för Ryssland och Kina, och ursäktanden av nazityska styrkor, var alltså inte nog för att få AFD:s anhängare att byta fot inför valet.
Om både Emmanuel Macron i Frankrike och Olaf Scholz i Tyskland måste ta större hänsyn till öppet EU-kritiska, till och med EU-fientliga partier på hemmaplan, så kastar det rejält med grus i EU-samarbetet. En av AFD:s partiledare, Alice Weidel, har sagt att hon vill ha en folkomröstning om att Tyskland ska lämna unionen.
Utan Tyskland och Frankrike som pådrivande länder sker inte mycket i EU-samarbetet."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram