Franskt I SvD

2024-06-10
Inte ett dugg planerat...

https://www.svd.se/a/JbEqP8/macron-kallar-till-nyval-i-frankrike-kan-sanka-ukrainastodet
"President Macrons beslut om att utlösa nyval kom överraskande. Kan det äventyra Europas uppslutning kring Ukraina och chanserna att stå emot rysk framryckning i kriget?
Emmanuel Macron upplöser oväntat parlamentet och utlyser nyval. Varför gör han det?
Macron anser att han inte kan ignorera kvällens valresultat där Marine Le Pens ytterhöger­parti Nationell samling ser ut att bli dubbelt så stort som hans parti. Framgången för Le Pen speglar ett utbrett missnöje med den sittande regeringen och presidenten även om det är ett val som riktar sig till Europa­parlamentet, rapporterar franska medier. Macron väljer därför att låta folket avgöra vem som ska styra landet och utlyser nyval den 30 juni och en andra valomgång den 7 juli.
Marine Le Pen förklarade jublande på söndags­kvällen att ”vi är redo att regera, försvara Frankrike och sätta stopp för massinvandringen”.
Vad betyder det här för Europa?
Det här bedöms skaka om ett av Europas största och viktigaste länder, samt öppna dörren för att ett nationalistiskt ytterhöger­parti tar makten. Det innebär enligt president Macron ”en fara inte bara för vår nation, utan också för vårt Europa och för Frankrikes plats i Europa och i världen”.
Om Nationell samling i sommar vinner det franska nyvalet innebär det att Europas högersväng förstärks med invandrar­fientliga tongångar – samt att Europas stöd till Ukraina kan äventyras, enligt analytiker.
Hur kan det påverka stödet till Ukraina och kriget?
Om Marine Le Pen vinner valet i sommar väntar troligen en tvärvändning i det franska stödet för Ukraina. President Macron vill tillåta att Ukraina använder väster­ländska vapen för att ”neutralisera” baser från vilka Moskva avfyrar sina missiler mot ukrainskt territorium. Le Pen är kraftfull motståndare till en sådan politik och har anklagat Macron för att vilja ”gå fullt ut i krig med Ryssland”, enligt franska tidningen Le Figaro.
Hon är också emot tankar att på något sätt skicka franska trupper till Ukraina. Hennes hårdföra linje kan innebära att den europeiska uppslutningen kring Ukraina försvagas, vilket kan försämra landets chanser att stå emot fortsatta ryska attacker. Le Pen har tidigare kallats ”Putins vän”.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram