Världsskämtet Greta

2024-06-09
Det började 2019.
Då seglade Greta Thunberg – som redan hade skapat rubriker världen över med sitt Fridays for future – till USA, för att i september delta på FN:s klimattoppmöte i New York.
Där höll hon sitt uppmärksammade tal ”How dare you”. Ett tal som fick USA:s dåvarande president Donald Trump att kommentera den svenska klimataktivisten.
Senare samma år utsågs Greta Thunberg till ”årets person” av magasinet Time.
Blev hackkyckling efter FN-tal
I och med det gick hon från att vara ”en tonåring som verkar för en god sak till en splittrande person i ett pågående kulturkrig”, skriver Vultures Hershal Pandya – och frågar sig sen om Greta Thunberg kan vara den person som har gett upphov till flest standup-skämt sen O.J. Simpson.
Han räknar sen upp en rad olika komiker – allt från förkunnare till kritiker av Greta Thunberg – och listar när och hur de har skämtat om den svenska klimataktivisten. Totalt rör det sig om närmare 20 stycken, och då är det bara engelskspråkiga som tas upp.
Skämten om Greta Thunberg
Listan börjar med amerikanska Dave Chappelle, som i december 2019 sa:
– Hur vågar de importera en arg, vit kvinna från Sverige?
I februari 2023 skämtade australiern Jim Jefferies om Thunberg och sa bland annat att det inte är hans generation som har förstört planeten, utan generationerna innan honom.
– Min generation uppfann de olikfärgade soptunnorna.
Och brittiska Ricky Gervais har skämtat om Greta Thunberg flera gånger. Bland annat på Golden Globe-galan 2020 och i sin Netflixserie Armageddon i fjol.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram