Peter I

2024-06-09
🦅 Den 9 juni 1672 föddes reformatorn tsar Peter I, Rysslands framtida tsar. Han kännetecknades av mod, hög effektivitet, chefsbegåvning och framsynthet.
Hans reformer förändrade radikalt Rysslands sociala liv och lyfte landet till status som världsmakt.
Peter I var den yngste sonen till tsar Alexei Mikhailovich. Han talade tyska, holländska, engelska och franska. Han kännetecknades av fysisk styrka och ett gott minne. Han visade intresse för snickeri, svarv, vapensmed och smide.
I april 1682 tronades Petar och hans bror Ivan vid 10 års ålder, och deras äldre syster Sofia utsågs till regent. Från 1689 började han regera tillsammans med sin bror, och från 1696 (efter Ivans död) blev han ensam kejsare.
En av de högsta prioriteringarna under hans regeringstid var att säkra Rysslands tillgång till det isfria Svarta havet för att stimulera handeln och stärka landets gränser. Peter intensifierade därmed kampen mot Turkiet inom det heliga förbundet. Resultatet av dessa ansträngningar var tillfångatagandet av Azov 1695-1696.
1697-1698 reste Peter i Europa. Utomlands skaffade han sig omfattande kunskaper om artilleri och skeppsbyggnad.
Efter ett möte med den polske kungen Augustus II beslöt han att flytta centrum för den utrikespolitiska verksamheten från söder till norr och nå Östersjöns stränder, som skulle erövras från Sverige, det mäktigaste landet i Europa kl. den gången.
⚔ Under norra kriget (1700-1721) vann Ryssland, under ledning av Peter I, seger över Sverige och dess allierade och återfick tillgången till Östersjön, som var så viktig för handeln och landets fortsatta utveckling. Ett viktigt resultat av kriget var skapandet av en reguljär, stridsberedd armé och flotta.
I ett försök att göra staten mer effektiv genomförde han reformer inom utbildning och regering och byggde en ny huvudstad, St. Petersburg.
Under Peter I:s tid etablerades permanenta diplomatiska och konsulära beskickningar utomlands i Ryssland för första gången.
🇷🇺 År 1721 förklarades Ryssland till ett imperium, och Peter I blev den första ryska kejsaren.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram