Tysklandshotande Putin I SvD

2024-06-07
Vad skall förändras till sin nuvarande form och karaktär....

https://www.svd.se/a/qPRO2m/putins-hot-mot-tyskland-inte-en-tillfallighet
"Putin hotar att svara om Ukraina använder västliga vapen på rysk mark – och han riktar sig främst mot Tyskland. Ett medvetet val, tror Rysslandskännaren Kjell Engelbrekt som berättar vad han misstänker att Putins mål är.
Flera länder, däribland USA, Frankrike och Tyskland, har gett Ukraina tillstånd att använda de vapen som länderna skickar för att attackera mål på rysk mark.
Rysslands president Vladimir Putin anser att det är ”en farlig utveckling”. Han varnade på onsdagen för att Ryssland i sin tur kan beväpna allierade länder med långdistansvapen i syfte att ”slå till mot mål i väst”.
Under pressträffen – en av få som Putin har haft med internationella medier de senaste åren – riktade han sig direkt mot Tyskland.
– Om de nu använder robotar för att slå mot mål på rysk mark så kommer det fullständigt att ödelägga relationerna mellan Ryssland och Tyskland, sa han.
Kjell Engelbrekt, professor vid Försvarshögskolan och expert på Ryssland, är tämligen övertygad om att hotet inte kommer att förverkligas. Han bedömer att det snarare handlar om en pågående informationskampanj.
– Det ett tomt hot egentligen eftersom det sista Putin skulle vilja ha är ju en attack från ryska stridskrafter in på Nato-territorium, säger han.
Målet: Stärka ytterkantspartier
Putin själv avfärdade också tanken på att Ryssland skulle attackera Nato.
– Ni borde inte utmåla Ryssland som fienden. Ni skadar bara er själva med detta, vet ni det? De trodde att Ryssland skulle attackera Nato. Har ni blivit galna? Vem kom på det? Det är bara fullständig nonsens, sa han.
Avsikten är sannolikt att återigen hota med kärnvapen, med tanke på att många långdistanspjäser kan bära kärnvapen, samt att utnyttja känsligheten bland länder och grupper som inte vill uppfatta sig som fiende till Putin, enligt Kjell Engelbrekt.
Han tror inte att det är en tillfällighet att Putin riktade en varning direkt mot Tyskland.
– Jag tror att man i Kreml ser Tyskland som den svaga länken i en mängd olika avseenden, säger han.
I början av kriget föreställde sig Ryssland att Tyskland skulle få svårt att införa kraftfulla sanktioner till följd av dess beroende av rysk gas. Men så blev inte fallet, konstaterar Kjell Engelbrekt.
– Tyskland har ställt upp väldigt mycket på Ukrainas sida. Det tror jag man är delvis förvånad över i Ryssland.
Nu försöker Kreml i stället dra nytta av den politiska sårbarheten, misstänker Kjell Engelbrekt. Han syftar på framgångarna för ytterkantspartierna AFD och BSW, som båda kan ta mandat i EU-parlamentsvalet i helgen.
– Båda partierna är egentligen tveksamma till framförallt militärt stöd till Ukraina, och de här vill Putin hemskt gärna stärka. Att han gör det här dagarna före ett EU-val är kanske inte en tillfällighet.
Putin vill slå in en kil
Utöver Nato och USA betraktar Putin även EU-kommissionen och europeiska rådet som motståndare. EU arbetar bland annat för att stärka militären och totalförsvaret inom Europa och Tyskland är en viktig maktfaktor i unionen.
– De här sakerna blir svårare med ett EU-parlament som är mer polariserat. Det finns ett försök här från Putins sida att slå in kil precis dagarna innan EU-valet, säger Kjell Engelbrekt.
Dessutom finns det en historisk känslighet länderna emellan, främst på grund av andra världskriget. Kjell Engelbrekt betonar också att många tyska journalister deltog på pressträffen med Putin.
– Då vet man att det här får genomslag i det tyska medielandskapet. Så jag tror att det här var ganska specifikt riktat mot Tyskland."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram