Ryska Militärfartyg Till Havanna

2024-06-07
”De historiska vänskapliga förbindelserna” mellan Kuba och Ryssland uppges vara bakgrunden till besöket, enligt ett pressmeddelande.
”Inget av fartygen bär kärnvapen, så deras mellanlandning i vårt land utgör inte ett hot mot regionen”, skriver det kubanska försvarsdepartementet vidare.
Tillkännagivandet kom en dag efter att amerikanska försvarskällor uppgav att USA spårat ryska krigsfartyg och flygplan som förväntades anlända till Karibien för en militärövning.
Övningen har bedömts som en del av ett bredare ryskt svar på USA:s stöd till Ukraina, enligt källorna, som också underströk att den ryska militära närvaron nära USA ses som anmärkningsvärd men inte oroande.
Rysslands president Vladimir Putin har föreslagit att Moskva kan ta ”asymmetriska steg” i andra delar av världen. Detta som svar på att USA nyligen gett Ukraina tillstånd att använda donerade vapen för att försvara sig mot den ryska offensiven i ukrainska Charkivregionen, genom att slå mot ett antal militära mål i Ryssland.
Enligt Kuba deltar ryska fregatten Gorsjkov, den atomdrivna ubåten Kazan, oljetankern Pasjin och bogserbåten Nikolaj Tjiker. Besöket sker mellan 12 juni och 17 juni.
TT

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram