AI-Genererad OS-Desinformation

2024-06-05
Men har man sett 😉

Stockholm den 3 juni 2024 – tillkännager Microsoft sin största enskilda investering i Sverige, med planer på att investera 33,7 miljarder kronor under två år på molninfrastruktur och artificiell intelligens (AI). Investeringen inkluderar även en satsning på att lyfta AI-kompetensen hos 250 000 personer.

https://www.svd.se/a/63k6GO/ryssland-utnyttjar-tom-cruise-for-desinformation
"Ryssland driver en desinformationskampanj inför Paris-OS. Bland annat används Tom Cruise AI-genererade röst och falska nyhetssajter för att skrämmas och smutskasta, varnar Microsoft.
Ryssland har en lång historia av att smutskasta OS vid de tillfällen man själv inte deltagit eller varit utestängt från spelen. Men inför Paris-OS i sommar blandas gamla tekniker med artificiell intelligens, skriver Microsofts hotanalyscenter i ett blogginlägg.
De två målen är enligt den amerikanska techjätten att dels smutskasta Internationella olympiska kommittén (IOK), dels skapa oro för våldsamheter.
– De vill att folk ska bli rädda för att åka till OS, säger Clint Watts, chef för centret, till The New York Times.
Enligt den amerikanska techjätten använder Ryssland en mix av fejkade videos, påhittade nyhetsartiklar och AI-genererade manipulerade klipp, som sprids på sociala medier.
Kampanjen tog fart förra sommaren, då falskt material i form av en relativt sofistikerad långfilmsdokumentär släpptes på Telegram som hackargruppen Storm-1679 uppges ligga bakom. I filmen används Tom Cruises AI-manipulerade röst.
”Användandet av smarta datoranimerade specialeffekter och en bred marknadsföringskampanj (...) tyder på en betydande ökad skicklighet och ansträngning jämfört med de flesta andra påverkanskampanjerna”, skriver Microsoft.
Storm har bland annat skapat falska nyhets- och informationsklipp för att skrämma besökare, genom att utge sig från att komma från CIA och respekterade nyhetssajter, som på olika sätt varnar för terrorangrepp. Bland annat har gruppen spridit bilder på vad som påstås vara graffiti som drar referenser till terrorattacken i München 1972.
En annan hackargrupp, Doppelganger, pekas ut för att ha skapat franskspråkiga nyhetssajter som anklagar IOK för korruption och varnar för våld.
Kreml avfärdar anklagelserna och talespersonen Dmitrij Peskov hävdar att det rör sig om ”förtal och inget mer”, enligt CNBC.
Ryssland och Belarus – som stöttar kriget i Ukraina – får delta i OS, men under neutral flagg. Idrottarna från dessa länder ska granskas av en IOK-panel för att säkerställa att de inte aktivt stöttar kriget eller är anställda av ländernas militär eller säkerhetstjänst. Ryska och belarusiska lag är fortsatt stoppade från OS."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram