Oväntad tillbakakaka?

2024-05-31

Nästa steg kan nog antas vara den beryktade åtalsimmuniteten...

Trots allt så kan ju ingen gnälla på Donald Trump om den tas bort 😉

Lite som med Pence och återvisningen av elektorsrösterna 😉

https://www.svd.se/a/gwWlAa/malin-ekman-domen-mot-donald-trump-kan-ge-honom-mer-stod

"Aldrig tidigare har en amerikansk president dömts för brott. Domen mot Trump kan göra amerikaner som inte tidigare röstat på honom mer benägna att göra det.

NEW YORK. 2016 angrep Trumps anhängare hans rival Hillary Clinton.

”Lock her up! Lock her up!”, skanderade de.

Lås in henne, lås in henne.

Anhängarna hoppades att rättsväsendet skulle mobiliseras mot en politisk motståndare mitt under brinnande valår.

Är detta vad som hänt Donald Trump åtta år senare?

Anhängarna är övertygade om saken. På torsdagskvällen samlades de utanför Trump Tower för att visa sitt stöd. Presidentkandidaten, i klarblå slips, knöt näven i luften och vinkade till dem.

En stund tidigare hade han befunnits skyldig på alla trettiofyra åtalspunkter i domstolen några kilometer söderut på Manhattan.

Juryn var överens om presidentkandidatens skuld. Att han ägnat sig åt falsk bokföring genom att signera checkar märkta ”juridiska utgifter” till sin advokat Michael Cohen efter dennes hyschpengar till porrstjärnan Stormy Daniels i syfte att dölja ett annat brott inför valet 2016.

Utanför domstolen firade Trumps motståndare domen. Vissa grät av glädje, många log av lättnad. Ansåg att rättvisa äntligen skipats.

En demokratisk vän sms:ade:

”Han har undgått rättvisan hela sitt liv, men den kom till slut ikapp honom i New York!!”

Andra demokrater jag pratat med under rättegången har uttryckt sig liknande. Varit relativt ointresserade av de juridiska detaljerna i fallet. Det viktiga, har de sagt, är att Trump döms. För något.

Inte alla håller med.

Tio minuter efter att domen fallit sänder Alan Dershowitz, politisk kommentator och professor emeritus på Harvard, live på Youtube. Det är inte så mycket Trump som nationen som han säger sig oroa sig för.

”Det här är en sorglig dag för USA. Jag har lagt till en banan i mitt ’bananrepublik’-betyg”, säger han rakt in i webbkameran.

Jag ringer juristprofessorn Gregory Germain, som också varit kritisk mot rättsprocessen, en stund efter domen. Den var väntad, menar han.

– Instruktionerna som domaren gav gjorde det väldigt svårt att berättiga ett frikännande.

Flera juridiska experter, inklusive sådana som likt Germain inte säger sig stötta Donald Trump, har ifrågasatt fallet och kritiserat vad de anser vara åklagarens och domarens partiskhet.

Germain kritiserar även försvaret.

Trumps försvarsadvokat Todd Blanche la stor vikt vid att ifrågasätta huvudvittnet Michael Cohen och porträttera honom som ”tidernas största lögnhals”. Han borde ha valt en annan strategi och fokuserat på de juridiska svagheterna i fallet, enligt Germain.

– Varför fokuserade de inte på det juridiska? ”De säger att vi förfalskat bokföring för att bedra väljarna? De hade redan röstat när bokföringen gjordes!”

Instruktionerna var formulerade så att juryn inte behövde vara överens om vilket brott Trump försökt att dölja. Trump har inte tidigare dömts för något brott och tidigare utredningar har lagts ner.

Det råder inget tvivel om att Trump skrivit under betalningarna till Michael Cohen eller att dessa var märkta ”juridiska utgifter”. Vittnen har också beskrivit hur Trump var orolig över att uppgifterna om relationen till Stormy Daniels skulle kunna skada honom i valet. Särskilt stödet från kvinnliga väljare och ännu mer sedan ”Grab ’em by the pussy”-inspelningen redan läckt ut.

Falsk bokföring är en förseelse enligt New Yorks lagstiftning. Försvaret har dessutom poängterat att alla presidentkandidater ju vill vinna val och hävdat att inget brott begåtts. Understrukit att det inte är olagligt att betala hyschpengar.

Juryn gick på åklagarsidans linje. Trump döms för brott som första president i USA:s historia. Det återstår att se om den överklagan som Trumps advokater väntas lämna in accepteras. Juridiska experter är inte säkra.

Den 11 juli väntas Trump få sitt straff. Medan han kan få fyra års fängelse är det kutym att ge förstagångsförbrytare villkorlig dom.

En fängelsedom riskerar försätta landet i konstitutionell kris och skulle sannolikt upphävas.

Någon större påverkan på valet i november väntas domen inte få. Under torsdagskvällen kraschade Trumps donationssajt efter hög belastning. Många demokrater har hoppats att en fällande dom ska få oberoende väljare och mittenorienterade republikaner att avstå från att rösta på Trump.

Ett scenario som inte är givet.

På CNN berättar en medverkande hur sms från republikanska vänner strömmar in. Trots att de aldrig varit några MAGA-anhängare får domen från Manhattan dem att överväga en röst på Trump i november. Upprördheten över vad de anser vara en politisk dom motiverar kursändringen.

Andra verkar resonera liknande. Gregory Germain tror att många oberoende väljare kommer finna domen orättvis och därmed bli mer benägna att rösta på Trump.

På X, tidigare Twitter, flödar anspelningarna på USA som bananrepublik. Konservativa profiler skriver att Demokraterna beväpnat rättssystemet för att de fruktar att de inte kan besegra Trump politiskt. Att det bara går att besegra Trump vid valurnan.

Till och med president Biden verkar ha tagit intryck av stämningarna och ställer sig på kommentatorernas sida i avseendet. På X kommentar han på domen:

”Det finns bara ett sätt att hålla Donald Trump borta från Ovala kontoret: vid valurnan.”

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram