Omgivningspåverkat Högerextremistiskt Våld I DN

2024-05-29
Så var lämnar detta vad....

Den ensamme "galne gärningsmannen", finns ju liksom inte så sällan inblandad som opinionsbildningsmässig effektskapare för en kommande politisk utveckling..

https://www.dn.se/ledare/det-finns-ett-effektivt-satt-att-minska-det-hogerextrema-valdet/
"Den som förfäras av ett terrorattentat kan vara samma person som har påverkat gärningsmannen att gå från ord till handling.
Sverige var länge värst i Västeuropa på dödligt våld från högerextrema miljöer, räknat per capita. På senare tid har det sett bättre ut. Men nu befarar Segerstedtinstitutet att våldet kommer ta fart igen (DN 29/5).
Det ligger i linje med Säkerhetspolisens varningar. Säpo har länge flaggat för att attentatshotet mot Sverige främst kommer från våldsbejakande högerextremism och islamistisk extremism. Och då framför allt från ensamvargar.
Även om larmen ska tas på allvar bör utfallen inte betraktas som ödesbestämda. Att personer verkar på egen hand betyder inte att de handlar i vakuum. Tvärtom omges de ofta av likasinnade. Om inte i den fysiska verkligheten, så digitalt.
Säpo har liknat utvecklingen vid två vågor, där den ena driver den andra framför sig. Den bakomliggande består av alla som genom hur de agerar på nätet bidrar till radikalisering av extremister, exempelvis genom att sprida hat, desinformation och konspirationsteorier. Då flyttas ramarna för vad som är normalt att uttrycka, vilket suddar ut gränsen mellan våldsbejakande och icke våldsbejakande. Det gör att fler anser sig ha stöd, både för sina åsikter och för att ta till våld.
Även om det alltid är den som håller i vapnet som är skyldig är det värt att ha i åtanke för den som vill minska risken för högerextremt våld.
Därför kan en person som förfäras av ett terrorattentat vara samma person som har påverkat någon att gå från ord till handling, enligt Säpo. Även om det alltid är den som håller i vapnet som är skyldig är det värt att ha i åtanke för den som vill minska risken för högerextremt våld.
Det handlar om att inte bidra till den hårda tonen och att inte sprida falska och hatiska påståenden på nätet. Det gäller även om budskapet förklätts till humor och satir – forskning från Malmö universitet visar att de högerextrema normaliserar sin ideologi genom att paketera den som lättsam underhållning.
Alla som trots det inte inser allvaret kan dra sig till minnes John ”Lasermannen” Ausonius våldsdåd i början på 1990-talet och den maskerade mannen i Trollhättan, Anton Lundin Pettersson, som 2015 gjorde sig skyldig till det värsta skolattentatet i svensk historia.
Båda påverkades starkt av omgivningen.
Det är så det ser ut när ord blir handling."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram